Home HírekHírek Tiltakozás a szuverenitásvédelmi törvény ellen

Tiltakozás a szuverenitásvédelmi törvény ellen

2023-12-15

A szuverenitásvédelmi törvény valójában a hatalom önkényét védő, jogi szövegként értelmezhetetlen propagandaeszköz. Sérti az alaptörvényt, sérti az uniós jogot. Megfélemlíti a civil szervezeteket, sérti jogaikat- kötelességünk tiltakozni ellene. A Civilizáció Koalíció alább olvasható tiltakozó nyilatkozatát számos más szervezettel együtt a Civil Közoktatási Platform is támogatta.

A nyilatkozat itt írható alá.

Címzett: Magyarország Kormánya

A demokrácia nem veszélyezteti Magyarország szuverenitását!

Az országgyűlés a napokban tervezi elfogadni az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, amivel a kormány valójában saját állampolgárait akarja kizárni a demokratikus közéletből, és tovább dolgozik a társadalmi nyilvánosság felszámolásán.

A jelen nyilatkozathoz csatlakozó civil szervezetek és közösségek tiltakozásukat fejezik ki a hatalom érdekeit védő törvényjavaslat elfogadása ellen, és felszólítják a kormányt, hogy hagyjon fel a közügyekben aktív állampolgárok megbélyegzésével és megfélemlítésével.

Az az ország, ahol az emberek nem képviselhetik a saját érdekeiket, nem demokrácia. Ahol a civil szervezetek nem működhetnek szabadon, ott nem érvényesülnek legalapvetőbb jogaink. Ahol az állampolgárokat külföldi érdekek kiszolgálásával vádolják meg, ha elmondják a közügyekről a véleményüket, ott nincs szabadság.

A törvényjavaslat szándékosan homályos, emiatt az új hivatal bármilyen közéleti megnyilvánulásra ráhúzhatja majd, hogy külföldi érdekeket szolgál, és veszélyezteti Magyarország szuverenitását. A hivatal a vizsgálata során hozzáférhet civil szervezetek, cégek, politikai pártok, egyházak, de még egyszerű magánszemélyek bármilyen adatához, velük kapcsolatos információkhoz, beleértve akár érzékeny, személyes adatokat is. Az eljárással szemben semmilyen jogorvoslatra nincs lehetőség.

A hatalom saját állampolgárait veszi semmibe, amikor minden bírálat mögött külföldi érdeket sejtetve akarja elhallgattatni a közélettel aktívan foglalkozókat, legyen szó civilekről, újságírókról vagy a házuk mellett épülő gyár miatt felszólaló helyi lakosokról.

De szülessenek bármilyen jogszabályok, a jobbító szándékot törvénnyel nem lehet eltörölni. Mindig lesznek elkötelezett emberek, akik fellépnek a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok védelmében. Ahogy reprezentatív kutatások is igazolják: a magyar társadalom továbbra is hiszi, hogy a civil szervezeteknek igenis feladata a kritika megfogalmazása.

Magyarországnak szüksége van a közéletet megvitató, tettre kész, lelkes és öntudatos állampolgárokra, civil szervezetekre és helyi közösségekre. Nélkülük ugyanis nem marad más, csak a hatalom önkénye és az autokrácia sivársága.

Civilizáció koalíció, 2023. december 1.