Home DokumentumokCKP Vélemények Egy alternatíva van – „választhatunk”; állásfoglalás az iskolaszerkezet átalakítására vonatkozó javaslat társadalmi vitájáról

Egy alternatíva van – „választhatunk”; állásfoglalás az iskolaszerkezet átalakítására vonatkozó javaslat társadalmi vitájáról

2017-03-09

A Civil Közoktatási Platform támogatja, hogy kezdődjék el a hazai iskolarendszer mára elavulttá vált struktúrájának reformja. Olyan új iskolaszerkezetre van szüksége az országnak, amely a mostaninál sokkal magasabb szinten képes szolgálni az oktatással szembeni, a 21. századra lényeges mértékben megváltozott igények kielégítését. Elsősorban az egész életen át tartó tanulásra való felkészítést, valamint az esélyegyenlőtlenségek hatékony csökkentését segítő struktúra kialakítása szükséges.

Az oktatás fejlődését az iskolarendszer szerkezetének sokféle átalakítása szolgálhatja. A jó döntés egyik elemi feltétele, hogy világosan álljon előttünk, hogy milyen alternatívákkal érdemes számolnunk. A kormány 2017. március elején tett bejelentése azonban határozattan megadta, hogy az oktatáspolitikai irányítás mit javasol, és most ezen elképzeléssel összefüggésben kívánja megszervezni a társadalmi vitát.

A terv most éppen az, hogy a nyolc évfolyammal működő általános iskola elé szerveződjön egy egyéves átmeneti, az óvodából az iskolai oktatásba vezető nevelési szakasz.

A Civil Közoktatási Platform a Kockás Könyvben részletesen kifejtette elképzeléseit az iskolastruktúra átalakításáról (www.ckpinfo.hu/kockaskonyv), és hamarosan megjelenteti honlapján álláspontját a felmerült javaslattal kapcsolatban is.

A kormány kezdeményezését azonban legelőször nem a tartalom szempontjából kell górcső alá venni.

A Civil Közoktatási Platform azt a módot, ahogyan a kormány által beharangozott társadalmi vita most elkezdődik, alkalmatlannak tartja arra, hogy az iskolastruktúra kérdésében megfelelő módon támogassa egy jó döntés megszületését.

A kormány egyetlen javaslatot, a saját elképzelését kívánja vitára bocsátani. Szó sincs változatokról, azok felmerülésének lehetőségéről. Szó sincs arról, hogy széles körű szakmai-tudományos előkészítésben lennének kidolgozhatók az érdemi alternatívák. Félő, hogy ismét a most már hét éve ugyanazon formában, antidemokratikusan szervezett „társadalmi egyeztetés” keretei között nyilváníthatunk majd véleményt, nyilván egymással szemben kijátszható, sokféle dicséretet, kritikát és javaslatot felvonultatva. Mitől változna ez? A Civil Közoktatási Platform attól tart, hogy a társadalmi vitának mondott színjáték a struktúra megváltoztatása körül ismét csak a kormány akarnok döntésének felszíni legitimálását szolgálja.

Határozott javaslatunk, hogy az iskolastruktúra kérdésében Magyarországon kezdődjék el egy érdemi szakmai, szakmapolitikai döntés-előkészítési folyamat. Ennek általunk javasolt menetét, követelményeit – amelyek lényeges mértékben térnek el a kormány oktatáspolitikai döntés-előkészítésben követett elveitől és gyakorlatától – tartalmazza a Kockás Könyv első fejezete (www.ckpinfo.hu/kockaskonyv). E döntés-előkészítés során fogalmazódjanak meg a lehetséges megoldási alternatívák, amelyeknek szakmai hátterét a valóban megszervezendő társadalmi vita résztvevői is megismerhetik.

Történelmünkben volt legalább egy hosszú időszak, amikor – igaz, ott az országgyűlés tagjainak megválasztása során – csak egyből lehetett „választani”. Ezt a régen lejárt szavatosságú készételt ne melegítsük föl!

Budapest, 2017. március 9.

Civil Közoktatási Platform