Home Egyéb Szükséges és lehetséges – könyvbemutató konferencia

Szükséges és lehetséges – könyvbemutató konferencia

2024-05-13

Szükséges és lehetséges – Egy közösen megalkotott oktatáspolitikai koncepció címmel könyvbemutató konferenciát tartott a Civil Közoktatási Platform.

2021-22-ben szakértők, pártok és civilek az ELEGY Oktatási Szakbizottságban másfél éven át együtt dolgoztak annak érdekében, hogy megszülessen egy szakmailag és politikailag is elfogadható oktatási koncepció. A részanyagok összesítésével létrejött egy, az ellenzéki pártoknak szóló oktatáspolitikai ajánlás, amelyre azóta 100 pont néven szokás hivatkozni, valamint néhány fontos témában a szakbizottság munkacsoportjai is kidolgoztak javaslatot.

A koncepció méltatlanul és érthetetlenül nem kapott figyelmet létrejöttekor, holott valós, gyakorlati, és a rendszer komplexitását figyelembe vevő lehetséges megoldást kínál az egyre gyorsabb ütemben leépülő és működésképtelenné váló oktatási rendszer számára.

A Civil Közoktatási Platform és a mögötte álló CKP Alapítvány a Tanszabadságért ezzel a kiadvánnyal szeretné ismertebbé tenni az alaposan végigondolt elképzeléseket, és alátámasztani az alapértékeként hirdetett részvételi döntéshozatalt.

A kiadványt bemutató konferenciát 2024. május 9-én tartottuk, a B29 Ifjúsági Közösségi Térben (1114 Budapest, Bartók Béla út 29.).

A konferencia programja:

  • Megnyitó. Közpolitikaalkotás másképpen – amikor a hatékonyság, az eredményesség és a demokrácia kéz a kézben jár (Ercse Kriszta) 10′
  • 1. előadás: Az anyag megszületése óta eltelt időszak áttekintése (Radó Péter) 20′
  • 2. előadás: Konzervatív és progresszív oktatáspolitikák. Hogy áll az ELEGY 100 pont? (Nahalka István) 20′
  • 3. előadás: Forró krumplik, dilemmák, lternatívák, megosztó kérdések (Juhász Ágnes) 20′

Szünet 15′

  • Panelbeszélgetés – politikusok. Az anyag létrejöttében részt vevő pártok képviselőinek álláspontjai, nézetei és véleményei. A panelben részt vesz: Ander Balázs (Jobbik – Konzervatívok); Barkóczi Balázs (Demokratikus Koalíció); Erőss Gábor (Párbeszéd – Zöldek); Kajtárné Botár Borbála (Magyar Szocialista Párt); Szűcs Gábor (Mindenki Magyarországa Néppárt); Tóth Endre (Momentum Mozgalom) 60′
  • Panelbeszélgetés – szakértők. A panelben részt vesz: Nahalka István, Radó Péter (oktatáskutatók, a projekt szakmai vezetői); Totyik Tamás (a Pedagógusok Sakszervezetének elnöke); Váradi Balázs (közgazdász, az ELTE docense, a Budapest Intézet vezető kutatója) 60′

    A panelbeszélgetéseket moderálta: Ónody-Molnár Dóra

Mindkét beszélgetés utolsó harmadában lehetőséget biztosítottunk a hallgatói kérdéseknek.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a konferencián, számunkra nagyon tanulságos esemény volt.

A kiadvány az alábbi linken elektronikusan elérhető.