Home Egyéb Tiltakozás a gyermekek kampánycélú felhasználása ellen

Tiltakozás a gyermekek kampánycélú felhasználása ellen

2024-06-06

A választási kampány során folyamatosan és veszélyes mértékben sérülnek a gyermekek jogai. A Civil Közoktatási Platform üdvözli a gyermekjogi szervezetek ezzel kapcsolatos tiltakozását, és számos más szervezettel együtt támogatólag aláírta a Gyermekjogi Civil Koalíció, illetve a Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottsága nyilatkozatát, felhívását.

A Gyermekjogi Civil Koalíció nyilatkozatában a háborús kampányplakátok eltávolítását követeli, egyúttal az Alapvető Jogok Biztosa és a Nemzeti Választási Bizottság vizsgálatát kéri a gyermekjogokat sértő kampánytermékek miatt. A legnagyobb gyerekjogi szervezeteket tömörítő hálózat felhívta a figyelmet arra, hogy „A háborús retorika és félelemkeltés, amely nem csak a köztereken elhelyezett kampányplakátokon, a televíziós reklámokban, internetes felületeken, kifejezetten gyerekeknek szóló programok, filmek közben, de gyerekek szerepeltetésével zajló kampányrendezvényeken is tetten érhető, sérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglalt gyermeki jogokat. A gyermekek nem lehetnek pártpolitikai tevékenységek szereplői, díszletei vagy eszközei.”
A nyilatkozat szerint „a közterületen elhelyezett, félelmet keltő, a gyerekekre az óvodák, iskolák közvetlen közeléből visszatekintő háborús képek, feliratok látványától, ezek rájuk gyakorolt hatásától a szülők, gondozók, szakemberek nem tudják megvédeni a gyerekeket”, ez a szakemberek szerint pedig azzal a következménnyel járhat, hogy bizonytalanságot, félelmet és szorongást keltenek a gyerekekben és negatívan hatnak lelki és érzelmi jóllétükre, fejlődésükre.

A teljes nyilatkozat elérhető itt: https://gyermekjogicivilkoalicio.hu/a-gyermekjogi-civil…/

A Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottsága felhívását a CKP kívül mintegy húsz civil szervezet és számos hiteles szakértő írta alá.

A felhívás szerint „A Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottsága tagjai növekvő aggodalommal figyelik a finisébe fordult, egyre erősödő és durvuló választási kampányt. A gyermekek érdekében és jogaiért kiálló civil szervezetként nem nézhetjük szótlanul, hogy a siker és a győzelem érdekében lassan semmilyen eszköztől sem riadnak vissza egyes pártok és jelöltjeik. Így kerülnek újra fókuszba a gyerekek, miközben egyre védtelenebbek a közmédiából és az utcai
plakátokról rájuk zúduló fenyegetettségben.
Mint ahogyan egykori jogelődünk, a Gyermekérdekek Magyarországi Fóruma is tette azt az 1998. évi választások előtt, úgy mi most e felhívással emlékeztetjük a politikai szereplőket arra, hogy a gyermekek nem politikai játékszerek! Tartsák tiszteletben az ENSZ Gyermekjogi Egyezményébe foglaltakat, melyet Magyarország már 1991-ben ratifikált és jogrendjébe emelt. Ne tegyék őket politikai termékké, ne használják kampányaik során vagy fotóikon biodíszletként, ne riogassák a nevelési-oktatási intézmények közelében elhelyezett háborús és választási plakátokkal, ne manipulálják hamis vagy álhírekkel. Korczakkal valljuk: több tiszteletet a gyermekeknek!”