Home Kiemelt témák Akciók a státusztörvény ellen – összefoglaló, térkép és állásfoglalások

Akciók a státusztörvény ellen – összefoglaló, térkép és állásfoglalások

2023-04-04

A kormány tervei szerint 2023. június 1-től minden köznevelésben dolgozót – tehát az egyházi, alapítványi, magánintézmények dolgozóit is (de a szakképzésben dolgozókat nem) – egy egységes jogállási törvény hatálya alá terelnének. Cikkünkből  összefoglalók, magyarázatok, szemléltető anyagok érhetők el a „státusztörvényről”, és megtudható, milyen tiltakozó akciók folytak és folynak a bevezetése ellen. Látható a cikkben az is, hány pedagógus, milyen településeken nyilatkozta azt, hogy a státusztörvény bevezetése esetén nem fog a köznevelésben maradni.

Mint arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk, a kormány a köznevelésben pedagógiai jellegű munkát végzők számára létre kíván hozni egy új jogviszonyt, a “köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt”. Az új jogállással megszűnik a több jogot biztosító közalkalmazotti jogviszony, a nem állami alkalmazásban állók pedig kikerülnek a Munka törvénykönyve hatálya alól. A nem pedagógiai munkát végző kollégák sem maradnak közalkalmazottak, ők munkaviszony keretében, a Munka törvénykönyve hatálya alatt folytatják a munkát.

A munkajogi változtatások ürügyén pedig bújtatva hozzányúlnak számos eddigi szabályozáshoz, ami a köznevelés rendszerének további központosítását, kézi irányítását, a pedagógusok szakmai szabadságának, a szülők jogainak csökkentését, a tiltakozások megakadályozását.

A 100 oldalas törvénytervezet (https://kormany.hu/dokumentumtar/koznev-fogl-jogall-es-egyes-kapcs-tvk-mod-mo-2023-evi-kozp-ktgvet-sz-tv-modos) társadalmi egyeztetésére 8 napot adtak. Ennek részeként a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógus Egység, Tanítanék Mozgalom, Civil Közoktatási Platform levélküldő kampányt kezdeményezett https://szabad.ahang.hu/petitions/ne-modositsak-a-koznevelesi-torvenyt, eddig 20 ezer támogatóval.

A pedagógusok az aHang felületén nyilatkozhatnak arról, hogy a státusztörvény bevezetése esetén nem kívánnak a köznevelésben maradni. A tiltakozásokat térképre vittük. A

linkre kattintva látható, hogy mely településeken hány fő tervezi  a pályaelhagyást. 

 

A státusztörvény társadalmi egyeztetésében számos szervezet és magánszemély kinyilvánította véleményét. Az állásfoglalások az alábbiakban érhetők el: