Home HírekHírek Újabb országos sztrájk – október 14 !

Újabb országos sztrájk – október 14 !

2022-10-10

Múlt hét szerdán, a pedagógusok világnapján különböző akciókkal, hívták fel a figyelmet a pedagógusok tarthatatlan helyzetére. Élőláncok, sztrájkok, tüntetések – óriási tömegek álltak ki az ország jövőjéért, az oktatás helyzetének javításáért, a tanárok fizetésemeléséért és a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok mellett.

A demonstrációkon és a sztrájkban való részvétel felülmúlták a várakozást.  A gördülő sztrájk, a polgári engedetlenség folytatódik. 14-én jön az újabb forduló – reméljük, hogy a pedagógusok sztrájkját minél több szakszervezet szolidaritási sztrájkja támogatja majd.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) most arra kéri a pedagógusokat, az oktatásban dolgozókat, a gördülő sztrájk részeként csatlakozzanak az október 14-ére, péntekre meghirdetett sztrájkhoz. Hozzáteszik, október 14-én lesz 1 éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyet másnap eljuttattak a miniszterelnöknek.

Budapesten az alábbi eseményeken lehet részt venni.

A Grund ifjúsági szervezet is csatlakozik a sztrájkhoz. Visszavágó – El a kezekkel a tanárainktól! – címmel hirdetett eseményt a Hősök terére melyben azt írják – „Kedves Diákok, Pedagógusok, Szülők, Nagyszülők, Felelős Állampolgárok! Rég nem látott szolidaritást mutatott a magyar társadalom, rengetegen álltunk ki az oktatás és a tanáraink mellett. A hatalom erre további megfélemlítéssel reagált, a napokban számos tanár kapott a tankerülettől fenyegető leveleket, további félelemkeltésre és elbocsátásokra számíthatunk. Október 14-én tanáraink ismét sztrájkolnak, példás kitartást és bátorságot mutatva. Álljunk ki mi is kitartóan, gyertek ki újra!”

Az aHang szülői szervezet és a Magyar Anyák akciócsoport aláírásgyűjtést kezdeményezett, Kiállás az oktatásért- Rendhagyó aláírásgyűjtés! Facebook eseménynél, kérik, hogy aki szeretné aláírni a petíciójukat, kockás ingben megteheti a Deák téren, október 14-én, délután 1 órakor.

Szülők a gyógypedagógiáért – “…arra kérünk Benneteket, szülőtársakat, hogy október 14-én, pénteken ne vigyétek sajátos nevelési igényű gyermekeiteket iskolába!”

Szimbolikus élőlánc – ”rajzolj egy kört azon intézmények elé, ahol élőláncban vennél részt.”

Demonstráció a Tanáraink mellett a Belső-Pesti Tankerületnél! – Az Eötvös Gimnázium 25, és a Madách Gimnázium 21 tanára veszi át levelét a Belső-Pesti Tankerületi Központtól! Megfogalmazták követeléseiket, és átadják a Tankerületnek!

Kincskereső élőlánc – „Ahogy a www.delbudaiszulok.hu oldalon is hirdettük, itt a FB esemény a Kincskereső Iskola szülői szervezésében. Terjesszétek! Az esemény zárásaként egy közös fotót készítünk az iskola udvarán a tiltakozó mozgalmak szimbólumát megformálva (várhatóan 7:45-7:50-kor).”

Élőlánc a Budafoki Herman Ottó Általános Iskola pedagógusaiért és gyermekeink jövőjéért! – „Szeretnénk továbbra is szolidarításunkat kifejezni a pedagógusainknak. Így október 14-én pénteken a tanáraink meghirdetett sztrájkját megtámogatnánk egy élőlánccal a Budafoki Herman Ottó Általános iskola alsó és felső tagozat épületei között. Az élőlánc tervezett ideje aznap reggel 8 és 8:30 között lesz. Lehetőségeink szerint minél többen tartsuk otthon gyerekeinket és gyűljünk össze 7:45ig.”

Élőlánc az Eötvös Általános Iskolánál Csepelen – „Mutassuk meg élőlánccal, hogy szolidárisak vagyunk az iskola tanáraival, támogatjuk őket, amennyiben vállalják a sztrájkot!”

Soroksári élőlánc az oktatásért – „Péneteken, 2022.10.14-én 7:30-tól szeretnénk élőlánccal támogatni az oktatásban résztvevő személyeket!”

Fillér utcai Általános Iskola – „TALÁLKOZZUNK PÉNTEKEN, OKTÓBER 14-ÉN REGGEL 8 ÓRAKOR a suli előtt!”

Élőlánc a Pannónia iskolánál – „Fejezzük ki szolidaritásunkat a sztrájkoló pedagógusokkal.”

Szülők a Pedagógusokért , Kossuth Lajos tér 18. Kerület – „Egy békés, pártfüggetlen csoportosulásra hívunk Titeket, 10.14-én 18:00 órára, a Kossuth térre.”

Szülők a Karinthy-s tanárok mellett! – második felvonás – „artsatok velünk október 14-én (pénteken) reggel és gyertek az iskola elé, hogy jelenlétünkkel biztosítsuk támogatásunkat a Karinthy Frigyes Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanári kara felé. „

A XII. Hegyhát úti Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium néhány dolgozója és támogató szülők okt. 14-én 7-8 és 16-17 óra között élőlánccal tiltakozunk az oktatásban tapasztalható anomáliák és túlkapások ellen.

Szülők, Tanárok és Diákok az Oktatásért a Belső-Pesti Tankerületben

  • Szülők a gyerekekért és a tanárokért. Ez a csoport a Belső-Pesti Tankerületi Központhoz tartozó aktivistáinak összefogására jött létre.
  • A Dél-Budai Tankerületi Központhoz tartozó iskolák, pedagógusok, szülők, diákok, civilek tiltakozói csoportja.
  • Ez a csoport a Dél-Pesti Tankerület tanárai- és szülői közösségét kívánja összefogni.

Közép-Budai Tankerületi Központ tiltakozói csoportja

  • Ez a csoport a Közép-Budai Tankerületi Központhoz tartozó iskolák aktivistáinak összefogására jött létre.

Külső- és Kelet-Pesti Tankerület Szülői és Diák Tiltakozó csoportja

  • Ez a csoport a Külső-Pesti és a Kelet-Pesti Tankerületi Központokhoz tartozó iskolák aktivistáinak össezfogására jött létre.

Külső-Pesti Tankerület Iskolái

  • Külső-Pesti Tankerület tanárainak zárt csoportja.

Vidéken is szerveződnek az események.

Zalaegerszeg – Élőlánc az oktatásért! – „A rendezvény a Széchenyi tér, Kossuth utca, Kisfaludy utca, Mártírok útja, Kazinczy tér vonalon fog megrendezésre kerülni. Akiket várunk: diákok, szülők, pedagógusok, szakszervezetek, vasutasok, volánosok, postások, kukások, közszférában- és egészségügyben dolgozók, fizikai munkások, értelmiségiek, tehát szinte mindenkit.”

Miskolc – FORRJUNK ÖSSZE! – Élőlánc Miskolcon – „Szerveződjünk élőláncba az idei tanárlázadás két miskolci forró pontja,a Földes és a Herman Gimnázium között!”

NagykőrösSzimpátia tüntetés a pedagógusokért 

Debrecen – El a kezekkel a tanárainktól! – „Pénteken 17:00-tól a Diákok a Tanárokért mozgalom által szervezett budapesti tüntetéssel párhuzamosan menetet tartunk.”

DunakesziÖsszefogás a tanárokért – Dunakeszi Tankerület – „Közös megmozdulást szeretnénk megszervezni Veletek.”

GödöllőÉlőlánc az OKTATÁSÉRT – „Ezen a reggelen felsorakozunk a Török Ignác Gimnázium elé a Főtéren át a Művészetek Házához ”

ÉrdKiállunk az SNI gyerekek oktatásáért!Kiállunk a gyógypedagógiáért! – „Kiállásunkkal csatlakozunk a Budapesti Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola szülői megmozdulásához.”

ÉrdBékés demonstráció a pedagógusokért – „Szeretettel várjuk a szülőket, gyerekeket, hogy együtt fejezhessük ki szolidaritásunkat az országos pedagógussztrájkkal és a tanàrainkkal”

PilisvörösvárÉlőlánc az oktatásért! – „Mindenkit várunk Pilisvörösváron a Művészetek Háza és a Schiller Gimnázium közötti útszakaszon, aki úgy érzi, hogy az oktatás helyzete jelenleg kilátástalan.”

GyőrTüntetés a tanárainkért – „Társadalmunk egy rétegével szemben elkövetett igazságtalanságokért egyként kell fellépnünk!”

Győr Szakmai demonstráció – „A győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium tantestületének 46 tanára illetve munkatársa 2022. október 17-re szakmai demonstrációt hirdet.”
NyíregyházaÁlljunk ki a pedagógusok mellett! – „Az ország és Nyíregyháza pedagógusai melletti szolidaritás jegyében hívunk mindenkit egy pártsemleges, fáklyás felvonulásra.”
SzombathelyTanár-diák tüntetés – Tegyünk a jövőnkért!– „Szombathelyen – ahogy az egész országban – fontosnak tartjuk a pedagógusok, az oktatás, és a diákok helyzetét.”
KiskunhalasFlashmob a közoktatásért-politikától mentesen – „Mutassuk meg, hogy Kiskunhalason is vannak olyan felelősen gondolkodó emberek, akik gyermekeik, unokáik jövőjét szem előtt tartva, szakmai egyeztetéseket, gyerekbarát intézményeket és tisztességesen fizetett pedagógusokat szeretnének látni a közoktatásban! „
TatabányaA GRUND MI VAGYUNK – TATABÁNYÁN IS! – „”A LÁMPÁS ÉN VAGYOK. VILÁGÍTOK A SÖTÉTSÉGBEN. UTAT MUTATOK!”

TiszaújvárosÉlőlánc az oktatásért

SzentendreÉlőlánc az oktatásért – Barcsay Szentendre – „2022.10.14-én pénteken élőláncot szervezünk az iskola körül.”

KaposvárSéta az oktatás és gyermekeink jövőjéért – „2022.10.14. Kaposvár, Sétáló utca OTP-felőli végétől 17.45-kor vonulunk együtt a Kossuth térre kb. 18.00 órára.”

PécsFlashmob az oktatásért

PomázKiállunk a tanárainkért! Pomázon is – „Fejezzük ki szolidaritásunkat a tüntető pomázi pedagógusok iránt.”

NagyatádTALÁLKOZZUNK! – „Néha kialszik a fényünk, de egy másik emberrel való találkozás, ismét azonnal lángra gyújtja!”-A. Schweitzer

HajdúszoboszlóÉlőlánc Hajdúszoboszló „2022.10.14-èn reggel èlőlàncot alkotunk a Hajdúszoboszlói Bàrdos Lajos Àltalànos Iskola körül,a jàrdàn. ”

BékéscsabaOrszágos tiltakozás a pedagógusok fenyegetése ellen

  • Hozzuk létre a tankerületek tiltakozó csoportjainak hálózatát! Legyen egy olyan központi információs bázis az “Országos tiltakozása pedagógusok fenyegetése ellen” csoport, ahol minden kezdeményezés, tiltakozás, demonstráció egy helyen megtalálható!

Érdi Tankerület – Összefogás a tanárokért és a diákokért

  • Egységesített kiállás a tanárokért és a diákokért az Érdi Tankerület iskoláiban
  • A csoport a Dunakeszi Tankerület Iskoláiba járó gyermekek szülei számára jött létre.

Országos tiltakozás a pedagógusok fenyegetése ellen

  • Hozzuk létre a tankerületek tiltakozó csoportjainak hálózatát! Legyen egy olyan központi információs bázis az “Országos tiltakozás a pedagógusok fenyegetése ellen” csoport, ahol minden kezdeményezés, tiltakozás, demonstráció egy helyen megtalálható! Lépjetek be csoportokként, intézményként, pedagógusként, diákként, szülőként, szolidaritásból, hogy áramoljon az információ minél gyorsabban!

Megyünk tovább a szabad oktatásért vívott harcban!

(Cikkünket folyamatosan frissítjük)