Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulások Rangos európai díj az oktatási mozgalomnak

Rangos európai díj az oktatási mozgalomnak

2023-09-28

Az Európai Civil Fórum (ECF), 29 európai ország közel 100 civil szervezetének páneurópai hálózata, évente ítéli oda a Civil Büszkeség Díjat (Civic Pride Awards) az arra pályázó szervezeteknek. Az ECF bírálóbizottsága  az idei évben úgy döntött, hogy külön elismerésben részesíti a magyarországi közoktatásért küzdő, tanárokból, diákokból és szülőkből álló tiltakozó mozgalmat. A díjat a mozgalom nevében a Pedagógus Egység képviselői vették át szeptember 18-án Brüsszelben.

A szervezet honlapján közölt indoklás szerint „a tanárokból, diákokból és szülőkből álló tiltakozó mozgalom a nehézségek ellenére évek óta küzd a közoktatásért. Követeléseik között szerepel a jobb fizetés, a munkakörülmények javítása, autonómia a nemzeti alaptantervben, nyílt és konstruktív vita a közoktatásban, a korlátozás nélküli sztrájkjog, valamint a magas színvonalú oktatáshoz való hozzáférés mindenki számára. Több tanárt elbocsátottak a polgári engedetlenségben való részvétel miatt, de diákok és szülők csatlakoztak a tiltakozásokhoz, hogy támogassák őket.

A tanárok újabb és újabb korlátozásokkal szembesülnek. Júliusban a kormány elfogadtatta az ún. státusztörvényt. A törvény, amelyet a tanárok sztrájkjuk megtorlásának tekintenek és bosszútörvénynek hívnak, csökkenti a tanárok autonóm munkavégzésének lehetőségét és a sztrájkjogot.

A mozgalom kulcsszereplői: ADOM diákmozgalom, aHang, Amnesty International, Civil Bázis, Civil Kollégium Alapítvány, Civil Közoktatási Platform, Csak Együtt Van Esély Csoport, Demokratikus Nevelésért Egyesület, Demokráciát!Jogállamot!Kormányváltást! csoport, Dialógus az Oktatásért, Egységes Diákfront, Hálózat a Tanszabadságért, Hívatlanul, Igazgyöngy Alapítvány, Közösség a Pedagógusokért, Kulcs Egyesület, Magyar Anyák, Magyarországi Roma Parlament, , MENŐK Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület, Motiváció Oktatási Egyesület, NoÁr Mozgalom, Nyomtass Te Is! Oktatói Hálózat, Padtársak Miskolc, Pedagógus Egység, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Pedagógusok Szakszervezete, Szülői Hang, Szülői Összefogás, Tanítanék Mozgalom, TASZ, Történelemtanárok Egylete, Van Helyed, Zebraszerda.”

Örülünk, hogy az európai civil társadalom elismeri azt a munkát, azt az elkötelezettséget és kockázatvállalást, amellyel szervezeteink küzdenek a jobb oktatásért, a pedagógusok megbecsüléséért. 

A díjátatón elhangzó beszéd elérhető innen, a prezentáció pedig megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=_eNEt00kEXQ&t=5s