Home Kiemelt témákUkrajnai menekültek Információk menekült gyerekeknek és támogatóiknak

Információk menekült gyerekeknek és támogatóiknak

2022-03-23

Cikkünket a továbbiakban nem frissítjük. A menekült gyermekeknek, pedagógusaiknak és támogatóiknak szóló friss információkért keressék fel a háromnyelvű uainfo.hu honlapot, amelyet az Umied Way által támogatott EDUA projekt keretében hoztunk létre!

Frissítve: 2022. augusztus 13.

A Magyarországra vagy Magyarországon keresztül menekülők között rengeteg a magyar, orosz vagy ukrán anyanyelvű gyermek. Tartózkodásukkal, bölcsődei, óvodai, iskolai ellátásukkal kapcsolatban  számos jogszabály jelent meg. 

A szabályozásról és a helyzetről nincsenek könnyen hozzáférhető, hivatalos információk. Az Oktatási Hivatal honlapján semmi sem utal a kérdéskörre. A tanároknak, civil segítőknek nincs hova fordulniuk problémáikkal,  nincs megnevezve témafelelős, nincs megadva mailcím. A menekültek és segítőik sem  kaptak, kapnak hivatalos tájékoztatást, még szóróanyagokkal, plakátokkal sem találkoztunk.

Ezért 33 kérdéssel fordultunk az EMMI-hez, amelyek egy részére választ is kaptunk – a kérdések itt, a válaszok itt olvashatók.

Az információhiányt enyhítésére cikkünkben folyamatosan közreadjuk azokat a jogszabályokat, szakmai tartalmakat, tudnivalókat, kezdeményezéseket, amelyek segíthetnek az óvodás, általános és középiskolás korú gyerekek tanulásában, mentális segítésében.

A United Way támogatásának köszönhetően hamarosan külön honlapot és Facebook csoportokat hozunk létre az információcserére. (A projektről itt számolunk be.)

Amennyiben hasonló tartalomról, kezdeményezésről van tudomása, vagy hibát talál anyagainkban, kérjük, tájékoztasson bennünket (lehetőleg rövid szöveggel és linkkel) a civilkozoktatas.hu címen!

 

HELYZETKÉP, JOGSZABÁLYOK

A február 24-e után hazánkba érkezett ukrán állampolgároknak jár a menedékes státusz. Az ezzel járó jogok közül sok már a menedékérelem beadásától jár számukra. A menedékesekkel azonos jogosultságok járnak a magyar állampolgár menekülteknek is.

A menedékesekre vonatkozó jogokat, a nekik járó támogatásokat a Menedék Egyesület honlapja magyar, angol és ukrán nyelven részletesen összefoglalja.

A 16 éven aluliakra vonatkozó speciális szabályok (a menedékessel azonos szabályok vonatkoznak a menedékkérelmet beadóra, illetve a február 24. után érkezett kettős állampolgárra) :

A 106/2022. (III. 12.) Korm. rendelet szerint Ha a menedékes kiskorú ellátásáról gondoskodik, a kiskorú elhelyezése céljából a magyar állampolgárral azonos feltételekkel jogosult igénybe venni a bölcsődei ellátást, az óvodai gondozást, nevelést, ellátást és a Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatásait.”

A jogszerűen Magyarországon tartózkodó tanköteles korúaknak jár az iskolai oktatás. A megfelelő korú menedékesek és a magyar állampolgárok tankötelesek, óvodakötelesek. Az iskolákban az ideiglenes védelemre jogosultként elismert tanulók után a fenntartó támogatást kap, ha a tanításon kívül legalább heti 5 óra egyéni foglalkozást is biztosított.  (Ugyan az erről rendelkező korábbi rendelet június 15-én hatályát vesztette, de augusztusban megjelent a hasonló tartalmú 299/2022. (VIII. 9.) kormányrendelet, amely a háborús helyzet fennállásáig hatályos.A 14 év alatti gyermekek részére a közösségi szálláson vagy szülőt alkalmazó foglalkoztatónál felügyelet szervezhető. A gyermekfelügyeletre lehetőség szerint Ukrajna területéről érkezett, menedékes, menedékesként elismerését kérő vagy kettős állampolgár személy jelölhető ki. Képzettségi előírás nincs, sőt, erkölcsi bizonyítvány sem kell (147/2022. (IV. 14.) Korm. rendelet)

A foglalkoztatott, illetve álláskeresőként regisztrált menedékesek, illetve azok, akik korábban is itt dolgoztak, gyermekeik után támogatást kapnak. (147/2022. (IV. 14.) Korm. rendelet, 147/2022. (IV. 14.) Korm. rendelet)

FOGLALKOZTATÁS AZ OKTATÁSBAN

A közoktatásban és a szakképzésben a költségvetési szervek – tankerületek, szakképzési centrumok – is kapnak támogatást a foglalkoztatott menekültek után. (Más területen ez csak a gazdasági társaságoknak jár.) A foglalkoztatáshoz szükséges végzettségnek az Ukrajnában szerzett végzettségeket is elismerik.

MENTÁLIS KÉRDÉSEK

A Manchesteri Egyetem pszichológusai által kidolgozott tájékoztató menekült gyerekek oktatásához magyar, ukrán, orosz nyelven, Gyarmathy Éva ajánlásával: https://tinyurl.hu/q6ng/

Előadás a traumán átesett gyermekekkel való foglalkozásról (angol nyelven, magyar felirattal): Trauma Informed Care – Webinar with Jordan Greenbaum – YouTube

DIGITÁLIS ÉS NYOMTATOTT TANANYAGOK ÉS SEGÉDANYAGOK

1. A Mozaik Kiadó és az EdPro szeptember közepéig ingyenes hozzáférést biztosít az ukrán felhasználók számára a mozaBook és a mozaWeb összes oktatási tartalmához. Az EdPro.ua jóvoltából további kiadványok, tanítási segédeszközök és videós oktatóanyagok érhetők el. Interaktív 3D jelenetek, digitális órák, tematikus alkalmazások, virtuális laboreszközök, játékok és videók, gyakorlatok stb. az ua.mozaweb.com oldalon.
 
2. Nemzetközi oktatási szakemberek csapata által létrehozott ukrán (valamint orosz és angol), ingyenes online tananyagok tárháza érhető el itt: https://obr.education/…/free-educational-resources-for…/ Ajánljuk még a Khan Academy előkészületben lévő ukrán honlapját: https://uk.khanacademy.org 
 
3. Számos ukrán iskola folytat diákjainak digitális oktatást.
 
 
Magyar nyelvkönyv gyerekeknek (Zia és Zahra az Eperfa Iskolában) a Jezsuita Menekültszolgálattól (igény esetén nyomtatott formában ingyenesen a menekültek rendelkezésére bocsátják)

CIVIL SEGÍTSÉG

  • Az Artemisszió Alapítvány mentorprogramot indított az Ukrajnában dúló háború elől menekülők és az őket segítők felől érkező igényekre válaszul.

         Ha mentorra van szükséged,ezen az űrlapon jelentkezhetsz:  https://forms.gle/hDJ1U7p4fcep2iqN9

🇬🇧 English language version: https://bit.ly/3N0VXQy
🇷🇺 русская версия: https://bit.ly/3CVlq9q
🇺🇦 українська версія: https://bit.ly/3u9aiSH
  • Hetvenkét Tanítvány Mozgalom
  • A Jezsuita Menekültszolgálat munkatársai szívesen adnak (csoportos workshop keretében) szakmai segítséget a hozzájuk forduló pedagógusoknak, intézményeknek a menekült gyerekek magyartanításában és iskolai integrációjában.
  • Ukrán gyermek az osztályomban – önsegítő facebook csoport Ukrajnából érkező, magyarul nem beszélő gyerekeket tanítóknak, sok tananyag- és segédanyag-ajánlással

SZAKMAI ÚTMUTATÓK

Welcoming refugee children to your school angol nyelvű segédanyag

Menekült gyerekek a mi iskolánkban? (oktatási segédanyag az Ukrajnából érkező diákok oktatását szervező iskoláknak a Jezsuita Menekültszolgálattól)

CIKKEK

Már járnak az iskolákba a menekült gyerekek Magyarországon, de még sok akadályt kell elhárítani

Balla István: Menekültek az iskolapadban: nem egy minisztériumi levél fogja megoldani a tanárok újabb hatalmas feladatát. In: Nagy Iván Zsolt (f.szerk.): Hvg.hu. Bp., HVG, 2022.03.23. URL: https://hvg.hu/elet/20220323_Menekult_gyerekek_az_iskolaban

Gyarmathy Éva: Menekültoktatás??? Bp., CKP, 2022.03.13. URL: https://ckpinfo.hu/2022/03/13/menekultoktatas/

Ritók Nóra, L.: 827. Menekültek. In: Nyomor széle. Bp., HVG, 2022.03.06. URL: https://nyomorszele.hvgblog.hu/2022/03/06/827-menekultek/