Home Egyéb Mit tehetnek az önkormányzatok az oktatásért?

Mit tehetnek az önkormányzatok az oktatásért?

2024-04-23

A konferencia összefoglalója

Sikeresen lezajlott az április 17-én, a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom által közösen rendezett Mit tehetnek az önkormányzatok az oktatásért c. konferenciánk. E konferenciával célunk volt tájékoztatást, információt, rátekintést adni mindazon szereplők számára, akik valamilyen módon – politikai vagy civil szervezet színeiben, a választáson indulóként, vagy mint partnerszervezet – szerepet kívánnak vállalni településük, kerületük életében.

A konferencián három területre fókuszáltunk:

Az iskoláikat elveszített önkormányzatok lehetőségei az iskoláik és a tanulók támogatásában – a Tanítanék Mozgalom megbízásából készült kutatás a települések különböző jógyakorlatait igyekszik bemutatni, Erről adott áttekintést Pilz Olivér, a mozgalom egyik alapítója.

Az önkormányzatok és az oktatás címmel Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke beszélt némi történelmi kitekintéssel, érintve a kisiskolák sajátos helyzetét, és a további lehetséges feladatelvonásokat.

Az óvodafenntartói szereppel kapcsolatos feladatok, kihívások és lehetőségek. A témában Váradi Balázs, az ELTE docense, a Budapest Intézet vezető kutatója tartott előadást.

A három előadást követően a résztvevőket a World-Café módszertanának segítségével igyekeztünk aktívan bevonni a közös gondolkodásba, tudás- és tapasztalatmegosztásba. Három asztalnál vetésforgó-szerűen, 20-20 perces etapokban, szakértő asztalgazdák facilitálása mellett mindenki minden témát – óvoda, óvodai élet (összefoglaló hamarosan); oktatást támogató önkormányzati jógyakorlatok (összefoglaló itt); a kisiskolák bezárásának következményei (összefoglaló itt)- átbeszélhetett. 

Körülbelül negyvenen voltunk, részt vett két regnáló polgármester és hat önkormányzati szakértő, öt párt és három további jelölőszervezet képviselője.  A rendezvényen sajnos csak egyetlen újságíró vett részt – pedig a sajtó számára is fontos lenne, hogy lássák,a  felkészültségnek, a hozzáértésnek, a kompetenciának mekkora szerepe van az önkormányzati térben. A konferencia jól szolgálta a tudásmegosztást. A résztvevők sokszínűsége biztosította a különféle szempontok megjelenését a beszélgetéseken.