Home Kiemelt témákUkrajnai menekültek Információk menekült gyerekeknek és támogatóiknak

Információk menekült gyerekeknek és támogatóiknak

2022-03-23

Frissítve: 2022. május 26.

A Magyarországra vagy Magyarországon keresztül menekülők között rengeteg a magyar, orosz vagy ukrán anyanyelvű gyermek. Tartózkodásukkal, bölcsődei, óvodai, iskolai ellátásukkal kapcsolatban  sorra jelennek meg a jogszabályok. A jogszabályok mögött nem látszik az átgondoltság, a speciális helyzetekhez igazodás, a közoktatás helyzetének a figyelembe vétele.

A szabályozásról és a helyzetről nincsenek könnyen hozzáférhető, hivatalos információk. Az Oktatási Hivatal honlapján semmi sem utal a kérdéskörre, a kormányzati honlapon elérhető  EMMI hírfolyamban csak szándéknyilatkozatokat találunk. A tanároknak, civil segítőknek nincs hova fordulniuk problémáikkal,  nincs megnevezve témafelelős, nincs megadva mailcím. A menekültek és segítőik sem  kaptak, kapnak hivatalos tájékoztatást, még szóróanyagokkal, plakátokkal sem találkoztunk.

Ezért 33 kérdéssel fordultunk az EMMI-hez, amelyek egy részére választ is kaptunk – a kérdések itt, a válaszok itt olvashatók.

Az információhiányt enyhítésére cikkünkben folyamatosan közreadjuk azokat a jogszabályokat, szakmai tartalmakat, tudnivalókat, kezdeményezéseket, amelyek segíthetnek az óvodás, általános és középiskolás korú gyerekek tanulásában, mentális segítésében.

Amennyiben hasonló tartalomról, kezdeményezésről van tudomása, vagy hibát talál anyagainkban, kérjük, tájékoztasson bennünket (lehetőleg rövid szöveggel és linkkel) a civilkozoktatas.hu címen!

 

HELYZETKÉP, JOGSZABÁLYOK

A február 24-e után hazánkba érkezett ukrán állampolgároknak jár a menedékes státusz. Az ezzel járó jogok már a menedékérelem beadásától járnak számukra. A menedékesekkel azonos jogosultságok járnak a magyar állampolgár menekülteknek is.

A menedékesekre vonatkozó jogokat, a nekik járó támogatásokat a Menedék Egyesület honlapja részletesen összefoglalja.

Részletes és folyamatosan frissített információk találhatók angol és ukrán nyelven a PILNET honlapján.

A 16 éven aluliakra vonatkozó speciális szabályok (a menedékessel azonos szabályok vonatkoznak a menedékkérelmet beadóra, illetve a február 24. után érkezett kettős állampolgárra) :

A 106/2022. (III. 12.) Korm. rendelet szerint Ha a menedékes kiskorú ellátásáról gondoskodik, a kiskorú elhelyezése céljából a magyar állampolgárral azonos feltételekkel jogosult igénybe venni a bölcsődei ellátást, az óvodai gondozást, nevelést, ellátást és a Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatásait.”

A jogszerűen Magyarországon tartózkodó tanköteles korúaknak jár az iskolai oktatás. A megfelelő korú menedékesek és a magyar állampolgárok tankötelesek, óvodakötelesek. Az iskolákban az ideiglenes védelemre jogosultként elismert tanulók után a fenntartó támogatást kap, ha a tanításon kívül legalább heti 5 óra egyéni foglalkozást is biztosít.  ( 117/2022. (III. 22.) Korm. rendelet a köznevelési és szakképző intézményben ideiglenes védelemre jogosult, tanköteles tanulók fejlesztésének, nevelésének-oktatásának megvalósítása érdekében szükséges finanszírozásról)

A 14 év alatti gyermekek részére a közösségi szálláson vagy szülőt alkalmazó foglalkoztatónál felügyelet szervezhető. A gyermekfelügyeletre lehetőség szerint Ukrajna területéről érkezett, menedékes, menedékesként elismerését kérő vagy kettős állampolgár személy jelölhető ki. (147/2022. (IV. 14.) Korm. rendelet)

A foglalkoztatott, illetve álláskeresőként regisztrált menedékesek, illetve azok, akik korábban is itt dolgoztak, gyermekeik után támogatást kapnak. (147/2022. (IV. 14.) Korm. rendelet, 147/2022. (IV. 14.) Korm. rendelet)

FOGLALKOZTATÁS AZ OKTATÁSBAN, GYERMEKFELÜGYELETBEN

A gyermekfelügyeletre nincs képzettségi előírás. A költségvezétési szervek is alkalmazhatnak menedékeseket, és kapnak utánuk támogatást, azonban – az egészségüggyel ellentétben – nem könnyítették meg  a képzettség igazolását.

MENTÁLIS KÉRDÉSEK

A Manchesteri Egyetem pszichológusai által kidolgozott tájékoztató menekült gyerekek oktatásához magyar, ukrán, orosz nyelven, Gyarmathy Éva ajánlásával: https://tinyurl.hu/q6ng/

DIGITÁLIS ÉS NYOMTATOTT TANANYAGOK

1. A Mozaik Kiadó és az EdPro a tanév végéig ingyenes hozzáférést biztosít az ukrán felhasználók számára a mozaBook és a mozaWeb összes oktatási tartalmához. Az EdPro.ua jóvoltából további kiadványok, tanítási segédeszközök és videós oktatóanyagok érhetők el. Interaktív 3D jelenetek, digitális órák, tematikus alkalmazások, virtuális laboreszközök, játékok és videók, gyakorlatok stb. az ua.mozaweb.com oldalon.
 
2. Nemzetközi oktatási szakemberek csapata által létrehozott ukrán (valamint orosz és angol), ingyenes online tananyagok tárháza érhető el itt: https://obr.education/…/free-educational-resources-for…/ Ajánljuk még a Khan Academy előkészületben lévő ukrán honlapját: https://uk.khanacademy.org 
 
3. Számos ukrán iskola folytat diákjainak digitális oktatást.
 
Magyar nyelvkönyv gyerekeknek (Zia és Zahra az Eperfa Iskolában) a Jezsuita Menekültszolgálattól (igény esetén nyomtatott formában ingyenesen a menekültek rendelkezésére bocsátják)

CIVIL SEGÍTSÉG

  • Az Artemisszió Alapítvány mentorprogramot indított az Ukrajnában dúló háború elől menekülők és az őket segítők felől érkező igényekre válaszul.

         Ha mentorra van szükséged,ezen az űrlapon jelentkezhetsz:  https://forms.gle/hDJ1U7p4fcep2iqN9

🇬🇧 English language version: https://bit.ly/3N0VXQy
🇷🇺 русская версия: https://bit.ly/3CVlq9q
🇺🇦 українська версія: https://bit.ly/3u9aiSH

SZAKMAI ÚTMUTATÓK

Welcoming refugee children to your school

Menekült gyerekek a mi iskolánkban? (oktatási segédanyag az Ukrajnából érkező diákok oktatását szervező iskoláknak a Jezsuita Menekültszolgálattól)

ESEMÉNYEK

 

A Menedék Egyesület eseménye élőben! június 10-én (10.30-15.00) a külföldi/menekült/ukrán gyerekek helyzetéről, jó gyakorlatokkal, sok beszélgetéssel és finom ebéddel. Részletek hamarosan.

 

CIKKEK

Balla István: Menekültek az iskolapadban: nem egy minisztériumi levél fogja megoldani a tanárok újabb hatalmas feladatát. In: Nagy Iván Zsolt (f.szerk.): Hvg.hu. Bp., HVG, 2022.03.23. URL: https://hvg.hu/elet/20220323_Menekult_gyerekek_az_iskolaban

Gyarmathy Éva: Menekültoktatás??? Bp., CKP, 2022.03.13. URL: https://ckpinfo.hu/2022/03/13/menekultoktatas/

Ritók Nóra, L.: 827. Menekültek. In: Nyomor széle. Bp., HVG, 2022.03.06. URL: https://nyomorszele.hvgblog.hu/2022/03/06/827-menekultek/