Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Térkép a koordinált tiltakozásokhoz

Térkép a koordinált tiltakozásokhoz

2022-03-29

Nincs pozitív változás az oktatás területén, így a pedagógusok és más nevelési-oktatási intézményben dolgozók tiltakozásai folytatódnak.

Ami eddig történt

A követelések

A szakszervezetek követelései kiemelten a bérekre és a munkaidőre vonatkoznak. A Kormány 36/2022.  rendelete kiüresítette, ellehetetlenítette az iskolai dolgozók sztrájkhoz való jogát. Ennek hatására a tiltakozások követelése lett a valódi sztrájk lehetőségének visszaállítása. A tiltakozók és a szolidaritást vállalók viszont nyilatkozataikban sok más szakmai és munkakörülményeikre vonatkozó követelést is megfogalmaznak. Ezek jól jellemzik az óvodák, iskolák, szakszolgálatok és dolgozóik tarthatatlan szakmai és emberi helyzetét.

A folytatás

A kormány láthatóan arra játszik, hogy a tiltakozók megunják vagy kifogynak a pénzből, hiszen a sztrájk és a polgári engedetlenség idejére nem kapnak fizetést.  És természetesen tudja, hogy a közoktatásban dolgozók ezt az anyagi kiesést nem engedhetik meg maguknak, hiszen nincs akkora fizetésük, amiből tartalékokat halmozhattak volna fel. A sztrájkot fenntartandó, de a pedagógusokat védendő a PSZ és a PDSZ 2022. március 25-én koordinált sztrájkot hirdetett. Ezzel azt biztosítja, hogy az ország minden részén folyamatos és látható legyen a tiltakozás.

A koordináció

A koordinációról bővebben: https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/25/itt-a-koordinalt-sztrajk-igy-sztrajkolunk-tovabb-matol-hajra/

A lényeg röviden:

1. A tiltakozáshoz csatlakozni szándékozók nézzenek rá a CKP által készített alábbi térképre!

2. Nézzék meg, hogy földrajzi közelségükben mely napon nincs még tiltakozás vagy mely napokon vannak még kevesebben!

3. Töltsék ki a tiltakozási adatlapból a megfelelőt attól függően, hogy sztrájkot vagy polgári engedetlenséget szerveznek!

4. Ha több napon is tiltakoznak, többször töltsék ki! Így lesz minden napja látható.

Segítség a térkép használatához:

  • A térkép a PSZ, PDSZ és a CKP adataiból épül, így egyszerre tartalmazza a tervezett sztrájkot és a tervezett polgári engedetlenséget is.
  • A térkép frissítése nem automatikus, néhány óránként tesszük azt meg. Az utolsó frissítés dátuma látható a térkép alatti leírásban.
  • A színek a napokat jelzik. A térkép alatti jelmagyarázatban az egyes napok jelölői ki-be kapcsolhatók.
  • A jelölők alatti számok a tiltakozásban résztvevők tervezett számát jelzik.
  • A jelölőre kattintva tekinthetők meg a bejelentett tiltakozás adatai (intézmény neve, dátum, létszámadatok, fenntartó, tiltakozás formája és akár egy üzenet is)
  • A jobb felső sarokban lévő keresőmezővel az összes adatban lehet keresni (pl.: településnév, intézménynév és azok szótöredékei)
  • Ha ezen a linken nézi a térképet, akkor alatta felsorolva is megtekintheti az intézmények adatait, abban keresni is lehet: https://www.easymapmaker.com/map/pedagogussztrajk2022

Feljelentkezés a térképre

Ha sztrájkot szerveznek, akkor azt a szakszervezetek kérdőívén jelentsék be: https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/25/itt-a-koordinalt-sztrajk-igy-sztrajkolunk-tovabb-matol-hajra/

Ha polgári engedetlenséget, akkor azt a CKP felé jelezhetik az alábbi kérdőíven.

Ezek tervek, semmire nem köteleznek, így az sem gond, ha a bejelentéskor a létszámadatok még nem teljesen biztosak. A térkép, így a bejelentés célja a koordinálás, vagyis a más intézményekben dolgozók informálása.