Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulások 7IGEN ALTERNATÍV NÉPSZAVAZÁS AZ OKTATÁSRÓL

7IGEN ALTERNATÍV NÉPSZAVAZÁS AZ OKTATÁSRÓL

2023-10-03

Az Egységes Diákfront aktivistái tavasszal 7 népszavazási kérdést adtak be. A választási bizottság különböző indokokkal mindegyiket elutasította.

A diákok úgy döntöttek, nem várják meg a bírósági és az esetleges alkotmánybírósági fellebbezés eredményét, hanem október 23-30. között alternatív népszavazást tartanak.

Az alternatív oktatási népszavazás kérdéseihez kapcsolódó részletes magyarázatok itt találhatók.

Az utcai kitelepüléseken az előválasztási szavazórendszer használatával gyűjtik a válaszokat 7 kérdésre, amelyek többé-kevésbé felölelik a magyar oktatási rendszer legfontosabb, kormány által megoldható problémáit.

A 7 kérdés nem egyezik meg szó szerint a beadott népszavazási kérdésekkel, egyszerűbb megfogalmazásúak azoknál:

Egyetért-e Ön azzal, hogy

  1. A magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amelyek minden gyermek számára biztosítják a modern, esélyteremtő oktatást!
  2. Széleskörű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett!
  3. Az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló Oktatási Minisztériumot!
  4. A magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében! 
  5. Állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát!
  6. Az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába!
  7. Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre!

A Civil Közoktatási Platform támogatja a kezdeményezést. Szakmai segítséget nyújtottunk mind a hivatalosan benyújtott, mind az alternatív kérdések megfogalmazásához, magyarázatot készítettünk a kérdésekhez, felkészítést tartottunk az aktivistáknak, és a jövőben is válaszolunk a felmerülő kérdésekre.

Az népszavazás részleteiről itt tájékozódhat.