Home DokumentumokCKP Vélemények Közlemény a Karátson Gábor Kör Közös Nevező c. dokumentumához kapcsolódva

Közlemény a Karátson Gábor Kör Közös Nevező c. dokumentumához kapcsolódva

2017-04-04

A Civil Közoktatási Platform mindenekelőtt üdvözli, illetve nagyon értékesnek tartja a Karátson Gábor Kör politikai érdekek és alkuk felett álló, az oktatásról szóló párbeszédet célzó kezdeményezését.

Ugyanakkor jelezni szeretnénk – ahogyan tettük ezt a Kör konferenciáját megelőzően is –, hogy ebben a nemzetstratégiai kérdésben különösen fontosnak tartjuk a lehető legszélesebb társadalmi párbeszédet, amelyben valóban lehetősége nyílik minden szereplőnek arra, hogy kialakítsa és megossza egymással  az álláspontját, legyen az diák, szülő, pedagógus vagy valamely alrendszer szakértője.

Ahhoz, hogy kialakulhasson egy egész nemzetre vonatkozó, kiforrott értékeken alapuló, konszenzusos célokat és hangsúlyokat tükröző oktatási minimum, meg kell teremteni annak lehetőségéthogy a sokféle érintett sokféle elképzelésének, érvelésének találkozásából, egymásra hatásából szülessék meg valami KÖZÖS.

Éppen ezért a CKP szeretne óva inteni mindenkit, hogy arányt tévesszen, és egy kétségtelenül tiszteletreméltó, ám kis létszámú csoport által kialakított véleményt helytelenül az egész társadalom megegyezésével azonosítson. Az elmúlt évek tapasztalataiból – sok egyéb mellett – azt is megtanulhattuk, hogy az elitista közpolitika-alkotás nem lehet célravezető, és nem lehet hosszú életű.

Úgy véljük, a dokumentum, éppen létrejöttének kabinetjellege miatt, nem tekinthető egy társadalmi közmegegyezés végeredményének, ám remek alapanyaga lehet a további diskurzusnak.

A Civil Közoktatási Platform felajánlja a Karátson Gábor Körnek együttműködését, kompetenciáit és erőforrásait egy jól szervezett, érdemi, széleskörű társadalmi egyeztetés megszervezésére és lebonyolítására.

(A Karátson Gábor Kör javaslata itt olvasható.)