Home Kiemelt témákUkrajnai menekültek Ukrajnai menekült gyerekek oktatását támogató projekt a CKP részvételével

Ukrajnai menekült gyerekek oktatását támogató projekt a CKP részvételével

2022-06-24

Információs esélyegyenlőség és tudásmegosztó közösségek az ukrajnai menekült gyermekek oktatáshoz való hozzáférésében címmel indított hét hónapos projektet a Civil Közoktatási Platform, a Civil Kollégium Alapítvánnyal  együttműködve, a United Way Magyarország támogatásával.

Aktuális információk magyar és ukrán nyelven az uainfo.hu weboldalon és a projekt Facebook csatornáján.

A projekt az ukrajnai menekült gyermekek és fiatalok oktatásának alapvető problémáira, többek között az információ és az együttműködés hiányára nyújt fenntartható megoldást. A projekt szemléletmódja komplex: az oktatási ellátást kiterjeszti a köznevelésen kívülre, és a pedagógusok mellett a menekült családok fizikai és mentális gondozásában részt vevő szakemberekre. Az információkhoz hozzáférés nehézségét jól szemlélteti, hogy már az is kutatómunkát igényel, hogy az érintetteket (pl. a menekült gyerekek iskolarendszeren kívüli oktatásával, fejlesztésével foglalkozó programokat, szervezeteket, a hazánkban tartózkodó menekült gyermekek számát, különböző anyanyelvű, társadalmi hátterű, jövőre vonatkozó terveik alapján megkülönböztethető szándékú csoportjaik létszámát) feltérképezzük. A támogatások hatékonyságát növelné, ha az érintetteknek – a támogatókat is beleértve – lehetőségük lenne az együttműködésre.

A projekt célja a helyzet felmérése, az érintettek összekötése és számukra az információk kezelhető struktúrába rendezése, hozzáférhetővé tétele, valamint a – többek között az érintettektől származó – információk alapján a számukra megfelelő oktatáshoz való hozzáférést megkönnyítő környezet kialakításának elősegítése.
A projekt alapja az ukrajnai menekült gyermekek és fiatalok – tág értelemben vett – oktatásában érintettek feltérképezése, valamint a téma szempontjából releváns adatok és információk összegyűjtése (többek között egy kérdőíves kutatással és közérdekű adatigénylésekkel). Erre épül az érintetti csoportok (a menekült családok, pedagógusok, a köznevelésen kívüli szereplők) tudásmegosztó közösségeinek létrehozása és a csoportok működési kereteinek kialakítása, valamint egy információs portál kialakítása és három nyelven elérhető információkkal feltöltése. Az érintett szereplők (nemcsak a szakemberek, hanem a menekült szülők is) tudásmegosztását egy konferencia is támogatja. Mivel a problémáknak csak egy része oldható meg az érintetti körön belül, fontos része a projektnek a szakpolitikai ajánlás. Az ajánlás az érintettekkel együttműködésben, a különböző döntéshozók (pl. önkormányzatok, kormány, támogató szervezetek) számára készül.

Bár reméljük, hogy a háború minél hamarabb véget ér, a tevékenységek kialakításának fontos szempontja, hogy az információs portál és a tudásmegosztó közösségek a projekt lezárta után is működjenek.