Home Hírlevelek CKP HÍRLEVÉL – 2017. április 18.

CKP HÍRLEVÉL – 2017. április 18.

2017-04-20

Hírlevelünket elküldjük a CKP levelezőlistáira, de egyénileg is fel lehet rá iratkozni a ckpinfo.hu honlapon.

Kövessen minket a Facebookon!

Tartalom: Plenáris gyűlés: új küldetésnyilatkozat, stratégia, pártoló tagság, CKPA Alapítvány; A Köznevelési Törvény BTM és SNI tanulók kárára történő módosításának tervezete; Oktatási Hivatal részletes állásfoglalása az SNI-BTM tanulók könnyítéseinek igénybe vételéről a szakgimnáziumi érettségin; Tudnivalók a CEU-ról, magyarázat a Lex CEU-hoz; Nyilvánosságra hoztuk a „titkolt” NAT-koncepciót – és alkottunk egy másikat; várjuk a véleményeket!; Tankönyvrendelés 2017; Kötelező felvételit és központi ponthatárokat terveznek a középfokú továbbtanulásnál; A Karátson Gábor Kör Közös Nevező dokumentumáról; Tanítanék, Független Diákparlament, Szakszervezetek, Könyvtárostanárok EgyesületeTANOSZ hírei; Sajtófigyelő


Lezajlott a CKP Plenáris Gyűlése

ckp1_postÁprilis 7-én, pénteken tartotta a Civil Közoktatási Platform hatodik plenáris gyűlését. A gyűlés elfogadta a CKP küldetésnyilatkozatát és rövidtávú stratégiáját, bevezette a pártoló szervezet, illetve a pártoló tagság intézményét, és támogatta a Civil Közoktatásért Alapítvány létrehozását…(tovább)


Szakgimnáziumi érettségi könnyítések SNIBTM tanulóknakVégre itt az útmutató!

Mint arról korábban beszámoltunk, kezdeményezésünkre az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete állásfoglalás-kéréssel fordult az OH-hoz amiatt, mert nem volt egyértelmű, hogyan vehetik igénybe az SNI-BTM tanulók a számukra járó felmentéseket, könnyítéseket…(tovább)


Ne hagyjuk! Húsvétkor kellett volna véleményezni a 100.000 gyereket hátrányosan érintő törvénymódosítást

vinyl-decal-sticker-9539Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017. április 13-án tette közzé Társadalmi vita céljából legújabb törvénymódosítási tervezetét, melyenek véleményezési határidejét 2017. április 18-ban határozta meg… (tovább)


Mentsük meg a magyar demokrácia utolsó védvonalát! – Nemzetközi petíció az Európai Parlamenthez

Az angol és magyar nyelven elérhető petíció arra kéri az Európai Parlamentet, hogy a Magyarország helyzetéről szóló április 26.‐i vitáját követően határozatban szólítsa fel a magyar kormányt a civil szervezetekről szóló törvény visszavonására…(tovább)


LEXCEUsegítünk, hogy ne csak érezd, hanem értsd is, mi forog kockán

corrupt-executive-in-handcuffs1A 25 év óta Magyarországon működő CEU az ellehetetlenítését szolgáló törvénynek köszönhetően a tanszabadság szimbólumává vált.

Mit érdemes tudnunk a CEU-ról és a sebtében elfogadott törvény következményeiről? (tovább)


Beszéljük meg, milyen legyen az új Nemzeti Alaptanterv! Kérdőív a tartalmi szabályozás koncepciójáról

megb800Ismerik Önök a készülő, új Nemzeti alaptanterv pedagógiai koncepcióját? Bár a dokumentumot hivatalosan még nem tették közzé, a tervek szerint április közepén már a róla szóló szakmai vita is véget ér!

A CKP úgy döntött, hogy maga kezdeményez párbeszédet a közoktatás legfontosabb tartalomszabályozó eleméről. Kiindulópontként a kormányzati koncepció mellett közreadjuk a CKP alternatív javaslatát is. A két koncepció legfontosabb eltéréseit táblázatba is foglaltuk.

Arra kérjük Önöket, töltsék ki KÉRDŐÍVÜNKET a két koncepció alapján készült, rövid szócikkek mentén! (tovább)


Tankönyvrendelés 2017

tankonyv2017 az utolsóelőtti olyan év, amikor még a nem állami tankönyvekből is rendelhetnek az iskolák. Amellett, hogy folyamatosan és minden lehetséges fórumon harcolunk a szabad tankönyvválasztás visszaállításáért,  azt javasoljuk, hogy minden iskola éljen azzal a lehetőséggel, amit a tankönyvjegyzék ebben az évben megenged, illetve használja ki azokat az akciókat, amiket a még működő kiadók ajánlanak… (tovább)


A legújabb rémálom: kötelező felvételi, előírt ponthatárok, csökkenő lehetőségek a középfokú oktatásban

Úgy tűnik, vége a türelmi időszaknak: elérkezett az idő Hoffman Rózsa és Parragh László víziójának a megvalósítására. Palkovics László bejelentette, hogy 2019-től minden középfokú iskolába és iskolatípusba egyetlen és ugyanazon központi felvételi megírása után juthatnak be azok, akik elérik a központilag előírt ponthatárt… (tovább)


Közlemény a Karátson Gábor Kör Közös Nevező c. dokumentumához kapcsolódva

A Civil Közoktatási Platform mindenekelőtt üdvözli, illetve nagyon értékesnek tartja a Karátson Gábor Kör politikai érdekek és alkuk felett álló, az oktatásról szóló párbeszédet célzó kezdeményezését. Ugyanakkor jelezni szeretnénk, hogy ebben a nemzetstratégiai kérdésben különösen fontosnak tartjuk a lehető legszélesebb társadalmi párbeszédet… (tovább)


TAGSZERVEZETEK HÍREI

Tanítanék Mozgalom

Polgári engedetlenségi akció az EMMI-nél a szakgimnáziumi érettségi “kárenyhítése” érdekében (tovább)A Tanítanék Mozgalom vezetői több tüntetésen is beszédet mondtak:

Pilz Olivér beszéde aMiskolc a CEUval van!” demonstráción

Törley Katalin, Sulyok Blanka, Diószegi Nóra, Czégány Szandra beszéde aSzabad ország, szabad CEU, szabad gondolat” tüntetésen

Törley Katalin beszéde aMost a CEU, de ki a következő? – Tüntetés a szabad oktatásértcímű demonstráción


Független Diákparlament

Az FDP márciusi plenáris gyűlésén elfogadott javaslatcsomagot itt olvashatja.

A Független Diákparlament tájékoztatta a CKP tagszervezeteit és munkacsoportjait, hogy tudomásuk szerint Balog miniszter úr megbízást adott középiskolásoknak egy új országos diákszervezet létrehozására. A megbízást egy volt FDP képviselő kapta, aki a miniszterrel eredetileg az FDP felhatalmazásával tárgyalt. A képviselő az FDP plenáris ülésén összesen tizenketted magával visszaadta a mandátumát, és nekilátott a miniszter által támogatott konkurrens szervezet megszervezésének. (Beígért tisztségekről és júdáspénzről még nincs információnk.)


Szakszervezetek

A PDSZ és a PSZ is sajtónyilatkozatban állt ki a CEU és a tanszabadság mellett.


Könyvtárostanárok Egyesülete

A KTE Tavaszi szakmai napján a Kockás könyv három fejezete mentén vizsgálta meg a több mint száz résztvevő, hogy az azokban felvázolt problémák hogyan jelennek meg, illetve a megoldási javaslatok miként érvényesíthetők az iskolai könyvtárban.


TANOSZ

A TANOSZ  tárgyalásokat kezdeményezett a Klebelsberg Központtal a tankönyvrendelésről, majd március 31-én kiküldött az iskoláknak egy tájékoztatót, melyet honlapján is megjelentetett: http://www.tanosz.info/cikkek/nyitooldal/tankonyvfelelosoknekigazgatoknakesvalamennyipedagogusnak-.html


SAJTÓFIGYELŐ

15894538_10154802750227456_4630930258637237584_nHETI SAJTÓFIGYELŐ – 2017.04.05.

HETI SAJTÓFIGYELŐ – 2017.03.27.