Home Hírlevelek CKP HÍRLEVÉL – 2017. március 24.

CKP HÍRLEVÉL – 2017. március 24.

2017-03-24

Hírlevelünket elküldjük a CKP levelezőlistáira, de egyénileg is fel lehet rá iratkozni a ckpinfo.hu honlapon.

Kövessen minket a Facebookon!

Tartalom: CKP plenáris gyűlés meghirdetéseÁllásfoglalás a kilencosztályos iskolára vonatkozó kormányjavaslatrólKözéppontban a tankönyvválasztás, A Civil Közoktatási Platform támogatja a “Civilek nélkül nem megy: Magyarországnak szüksége van ránk” kezdeményezéstLevél Balog Zoltánnak a társadalmi egyeztetés javasolt formájáról, Szakgimnáziumi érettségi – mit lehetne még tenni?, Állásfoglalás kérése a szakmai érettségin igénybe vehető kedvezményekről, Egy alternatíva van – „választhatunk”; állásfoglalás az iskolaszerkezet átalakítására vonatkozó javaslat társadalmi vitájárólSajtóanyag a NAT-koncepció bejelentéséhez, Kockás könyv hírei, Tagszervezetek hírei, Sajtófigyelő


AKTUÁLIS

A Civil Közoktatási Platform plenáris gyűlésének meghirdetése

ckpalakuloA Civil Közoktatási Platform április 7-én, pénteken 16-20 óráig tartja következő plenáris gyűlését a MÜSZI-ben (a Corvin Áruház harmadik emeletén, bejárat a Somogyi Béla utca felől). Tervezett napirend: …


Állásfoglalás a kilencosztályos iskolára vonatkozó kormányjavaslatról

balog_b600A CKP szervezetei a munkacsoportok vitája után szakmai állásfoglalást fogadtak el a kormány iskolaszerkezeti ötletéről, amely szerint  épüljön be a struktúrába, az általános iskola nyolc évfolyama elé egy egyéves iskolaelőkészítő, az óvoda és az alapoktatás közötti távolságot áthidaló nevelési szakasz.

Az állásfoglalás és annak részletes szakmai indoklása a CKP honlapján (ckpinfo.hu), a szakmai anyagok között olvasható.


Középpontban a tankönyvválasztás

tankönyv600Hamarosan megkezdődik a tankönyvrendelés. A helyzet tavaly óta nem sokat változott, így a CKP-ban idén is a tankönyv lesz az áprilisi kiemelt téma. A CKP leginkább érintett szervezeti és szakértői – beleértve a szülőket – ideiglenes munkacsoportot hoztak létre a témában. (tovább …)


A CKP ÉS A KÖZOKTATÁS HÍREI

A Civil Közoktatási Platform támogatja a "Civilek nélkül nem megy: Magyarországnak szüksége van ránk" kezdeményezést.

stop-400x225A Civil Közoktatási Platform örömmel értesült arról, hogy a civil szféra szervezetei közös ÁLLÁSFOGLALÁST jelentetnek meg, támogatnak az állampolgári jogon létrehozott szervezetek – angolul beszédes nevű non-governmental organizations (NGO-s), azaz nem kormányzati szerveződések – védelme érdekében. (tovább …)


Levél  Balog Zoltánnak a társadalmi egyeztetés javasolt formájáról

egyeztetesA CKP Ügyvivő Testülete levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez, amelyben megbeszélést kezdeményezett egy, a Kockás könyv első fejezetében leírtakon alapuló, a szakmai előkészítést a mainál lényegesen magasabb színvonalon biztosító, az egyes kérdésekben az érintettek érdemi, diskurzust lehetővé tevő részvételére épülő társadalmi egyeztetési szisztémáról. (tovább …)


Szakgimnáziumi érettségi – mit lehetne még tenni?

6a01b7c74bb043970b01bb08151692970d-800wi-300x197A szakgimnazisták januári nyílt levelében megfogalmazott kérések eredeti formájukban már nem teljesíthetők. Még mindig lehetne azonban segíteni az idén érettségizőknek – és azok érdekében is most kellene lépni, akik a következő években tesznek érettségit.

A következő intézkedésekre lenne szükség: (tovább …)


Állásfoglalás kérése a szakmai érettségin igénybe vehető kedvezményekről

levélminta400Állásfoglalás-kérést fogalmaztunk meg a tanulási nehézséggel küzdő tanulók szakmai érettségin igénybe vehető kedvezményeivel kapcsolatban.

A szakgimnazisták nyilt levelére adott hivatalos EMMI válasz szerint a szakmai vizsgatárgyra is érvényesek  a felmentésekre és a könnyítésekre vonatkozó általános szabályok. A valóságban azonban ezek nem mindig értelmezhetők a szakmai vizsgatárgyra vonatkozóan. (tovább …)


Egy alternatíva van – „választhatunk”; állásfoglalás az iskolaszerkezet átalakítására vonatkozó javaslat társadalmi vitájáról

blöffveszély21_300A Civil Közoktatási Platform támogatja, hogy kezdődjék el a hazai iskolarendszer mára elavulttá vált struktúrájának reformja. Olyan új iskolaszerkezetre van szüksége az országnak, amely a mostaninál sokkal magasabb szinten képes szolgálni az oktatással szembeni, a 21. századra lényeges mértékben megváltozott igények kielégítését. (tovább …)


Sajtóanyag a NAT-koncepció bejelentéséhez

fake-suspicious-activity-found-alertMárcius 6-án bejelentették, hogy a Kerekasztal másnap összeül, megtárgyalja a NAT koncepcióját és a kilencosztályos iskola tervét. A CKP fontosnak tartotta a sajtó előzetes tájékoztatását a koncepciók kialakításának problémáiról.  Az alábbiakban olvasható az újságíróknak küldött tájékoztató anyag, és a feltenni javasolt kérdések. (A megjelent cikkek tanúsága szerint a tájékoztatás nem volt hatástalan.) (tovább …)


A Kockás könyv hírei

kockás02A Nemzeti Kulturális Alap ismeretterjesztő kollégiumának támogatásának és a Romi Suli Könyvkiadó áldozatos munkájának köszönhetően múlt hónapban nyomtatott formában is megjelent a Kockás könyv és a Kockás füzet. A kiadványokat eljutattuk sok magánszemélyhez és intézményhez (tovább…)


TAGSZERVEZETEK HÍREI

Tanítanék Mozgalom

A Tanítanék Mozgalom március 15-én összehívta a szakgimnáziumi petíciót aláíró aktivistákat a lehetséges lépések megvitatására.

Könyvtárostanárok Egyesülete

A KTE március 30-i szakmai napjának témája A hazai iskolai könyvtárak helyzete a Kockás könyv és az IFLA iskolai könyvtári útmutató alapján. A Kockás könyv három fejezetét saját területükre adaptálva beszélnek a szakmai autonómia, az esélyegyenlőtlenség és a szakképzés témaköreiről.

Független Diákparlament

A Független Diákparlament március 18-19-én tartotta tavaszi plenáris ülését. Megtárgyalták a szakbizottságok által kidolgozott javaslatokat, amelyeket továbbítani fognak az EMMI-nek.


SAJTÓFIGYELŐ

15894538_10154802750227456_4630930258637237584_nA sajtófigyelő heti rendszerességgel jelenik meg a Tanítanék honlapján. A legutóbbi három sajtófigyelő az alábbi linkeken érhető el:

Sajtófigyelő 2017.03.21.

Sajtófigyelő 2017.03.14.

Sajtófigyelő 2017.03.07.

 

 

 


Hírlevelünket elküldjük a CKP levelezőlistáira, de egyénileg is fel lehet rá iratkozni a ckpinfo.hu honlapon.

Kövessen minket a Facebookon!

Korábbi hírleveleinket, híreinket megtalálod a ckpinfo.hu oldalon a Hírek között a bal oldali archívumban, vagy a fejlécről elérhető, ill. a kulcsszó szerinti kereséssel. (A szakmai anyagok a tartalomjegyzék szerint kereshetőek.)