Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Sztrájkbizottság alakult az oktatásban dolgozók bérrendezéséért és munkaterhének csökkentéséért

Sztrájkbizottság alakult az oktatásban dolgozók bérrendezéséért és munkaterhének csökkentéséért

2021-10-14
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) 2021. október 1-én tartott közös testületi ülésén arról döntött, hogy közös sztrájkbizottságot alakít. Ennek előzménye 2020 márciusra nyúlik vissza, de a koronavírus-járvány miatt a sztrájktárgyalásokat tavaly márciusban felfüggesztették.
A közös fellépés fontos, mert 2014-es minimálbérhez (101 500 forint) viszonyítva számítják a mai napig a pedagógusok bérét, a kormány részéről pedig csak ígérgetések hangzanak el, melyek nem jelentenek hosszú távú megoldást, ha a bértáblát nem kötik a minimálbérhez.
A közös sztrájkköveteléseket a pedagógusok világnapján, 2021. október 5-én ismertették a két szakszervezet vezetői. Az esetleges sztrájk időpontjáról a Sztrájkbizottság a későbbiekben, az egyeztetések eredményének függvényében fog dönteni.
A követelések:
1. A pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen!
2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára!
3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől legfeljebb heti 22 óra legyen!
4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órán át legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát, regenerációval, illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül!
A 2020 januárjában alakított szakképzéssel kapcsolatos sztájkbizottságról itt adtunk hírt: https://ckpinfo.hu/2020/01/28/sztrajkbizottsagokat-alakitottak-a-szakszervezetek/
Mivel a sztrájkkövetelésben érintett munkáltató nem határozható meg, a szakszervezetek kérték, hogy a Sztrájktörvény 2. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a Kormány öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőjét.
Az október 13-i első tárgyalás meghiúsult, mert a tárgyalással megbízott helyettes államtitkár megbízólevele nem volt megfelelő.