Home Kiemelt témák Nyílt levél a pártoknak a státusztörvénnyel kapcsolatos egyeztetésről

Nyílt levél a pártoknak a státusztörvénnyel kapcsolatos egyeztetésről

2023-05-20

Pintér Sándor szerdára egyeztetésre hívta a pártokat a státusztörvényről. Ezzel kapcsolatban a Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete az alábbi levelet küldte el a demokratikus ellenzéki pártok frakcióvezetőinek és oktatási szakpolitikusainak. 

Tisztelt Frakcióvezető Asszony/Úr, tisztelt Képviselő Asszony/Úr!

Pintér Sándor egyeztető tárgyalásokra hívta a pártok frakcióvezetőit a Státusztörvénnyel kapcsolatban. Azzal a Státusztörvénnyel kapcsolatban, amely létezésének semmilyen vállalható, indokolható szakmai, oktatás- vagy pedagóguspolitikai oka nincs. Amely törvény egyértelműen (szakmai érvekről részletesen itt és itt) a jelenleg is kétségbeejtő oktatási állapotokat tovább súlyosbítja. Amely törvény nem másért született, kizárólag a kormányzati kontroll, önkény és elnyomás, fenyegetés érvényesítésének jogi kereteit megteremtendő.
 
Az oktatás területén érintettek (szakmai szervezetek, szakemberek, pedagógusok, oktatást és nevelést segítők, szülők, diákok, érdekvédők) egyeztetett és sokszor, közösen kifejtett akaratának megfelelően – valóban korszerű oktatási rendszert szeretnénk, mely minden gyermeknek valódi életesélyeket biztosít, pedagógusainak méltó és munkájukhoz szükséges feltételeket, a szülőkkel partneri kapcsolatban működik stb. – az egyeztetésre meghívott politikai képviselőktől felkészült, felelős képviseletet várunk. 
 
Azt várjuk, hogy az egyeztetésen készült jegyzőkönyvben – mely a nyilvánosság számára megismerhető kell legyen – szerepeljenek azok az érvek, melyek jól alátámasztják a Státusztörvény elfogadhatatlanságát, és mondassék ki, hogy az oktatás valódi problémáinak megoldását ez a tervezet elő nem segíti, a helyzeten csak ront, és a valódi változásokat máshol, a rendszer gyökereinél kell kezdeni. Szakmai ajánlások röviden (9 pont) itt és hosszabban (oktatáspolitikai koncepció) itt
 
Értő, felelős képviseletét várjuk az oktatási problémák megoldásának, az érintetteknek, a teljes magyar társadalom érdekeinek. A Státusztörvény nem tárgyalási alap. 
 
A korszerű oktatásért végzett munkájukban támogatásunkra számíthatnak.