Home HírekHírek Erasmus, Horizont – vissza Európába!

Erasmus, Horizont – vissza Európába!

2024-01-30

2022 decemberében az Európai Unió Tanácsa felfüggesztette az alapítványi felügyelet alá tartozó magyar egyetemek részvételét az Erasmus és Horizont programban, mert úgy látta, nincs biztosítva ezen intézmények átlátható működése és elszámoltathatósága.  A magyar kormány az elmúlt egy év alatt a következő válaszokat adta az EU döntésére:

  • Elérte, hogy az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból távozzanak a prominens politikusok, és helyükre lojális cserejátékosok üljenek, miközben a tagok kiválasztási folyamata továbbra is átláthatatlan maradt, és az egyetemek beleszólási jogát ugyanúgy nem biztosították. 
  • A magyar kormány jószándékát bizonyítandó, Navracsics Tibor, az EU-kapcsolatokért felelős miniszter elhúzódó és eredménytelen tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottsággal, amelyekről hiányosan és egyoldalúan tájékoztatja a magyar közvéleményt. 
  • Eközben folyamatosan azt harsogta a kormánypropaganda, hogy „Brüsszel” a Magyarországgal szembeni politikai megtorlás részeként zárja el a magyar diákokat és kutatókat az európai forrásoktól.

A legutóbbi fejlemény, hogy a kormány az Erasmus „helyett” saját mobilitási programot indít Pannónia Ösztöndíjprogram néven, valamint a Horizont Európa helyett egy HU-rizont nevű nemzetközi kutatási együttműködési programot hirdet meg. Az európai egyetemek és kutatóintézetek hálózata két- és többoldalú szerződéseken, sok esetben évtizedes múltra visszatekintő együttműködésen alapul. Ehhez nyújt az EU két programja jogi garanciákat és finanszírozási forrásokat. Ezt az épületet nem lehet szűkös hazai forrásokból, vezényszóra, egyik napról a másikra összetákolt kulisszákkal helyettesíteni. Továbbá az, hogy a magyar kormány a saját hibája miatt kieső európai programokat a magyar költségvetésből próbálja kipótolni, a felelőtlen gazdálkodás mintapéldája.

A magyar kormány tehát az elmúlt egy évben nemigen tett mást, mint „kommunikált”, és közben elszabotálta az igazi megoldást, amihez valódi megegyezési szándékra, az európai normák tiszteletben tartására volna szükség. Az Európai Unió az alapvető, mindenki által elfogadott normák követését kéri Magyarországtól.

Felszólítjuk a kormányt, hogy pótcselekvések és propagandahadjáratok helyett haladéktalanul teljesítse ezeket a jogos, a magyar érdekeket is szolgáló követelményeket, tegye meg a szükséges jogszabályi változtatásokat és állítsa helyre az egyetemek autonómiáját, hogy a magyar hallgatók, oktatók és kutatók ismét az európai egyetemi közösség teljes jogú tagjai lehessenek.

 

Budapest, 2024. január 29.

Akadémiai Dolgozók Fóruma

Civil Közoktatási Platform

Hallgatói Szakszervezet

Oktatói Hálózat

Oktatói Hálózat – Szeged