Home Kiemelt témákSztrájk, PE Országos az elégedetlenség – az őszi tiltakozási hullám 2700 eseménye látható térképünkön  

Országos az elégedetlenség – az őszi tiltakozási hullám 2700 eseménye látható térképünkön  

2022-11-26

Utolsó frissítés: 2023.05.04. 18:16

A napi térképek után folyamatosan bővül a 2022/23 tanév  – sztrájkok, polgári  engedetlenség, élőláncok, szolidaritási akciók – egyesített tiltakozási térképe, mely már a tavaszi adatokat is tartalmazza. A térképen mintegy 369 település több mint 1290-nél több intézményének 4370 tiltakozó akciója került feltüntetésre.

2022 szeptemberétől újra gördülő sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom és a Tanárok a tanárokért csoport pedig polgári engedetlenségre buzdított. Emellett szülők és diákok helyi és országos tiltakozásokat szerveztek, amelyek nagy tömegeket is megmozgattak. Szeptember óta számtalan helyen fejezték ki elégedetlenségüket, sztrájkkal, polgári  engedetlenséggel, tüntetéssel, élőlánccal, nyilatkozattal…

Az alábbi térkép a tiltakozásoknak csak egy töredékét mutatja. Azokat, melyekről jutott el adat a fenti szervezetekhez. Ezek a számok és földrajzi eloszlásuk is azt mutatja, hogy az elégedetlenség országos és nagymértékű.

A térképen szereplő tiltakozó intézmények közül 405 budapesti és 886 vidéki.

A térképen a számok az adott intézményben szervezett tiltakozások számát, a színek az intézménytípust jelölik. A pöttyre állva láthatók a részletes adatok, a pipák ki-bekapcsolásával lehet szűrni. A térkép linkjére kattintva látszik a teljes felsorolás.

A térkép közvetlen linkje: https://www.easymapmaker.com/map/oktatasi_tiltakozas_2022

Korábbi térképeink a honlap jobb oldalán található címkék „térkép” címkéjére kattintva érhetők el. Az őszi eseményeket összefoglaló cikkünket itt olvashatja.

Ha még nem vagy a térképen

Mint írtuk, a térképek csak azokat az adatokat tartalmazzák, amikről információnk van. Ezek elsődleges forrásai az alábbi űrlapok:

  1. PDSZ űrlapja (nem csak PDSZ tagoknak), melyen a sztrájkeseményeket gyűjtik – ezen az űrlapon a polgári engedetlenség is jelenthető: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdk5IFNEsbEkyI56Em57n5fDKnQ05jwT7e1zBhJDqXlLX5zmQ/viewform
  2. A Tanítanék űrlapján jelenthető bármilyen típusú megmozdulás bárkik részéről: https://www.tanitanek.info/reszveteli-form/

Ha még nem vagy a térképen, töltsd ki az űrlapot, hogy a legközelebbi frissítéskor felkerülhess!