Home Egyéb Szükséges és lehetséges – könyvbemutató konferencia

Szükséges és lehetséges – könyvbemutató konferencia

2024-05-13

Szükséges és lehetséges – Egy közösen megalkotott oktatáspolitikai koncepció címmel könyvbemutató konferenciát tartott a Civil Közoktatási Platform.

A konferenciát követően Ónody-Molnár Dóra a korábbi munkálatokról és a konferencia tapasztalatairól beszélgetett Radó Péterrel és Ercse Krisztával. A kétféle megközelítést a Jelen oldalán olvashatják: 

2021-22-ben szakértők, pártok és civilek az ELEGY Oktatási Szakbizottságban másfél éven át együtt dolgoztak annak érdekében, hogy megszülessen egy szakmailag és politikailag is elfogadható oktatási koncepció. A részanyagok összesítésével létrejött egy, az ellenzéki pártoknak szóló oktatáspolitikai ajánlás, amelyre azóta 100 pont néven szokás hivatkozni, valamint néhány fontos témában a szakbizottság munkacsoportjai is kidolgoztak javaslatot.

A koncepció méltatlanul és érthetetlenül nem kapott figyelmet létrejöttekor, holott valós, gyakorlati, és a rendszer komplexitását figyelembe vevő lehetséges megoldást kínál az egyre gyorsabb ütemben leépülő és működésképtelenné váló oktatási rendszer számára.

A Civil Közoktatási Platform és a mögötte álló CKP Alapítvány a Tanszabadságért ezzel a kiadvánnyal szeretné ismertebbé tenni az alaposan végiggondolt elképzeléseket, és alátámasztani az alapértékeként hirdetett részvételi döntéshozatalt.

A konferencia létrejöttét a Tanítanék támogatása segítette.

A konferencia időpontja

2024. május 9. csütörtök 14:00 - 18:00

A konferencia helyszíne

B29 Ifjúsági Közösségi Tér (1114 Budapest, Bartók Béla út 29.).

A konferencia programja

Megnyitó

Ercse Kriszta: Közpolitikaalkotás másképpen - amikor a hatékonyság, az eredményesség és a demokrácia kéz a kézben jár. Az előadás ppt-je az ikonra kattintva letölthető.

1. előadás

Radó Péter: Az anyag megszületése óta eltelt időszak áttekintése

2. előadás

Nahalka István: Konzervatív és progresszív oktatáspolitikák. Hogy áll az ELEGY 100 pont?

3. előadás

Juhász Ágnes: Forró krumplik, dilemmák, alternatívák, megosztó kérdések.

Szünet (15 perc)

Panelbeszélgetés - politikusok

Az anyag létrejöttében részt vevő pártok képviselőinek álláspontjai, nézetei és véleményei. A panelben részt vett: Ander Balázs (Jobbik - Konzervatívok); Barkóczi Balázs (Demokratikus Koalíció); Erőss Gábor (Párbeszéd - Zöldek); Kajtárné Botár Borbála (Magyar Szocialista Párt); Szücs Gábor (Mindenki Magyarországa Néppárt); Tóth Endre (Momentum Mozgalom). Moderátor: Ónody-Molnár Dóra

Panelbeszélgetés - szakértők

A panelben részt vett: Nahalka István, Radó Péter (oktatáskutatók, a projekt szakmai vezetői); Totyik Tamás (a Pedagógusok Sakszervezetének elnöke); Váradi Balázs (közgazdász, az ELTE docense, a Budapest Intézet vezető kutatója). Moderátor: Ónody-Molnár Dóra

Mindkét beszélgetés utolsó harmadában lehetőséget biztosítottunk a hallgatói kérdéseknek.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a konferencián, számunkra nagyon tanulságos esemény volt.

A kiadvány az ikonra kattintva elektronikusan is elérhető.