Home Kiemelt témákUkrajnai menekültek Menekültoktatás???

Menekültoktatás???

2022-03-13

Az ukrán háború elől Európában rég nem látott mértékben menekülnek a családok. Köztük rengeteg gyermek. Aki menedékes vagy magyar állampolgár, annak jár az ingyenes oktatás. Alapvetően a körzetes iskolában, óvodában.

De van-e hely, anyagi és szakmai segítség az érintett iskolákban?
Hogyan oldják meg az iskolák? Különösen, ha a településen 10-30 vagy még több menekült gyermeket kell ellátni?
Hogyan tanulnak a magyarul nem beszélők? Mit tanuljanak? Ki foglalkozik a traumáikkal?

Nagyon hangosan kell kiabálni, hogy a kivéreztetett egészségügy, oktatás, szociális ellátó rendszer nem alkalmas a jelen menekültprobléma megoldására. A szintén kivéreztetett, a kormánypropaganda által eddig migránssimogatónak, sorosistának bélyegezett civil hálózatok sem tudják a lepusztított menekültügyi rendszert helyettesíteni. Ezeket a jobbára ellenségként kezelt területeket most térdenállva könyörögve kövesse meg a kormány, de legalább is, végre civilizált szinten foglalkozzon a problémákkal!
Azonnal rendezni kell az egészségügy, oktatás és szociális ellátás terén dolgozók helyzetét: jelentős fizetés emelés, a megfelelő munkakörülmények, tárgyi feltételek biztosítása, az adminisztrációs terhek drasztikus csökkentése szükséges. Ezek nélkül nem megoldható a menekültek ellátása.
A pedagógusok már évek óta mondják, és most sztrájkkal is jelzik az elfogadhatatlan helyzetet az oktatásban. Kezelhetetlen a menekült gyerekek befogadása ebbe a magyar közoktatásba. Még a magyarul beszélő menekült diákok is súlyos terhet jelentenének egy olyan közoktatásban, ahol már most sem tudnak mit kezdeni a sok atipikus fejlődésű és/vagy hátrányos helyzetű gyerekkel. A menekült gyerekek sem lesznek mások, egy csomó alapproblémát hoznak, valamint ehhez még a súlyos traumatizáltságot is.
Ha ebben a helyzetben látszatmegoldást akar a kormány azzal, hogy kiosztja a feladatokat, de ismét nem tesz hozzá megfelelő anyagi és szakmai hátteret, akkor embertelen módon bánik nemcsak a magyar gyerekekkel, hanem a menekültekkel is. A pedagógusok pedig a legjobb, ha abban a pillanatban felállnak, és otthagyják az oktatást, amikor ezt az újabb megoldhatatlan feladatot róják rájuk.
A sztrájknak most van igazán nagy tétje.
Persze majd azokat nevezik aljasnak, akik a menekülteket nem akarják befogadni az osztályukba, és ilyenkor képesek sztrájkolni. Pedig az az aljas, hogy a hazai és menekült gyerekeket akarja a kormány megkínozni a látszat fenntartása érdekében.
Prof. Dr. Gyarmathy Éva
klinikai és neveléslélektan
szakpszichológus

A helyzetről és problémákról részletesebben lehet olvasni például:

Ritók Nóra, L.: 827. Menekültek. In: Nyomor széle. Bp., HVG, URL: https://nyomorszele.hvgblog.hu/2022/03/06/827-menekultek/

A kép forrása: alfahír