Home DokumentumokCKP Vélemények Ne támogassuk a manipulatív kérdőívek kitöltésével a szakmaiatlan teljesítményértékelés bevezetését!

Ne támogassuk a manipulatív kérdőívek kitöltésével a szakmaiatlan teljesítményértékelés bevezetését!

2023-12-15

A Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom közös közleményt adott ki a Belügyminisztérium pedagógusoknak és igazgatóknak küldött közvélemény-kutatásáról.

A szervezetek véleménye szerint a Belügyminisztérium legújabb felmérése szakmaiatlan és manipulatív. Az eredmények a korábbi felméréshez hasonlóan a kitöltők szándékától függetlenül a kormányzati intézkedések alátámasztására szolgálnak majd.
 
A teljesítményértékelés szükségességét firtató kérdéseket már feltették korábban is.  Az általánosságban feltett kérdésekre a kitöltők többsége támogató választ adott – az erre való hivatkozással bevezetett értékelési rendszert azonban a pedagógusok elfogadhatatlannak tartják. A mostani kérdezésnél sincs lehetőség arra, hogy a teljesítményértékelés módjától tegyék függővé a kitöltők a választ. Több más kérdés esetén sem lehet a kérdéskör összetettségének megfelelően válaszolni.
 
Mivel minden kérdés kötelezően megválaszolandó, a manipulatív kérdések kihagyására nincs lehetőség.  Ezért arra kérjük a pedagógusokat, a kérdőív kitöltésével ne legitimálják a Belügyminisztérium elfogadhatatlan, formális, adminisztratív terheket növelő, a minőség javítását nem segítő teljesítményértékelési elképzeléseit és azt, hogy jelentős béremelés nélkül vezessék be a differenciált bérezést!  Aki mégis ki akarja tölteni a kérdőívet, az a teljesítményértékelést firtató kérdésekre adjon elutasító választ!
 
Aki még nem döntötte el, érdemes-e komolyan venni a Belügyminisztérium véleménykikérési szándékát , olvassa el Pilz Olivér cikkét!