Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Az oktatás 2022-es őszi félévének eseményei

Az oktatás 2022-es őszi félévének eseményei

2022-11-24

Cikkünkben összefoglaljuk, mi történt a közoktatásban és a közoktatáshoz kapcsolódóan a tanév kezdete óta, melyet az újabb események tükrében aktualizálunk. A cikk végén a közeljövőben várható eseményekre hívjuk fel a figyelmet.

A korábbi eseményekről Hogyan jutottunk idáig? Tiltakozások és figyelmeztetések ellenére omlik össze az oktatás című cikkünkben számoltunk be.

Az idei tanév óriási tanárhiánnyal, rezsiválsággal  és demonstrációval indult szeptember 2-án. A demonstrációt a Diákok a Tanárokért nevű szervezet hirdette meg, de a menetben ott voltak a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék Mozgalom képviselői is. Több ezer tüntető vonult a Belügyminisztériumtól a Szabadság híd felé.

Mivel az augusztus 30-i sztrájktárgyalások eredménytelenek voltak, a szakszervezetek bejelentették a tavasszal indult sztrájk folytatását.

A Polgári engedetlenségi akciót indítottak Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai, a kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tizenkét tanár döntött úgy, hogy nem veszi fel a munkát. A Kölcsey Ferenc Gimnázium tantestületének legalább negyven százaléka polgári engedetlenkedett.

A kormány elhibázott oktatáspolitikája miatt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kiáltványt adott ki, mely szerint  a kormány évek óta nem ad választ a szakmai követelésekre, helyette „látszattárgyalásokat folytatnak valódi döntések nélkül”. Kitértek arra is, hogy hogy a pedagógusok sztrájkjogait rendeletben, majd törvényben korlátozták, Európában egyedülálló módon.

Több budapesti iskola előtt,  Szent István Gimnáziumnál, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumnál, az Óbudai Gimnáziumnál és a Kodály Zoltán Gimnáziumnál tartottak virrasztást az oktatásért.

Megjelent az újraszabott felvételi szabályokat tartalmazó rendelet, amely a 2024-ben felvételizőket, sőt bizonyos mértékben már a 2023-ban egyetemre jelentkezőket is érinti. – Nem lesz központi minimumponthatár, nem számít, ki hányas volt természettudományos tárgyakból, az egyetemek dönthetnek arról, miből kell emelt szintű érettségit tenni , a többletpontokról az egyetemek döntenek majd.

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ segítségével a strasbourgi bírósághoz fordultak a pedagógus-szakszervezetek, mert elvették tőlük a sztrájkjogot.  A mostani polgári engedetlenségi akciójukba maga a kormány hajszolta bele a pedagógusokat.

„Emeljük a tétet!” – Ezzel a címmel hirdetett polgári engedetlenségi hullámot a Tanítanék Mozgalom, a munkabeszüntetés fenntartása miatt úgynevezett gördülő engedetlenséget javasolnak, amelynek lényege, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok.

A CKP állást foglalt a pedagógusokat megfélemlítő fenyegetések ügyében.

Szeptember 12-étől hosszan tartó, ütemezett sztrájkfolyamat indult: heti ütemezés más, más, előre kijelölt napokon sztrájkolnak az iskolák az első egy-két órában.

Október 5-én országos sztrájknap volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szervezésében,  itt olvasható egy korábbi cikkünkben, hogy hol volt az országban tiltakozás. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közösen fordul petícióval az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához. A reggeli élőlánc a Keleti pályaudvartól a Széll Kálmán térig tartott, délután a diákok hídfoglalást szerveztek a Margit hídra,  aTanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös koncertet és tüntetést szervezett; emellett a fővárosban és vidéken is számos helyi élőlánc és egyéb akció szerveződött az oktatásban dolgozók mellett.

A polgári engedetlenségi hullám folyamatosan terjedt, és egyre több intézményben nem vették fel a munkát a pedagógusok. A tiltakozó iskolákat ez a térkép mutatja be.

Retorzió – A miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét az engedetlenségben való részvétel miatt leváltották. Kirúgták a budapesti Kölcsey Gimnázium több polgári engedetlenséggel tiltakozó tanárát.

„El a kezekkel a tanárainktól” – Több százan tüntettek a tanárkirúgások ellen a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál.

A kormány elkötelezett a pedagógusok bérének további emelésében, azt egyedül a baloldal akadályozza – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-hez eljuttatott közleményben. „Egyedül a baloldal az, aki folyamatosan akadályozza a pedagógus-béremelést, hiszen Brüsszelben folyamatosan azon dolgoznak, hogy Magyarország ne kapja meg a hazánknak járó forrásokat, amelyek többek között a korábban tervezettnél magasabb pedagógus-béremelést is fedeznék” – áll a közleményben.

Civil szervezetek szolidaritási felhívása – a kezdeményezést a Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete és több tagszervezete is aláírta. A felhívás itt olvasható: https://szabad.ahang.hu/…/orszagos-altalanos-sztrajkot…

Október 14. – Újabb országos sztrájknapot hirdettek. Október 14-én volt 1 éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyet másnap eljuttattak a miniszterelnöknek. Rengeteg megmozdulás volt látható az országban, tüntetések, szolidaritási akciók, sztrájk. A diákok szervezte budapesti élőlánc ezúttal  10 km hosszú volt.

Az országos sztrájknapokat térképen is megjelenítettük. Az október 5-i itt látható és a 14-i itt.

Október 23-ika idén a tanárokról szólt. Az ADOM Diákmozgalom hirdetett szolidaritási tüntetést. „A magyar oktatási rendszer sose cipelt ennyi súlyt egyszerre a nyakában: alulfizetett tanárok tanítanak elavult tananyagot, kimerült és traumatizált diákoknak, rosszul szigetelt épületekben, 14-16 fokos hőérzetben. Az elmúlt években számtalan csoportnak hagyta az érdekeit figyelmen kívűl a kormány. Sőt, egész tömegeket alázott meg, és hagyott magára az ország vezetése. Ezért most, október 23-án együttesen demonstráljuk erőnket”

A Civil Összefogás a pedagógusokért és a diákokért kezdeményezés felkérésére a Civil Közoktatási Platform a különböző szervezetek követelései alapján összeállította a pedagógusok, diákok és szülők közös követeléslistáját. A 9 pontot aláírták az oktatási megmozdulások szervezői, a tanárszakszervezetek és számos diák, szülői és más civil szervezet.

A 23-i tüntetésen tízezrek vettek részt és tüntettek a magyar oktatásért. Óriási tömegek mozdultak ugyanazért. A jövőért. Mára világosan látszik, hogy hónapok óta egymást érik az élőláncok, sztrájkok, polgári engedetlenségek, tüntetések az országban, melyre a kormány valós lépésekkel nem reagál. Az is tisztán kirajzolódott, hogy a korábbinál lényegesen többen támogatnák a változásokat. Nagy baj van az oktatásban is, amit már nem lehet nem észrevenni.

Október 27. – az országos tanársztrájk idején ismét élőláncot alkottak a pedagógusokért Budapesten, az Egyesült Diákfront, a noÁr, a PDSZ, a PSZ és a Tanítanék Mozgalom.

 „Pedagógusaink lankadatlanul harcolnak magukért és értünk. Álljunk ki közösen, rendíthetetlenül, mert az oktatás helyzete továbbra is kritikán aluli” – írja az Egységes Diákfront-DAT és az Egységes Diákfront-Grund arra az eseményre, ami csütörtökön 7:45-8:45-ig tartott. Itt olvasható, hol voltak akciók az országban.

November 2-án A Momentum kezdeményezésére  parlamenti vitanapot tartottak  az oktatás helyzetéről.

A Momentum egy 9 pontból álló – érdek képviseleti szervezetekkel is egyeztetett – határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely tartalmazza

  • a társadalmi egyeztetés kezdeményezését,
  • a tankerületi igazgatók fenyegetésének megszüntetését,
  • a sztrájkjog helyreállítását,
  • önálló Oktatási Minisztérium létrehozásának tervét,
  • az oktatók és a tanulók túlzott terhelésének megszüntetését,
  • az esélyegyenlőség és a szegregáció felszámolását,
  • a pedagógusok bérrendezését és a tanárhiány felszámolását,
  • az iskolafelújítási programot és
  • a pedagógusi autonómia visszaállítását.

November 7-én folytatódott a sztrájktárgyalás Maruzsa Zoltánnal, eredménytelenül. „Idén nem lesz semmilyen béremelés, a többi sztrájkkövetelésünkben sem történt semmilyen előrehaladás. Egy halvány ígéretet kaptunk arra, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidejét csökkentik”- mondta Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának vezetője a sztrájktárgyalás után.

November 8. – Tanárballagás

Egyházi iskolák szerveztek demonstrációt, „tanárballagást” tartottak, ahol az egyházi fenntartású iskolák és óvodák „pályaelhagyó és – egyelőre – pályán maradó pedagógusait” búcsúztatták a szülők, öregdiákok és támogatók.

Újabb sztrájknapot szervezett a két nagy pedagógus-szakszervezet, de nem ez volt az egyetlen esemény. Élőlánccal hívták fel a figyelmet diákok, tanárok és szülők az oktatás helyzetére és tüntetés is volt.

November 18.: Egységes sztrájknap, Országos élőlánc

November 22.: A Közoktatás Napja.

November 26.: Tüntetés a Parlamentnél! Szombat délután Budapest belvárosába szervezett tüntetést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Az eseményt a Facebookon Valódi Nemzeti Konzultáció az Oktatástért néven hirdették meg, a tiltakozók az oktatási rendszer reformját és a pedagógusok fizetéseinek megemelését követelik.

A Csend nem Rend – egy hetes munkabeszüntetés : A Karinthy Gimnázium és a Brassó Általános Iskola által indított egyhetes gördülő sztrájkhoz és polgári engedetlenséghez egyre több intézmény csatlakozik. Karinthy Frigyes Gimnázium, Brassó utcai Általános Iskola, Kossuth Lajos Gimnázium, Pitypang Tagóvoda, Kispesti Kós Károly Általános Iskola, Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium, Bókay Árpád Általános Iskola, Kassa utcai Általános Iskola, Eötvös József Gimnázium, Kispesti Deák Ferenc Gimnázium, Veres Pálné Gimnázium, Kandó Téri Általános Iskola, Városmajori Gimnázium.

2022. november 30-án a munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte a Belügyminisztérium szerdán az MTI-vel. 1-1 főt az Eötvösből és a Vörösmartyból, 6-ot a Karinthyból rúgtak ki. Polgári engedetlenség hullám indult. 

December 8-án újabb országos sztrájknap volt. Egy sztrájknapon átlagosan tízezer iskolai dolgozó tiltakozik, és több tízezer azok száma, aki az egyéb tiltakozásokban részt vesznek. 

Szintén december 8-án ülősztrájkot szervezett a az Egységes Diákfornt (DAT), közel 80 iskola csatlakozott hozzá. A Szentendrei úton sávlezárással tiltakoztak az oktatás tragikus állapota miatt.

December 9-én az MTVA-hoz vonultak a diákok, az Egységes Diákfront – DAT, Egységes Diákfront – Pala Mozgalom szervezésében. „Nincs tanár, nincs jövő!” és „Szabad ország, szabad oktatás” skandálásokkal foglalták el magukat a tüntetők az indulás előtt.

A sztrájknapok akcióit térképen is megjelenítettük PDSZ, a PSZ, a Tanítanék és a Tanárok a tanárokért mozgalom adataiból.

(Cikkünket folyamatosan frissítjük)