Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Mondjunk nemet a státusztörvényre – Tüntetés és sztrájk!

Mondjunk nemet a státusztörvényre – Tüntetés és sztrájk!

2023-04-24

Cikkünkben összefoglaljuk a 2023. április 24-i tüntetést.

Ma, 2023. április 24-én újabb országos sztrájknapot tartanak a pedagógusok. A mai sztrájknak még nagyobb a jelentősége az elmúltakhoz képest, mivel a kormány tervei szerint 2023. június 1-től minden köznevelésben dolgozót – tehát az egyházi, alapítványi, magánintézmények dolgozóit is (de a szakképzésben dolgozókat nem) – egy egységes jogállási törvény hatálya alá terelnének. Ez az ún. Státusztörvény, mely tovább rontja az oktatás színvonalát és elfogadhatatlan. Eddig csaknem ötezer pedagógus jelezte, hogy felmond, ha az Országgyűlés megszavazza a törvényt.

„Pedagógusok, oktatók, oktatást segítők, diákok, szülők és mindenki, aki szívügyének tartja az emberi jogokat! Fogjunk össze, lépjünk fel a kicsinyes bosszú, és az azt szolgáló kormányzati elnyomó intézkedések ellen!” – írják a tanári- és civil szakszervezetek Facebookon.

Ma délután a státusztörvény bevezetése miatt tüntetnek pedagógusok, az eseményről itt tájékozódhat:

Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással!

  • Időpont: 2023. 04. 24.
    16:00 – 17:00 gyülekezés a Kálvin téren
    Utána indulunk a Belügyminisztériumhoz.
  • Útvonal: Kecskeméti utca – Egyetem tér – Károlyi utca – Ferenciek tere – Kígyó utca – Piarista utca – Március 15. tér – Apáczai Csere János utca – Vigadó – Eötvös tér – Széchenyi István tér (volt Roosevelt tér).

Ma eső várható, mely senkit se riasszon vissza, esernyős tüntetésre kell készülni, akárcsak 2016-ban.

Vasárnap délután az Egységes Diákfront Budapest több pontján is Pintér Sándort ábrázoló papírfigurákat helyezett el, így tiltakoznak a státusztörvény ellen, és hirdetik a hétfői sztrájknapot.

Tegnap, 2023. április 24-én több száz diák, tanár és szimpatizáns gyűlt össze a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett demonstrációra.  „Pintér takarodj!” „Státusztörvény, bosszútörvény”, „Nincs tanár, nincs jövő”, skandálták a tüntetők. Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányi tagja szerint van eredménye a harcnak. Azt mondta, hogy hiába próbálják megregulázni őket, több mint egy éve benne vannak a sztrájk folyamatban. Megköszönte a diákoknak, hogy éjszakánként is virrasztottak, tüntettek a tanáraikért. Kiemelte: valamennyi nagy uniós frakció aláírt egy nyilatkozatot, amiben közösen követelték, hogy vonják vissza a státusztörvényt.

A levél itt elérhető: 

brussel_lev-2Letöltés

Az Egységes Diákfront meghirdette a folytatást május 3-ra. 

Az esemény új lendületet adott adott a folytatáshoz, mert folytatni kell!