Home MagunkrólKronológia Magyar közoktatás 2023/2024 – CKP szemmel

Magyar közoktatás 2023/2024 – CKP szemmel

2024-08-22

Elkezdődik az új tanév. Ez jó alkalom arra, hogy áttekintsük, mi minden történt Magyarországon a közoktatás területén, és arra hogyan reagáltak a civilek, a szakma.

Összeállításunkat hamarosan folytatjuk. Ha értesülni szeretne róla, iratkozzon fel Faliújság c. hírlevelünkre!

Bővebb információért nyissa le az egyes eseményeket!

2023. szeptember

A státusztörvény köznevelési törvény érintő legtöbb változása ekkor lép hatályba.

link

A pedagógusok, akik vagy aláírták a státusztörvény miatti új kinevezésüket, vagy nem nyilatkoztak arról, megkapták az új kinevezést és a tájékoztatásukat a várható béremelésekről. Jövőre a pedagógusok nagy része kb. 5 százalékos emelésre számíthat, de van olyan tankerület is, ahol a gyakornokok bére megegyezik a több éve pályán lévő kollégáikéval.

A péceli óvodapedagógusok 2022. október 21. napján tartott polgári engedetlenségi akciója, valamint annak a Péceli Önkormányzat általi tudomásulvétele alkalmas arra, hogy a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelménye, illetve az érintett gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga sérelmének közvetlen veszélyéhez, illetve sérelméhez hozzájáruljon – állapította meg az alapvető jogok biztosa az AJB-702/2023. számú, a mai napon közzétett jelentésében.

link

Rétvári Bence államtitkár az ATV-nek adott interjújában azt állította, hogy „a baloldal, pártok, szakszervezetek, szervezetek dobálóznak számokkal,… De sose mondják meg, hogy mihez képest.”

A parlament előtti demonstráció főszervezői az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis. A diákok által „országos tanévnyitónak” hívott esemény megnyitóján a középiskolások iskolájuk zászlajaival vonultak be a térre. A tanévet Simkó Edit tanárnő nyitotta meg. Majd civil felszólalok, köztük a CKP nevében Nahalka István hívták fel a figyelmet az oktatás problémáira.

link

A beszélgetős programot az ADOM Diákmozgalom és a Helyi Civilek Szövetsége szervezte meg.

link

 

A kormány a külhoni magyaroknak, akik magyar nyelven tanulnak, 100 ezer forintnyi iskolakezdési támogatást biztosít, miközben itthon az évek óta nem emelt családi pótlék összegét az iskolakezdés alkalmával egy héttel korábban kapják meg a családok. A Magyar Anyák az esélyegyenlőség jegyében kéri a kormányt, hogy a külhoniaknak biztosított támogatásban részesüljenek a magyar családok is.

link

A PDSZ szerint nincs garancia nagyobb mértékű béremelésre, és a kormány által korábban beígért 10 százalékos emelés sincsen biztosítva. Van, akinek átmenetileg 21 (!) forinttal emelkedett a fizetése.

link

A demokrácia napján tüntettek a diákok, tanárok, civilek az oktatás jövőjéért.

„Érted megyünk!
Érted, akinek végleg el kellett köszönnöd kedvenc tanárodtól,
Érted, akinek a tanítás mellett 3 munkahelyen kell dolgozni ahhoz, hogy meg tudj élni,
Érted, akinek végig kell nézni, hogy a gyereked elhagyja ezt az országot,
Érted, akinek nincs esélye hozzáférni alapfokú oktatáshoz,
Érted, akinek az unokájának nem lett végül jobb, mint neked volt régen.
Érted?”

A tüntetők átvonultak a Fridays for Future klímatüntetéséhez. A tüntetés hivatalos vége után többen elindultak a Karmelitához, az odavezető lépcsők tetején rendőrök állták útját a tüntetőknek.

link

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

link

A PSZ sajtótájékoztatóján, Nahalka István blogján és Juhász Ágnes G7 cikke is részletes számításokat tartalmaz a pedagógushiányról. Mindezek alapján beszélhetünk a legenyhébb számítások szerint is tízezer feletti, a szigorúbb kritériumok szerint akár 30 ezres pedagógushiányról.

Miként vélekednek a szülők és a társadalom a pedagógusok jogállását megváltoztató nyári törvénymódosításokról? A felmérés a Pulzus Kutató és a Szülői Hang együttműködésében készült; az eredmények országosan reprezentatívak. Az 1500 fős mintanagyságú adatfelvétel 2023. szeptember 11-25. között. 12 megállapítást tettek Többek között: A pedagógushiány általánosan elismert társadalmi problémává vált. A státusztörvény főbb elemeit a többség elutasítja. A kormánypártiakat is megosztja a belügyminiszter, mint a szakmaiatlanság szimbóluma.

link  link

2023. október

Diszkriminációellenes törvényjavaslatot nyújtott be a Belügyminisztérium. Kevesebb pénzt kapnának azok az általános iskolák, ahol az előírtnál kevesebb a hátrányos helyzetű gyerek.

link

A Klebelsberg Központ közleményt ad ki az iskoláknak felajánlott adományok elfogadhatóságáról.

link

70 többletpontot is kaphatnak az egyetemi felvételin azok a középiskolások, akik elvégzik az MCC programját.

link

A Klebelsberg Központnak 140 000 darab notebook kiosztására nyílt lehetősége ebben az évben. Notebookért regisztrálhatnak a 7. és a 10. évfolyamok tanulói 2023. október 23-ig.

link

2023. évi LXX. törvény az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről

Juhász Ágnes a G7-nek írt cikkében kifejti: a törvényjavaslat pontatlanul fogalmaz, hiszen hátrányos helyzetű gyerekek mellett halmozottan hátrányos helyzetűekről is kellene szót ejteni, illetve iskola helyett a telephely lenne a pontos fogalmazás, ami a szegregáció megjelenését illeti. Másrészt, a 10%-os megvonás a szegregációt gyakorló iskoláktól nem a település többi iskolája közt kerül szétosztásra, hanem egyszerűen újabb végleges elvonást jelent az amúgy is alulfinanszírozott közoktatási rendszertől.

A pedagógusok világnapja alkalmából az Egységes Diákfront az Országos Közös Akarat szervezeteivel közösen akciózott csütörtökön délután a Sándor-palota előtt: az oktatás „kivéreztetésére” utalva fehér, piros anyaggal összekent pólókban gyűltek össze a köztársasági elnök hivatala előtt, ahol a füves területen eldőltek, melléjük pedig társaik virágot helyeztek el.

link

A CKP ás a Pulzus Média Kutató Kft. reprezentatív kutatást indít, amelyben az oktatási tiltakozásokban való részvételt, a helyi oktatási problémákba való bevonódást és a lakosságnak az oktatásról való véleményét szeretnék felmérni.

Az új felvételi rendszer gyakorlatilag megszünteti az egységes felsőoktatási felvételi rendszerét, és nem támogatja azt sem, ha egy diák többfelé érdeklődik, hiszen a rendszerbe kódolva van, hogy már a gimnázium korai szakaszában döntést kell hozni arról, hogy ki milyen irányba orientálódik. Ez nem a többfelé érdeklődést, a multitalentumokat támogatja, hanem kikényszeríti, hogy a diák egyféle szak mellett tegye le a voksát és feladja a többi lehetőségét.

Az iskolai eszközpark és a szociálisan rászorulók számára való adoményozás hatékonyabb lenne.

Beszédet mondtak: Budapest főpolgármestere, a Tanítanék Mozgalom, a diákszervezetek képviselői és a civil összefogás képviselői.

link

Az Egységes Diákfront (EDF) aktivistái tavasszal 7 népszavazási kérdést adtak be. A választási bizottság különböző indokokkal mindegyiket elutasította. A diákok úgy döntöttek, nem várják meg a bírósági és az esetleges alkotmánybírósági fellebbezés eredményét, hanem október 23-30. között alternatív népszavazást tartanak.

Már a törvénytervezet megjelenésekor is tiltakozásukat fejezték ki a szakszervezetek is.

link link

Szeptemberben adta ki az OECD legújabb, 38 fejlett ország, köztük Magyarország oktatás helyzetét bemutató jelentését. A CKP közzétette Nahalka István kiemeléseit.

A CKP aktívan részt vett az oktatási civil mozgalmak összefogásának tevékenységében – ezt a szerveződést a jövőben KAPOCS-nak hívják.

Az alapellátó gyermekorvosok hosszú évek óta küzdenek az orvosi igazolások törvényi hátterének megváltoztatásáért. A jelenlegi rend a családokra és az egészségügyre egyaránt felesleges terhet ró, és sem járványügyi megelőző, sem tankötelezettséget betartó célját nem valósítja meg.

2023. november