Home Kiemelt témákTankönyv Középpontban a tankönyvválasztás

Középpontban a tankönyvválasztás

2017-03-21

Hamarosan megkezdődik a tankönyvrendelelés. A helyzet tavaly óta nem sokat változott, így a CKP-ban idén is a tankönyv lesz az áprilisi kiemelt téma. A CKP leginkább érintett szervezeti és szakértői – beleértve a szülőket – ideiglenes munkacsoportot hoztak létre a témában.

A tankönyvrendelet tervezete február végén vált ismertté. A TANOSZ és a Könyvtárostanárok Egyesülete – egyeztetve a CKP más szervezeteivel – eljuttatták a tervezettel kapcsolatos véleményüket az EMMI-nek.

Ebben üdvözlik, hogy 1-2. osztályban megszűnik a tartós tankönyv kötelezősége, de tiltakoznak a KELLO számára előnyös, a tankönyvfelelősök és a kiadók számára hátrányos változtatások ellen.

A rendelést segítő információkkal meg kell várnunk a végleges rendeletet. Szomorú, hogy bár a rendelési időszak egy bő hét múlva megkezdődik, a rendelet még nem ismert. Mint ahogy az sem, hogy hogyan oldják fel a rendelettervezet és a 2017-es költségvetés közötti ellentmondást.

Akármilyen is lesz a módosított rendelet,  a tankönyves szabályozás nem követi az általunk vallott, és a   Stádium 28 Kör által rendezett fórumon Kertesi Gábor által megfogalmazott alapelveket:

  1. A tankönyves akkreditációs eljárás szükséges.
  2. A tankönyvfejlesztés nem lehet kizárólag állami.
  3. A szabad tankönyvválasztást, a választékot biztosítani kell.