Home Távmegoldások Professzionális módszertani gyűjtemény a digitális oktatás minden formájához

Professzionális módszertani gyűjtemény a digitális oktatás minden formájához

2021-01-20
Majdnem egy év után végre felkerült az EMMI hivatalos honlapjára egy komoly, átfogó módszertani anyag, ami az online, a vegyes és a tantermi oktatás digitális megoldásainak módszertanát tárgyalja, és alkalmazásokra, tartalmakra is ajánlásokat tesz. Külön foglalkozik az SNI területtel, illetve a lemaradókkal, kimaradókkal.
Az anyagot jórészt a Digitális Jólét Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Módszertani Központjának szakemberei készítették,  egyes részei  honlapjukon már korábban elérhetők voltak, de az EMMI  eddig nem adott lehetőséget a megjelenésre.
Vannak benne talán felesleges jótanácsok, és a bevezetőben pár sor szokásos EMMI-s önfényezés, de alapvetően hasznos, szakmailag kiváló anyag.
Bevezetője szerint azzal kíván segítséget nyújtani az egyes intézmények vezetői, pedagógusai számára, hogy a korábban és az elmúlt hónapokban szerzett tapasztalatok alapján összefoglalja a különböző digitális oktatási módozatok, módszerek alkalmazásának feltételeit, eszközeit, magyar innovációit, jó gyakorlatait, bemutatja a legfontosabb digitális platformokat, alkalmazásokat és tanulásszervezési megoldásokat, valamint a leggyakrabban használt digitális oktatási tartalmak elérhetőségét is. Külön fejezetben jelennek meg a digitális eszközök használatának kockázatairól és az ajánlott védekezés lehetőségeiről szóló információk.Kiemelt szerepet kap a digitális oktatásban jól alkalmazható mérés-értékelési megoldások bemutatása. Körbejárják a közgyűjteményi tartalmak oktatási célú felhasználásának lehetőségeit. Közvetlenül felhasználható tartalmakat, óravázlatokat ajánlanak. Bemutatják az egyes SNI-területekre vonatkozó megoldásokat is. Felhívják a figyelmet  azon beavatkozások szükségességére, amellyel a digitális oktatás során szociális  vagy egyéb okokra visszavezethetően lemaradt, kimaradt tanulók azonosíthatók, bevonhatók, felzárkóztathatók.
Hangsúlyozzák, hogy a kiadvány nem eljárásrend, hanem ajánlások és hazai jó gyakorlatok gyűjteménye, és biztatnak a helyi lehetőségek, adottságok  kihasználására.