Home Kiemelt témákSzakképzés Az ELEGY OSZB munkacsoportjainak ajánlásai

Az ELEGY OSZB munkacsoportjainak ajánlásai

2022-03-30

Az ELEGY Oktatáspolitikai Szakbizottsága (OSZB) 2020 novemberében alakult meg azzal a céllal, hogy szakértői javaslatokat tegyen az ellenzéki összefogás oktatási szakpolitikusai részére. Munkájában az ellenzéki pártok képviselői és szakértői mellett a Civil Közoktatási Platform (CKP) képviselői is részt vettek.

A Szakértői Elegy a Társadalomért Alapítvány honlapján már eddig is elérhető volt a szakbizottság oktatáspolitikai javaslata, a ‘100 pont’ és annak háttéranyagai: https://elegy2021.hu/oktatas/

Az OSZB 2021 végétől munkacsoportokban folytatta szakmai tevékenységét. A munkacsoportokat felkért szakértők vezetik, az általuk meghívott szakértők mellett a munkájukban a pártok, a szakszervezetek és a CKP delegáltjai vesznek részt. Feladtuk az alábbi öt területen azon kérdések körbejárása, amelyeket rövidtávon kell és lehet megoldani, és a megoldás terén még nem született konkrét, konszenzusos javaslat. Az öt terület:

  • intézményfenntartás,
  • pedagógusfoglalkoztatás,
  • szelekció,
  • felsőoktatási belépés,
  • szak- és felnőttképzés.

Emellett a CKP egy olyan munkacsoportot is létrehozott, amelynek feladat vitaindító anyag létrehozása a pedagógiai kultúra témakörében.

A munkacsoportok ajánlásai