Home Hírlevelek CKP HÍRLEVÉL

CKP HÍRLEVÉL

2017-08-12

CKP Hírlevél 8.12.

Tartalom:

OKNT és Kerekasztal: CKP állásfoglalás és ajánlásNAT-munkálatok, CKP tervek; Botrányos intézményvezetői kinevezések; Pedagógus létszámszámítás; Hazafias testnevelés; Ellátatlan fogyatékos tanulók; Szakmai érettségi eredményei, a szakgimnazisták továbbtanulási esélye

 

OKNT és Kerekasztal: CKP állásfoglalás és ajánlás

A köznevelési szakmai testületekről szóló kormányhatározat kapcsán a Civil Közoktatási Platform (CKP) állásfoglalásában fel kívánja hívni a figyelmet a testületekkel kapcsolatos általános elvi problémákra, valamint  a szabályozás anomáliáira.  Az OKNT delegálási folyamatában való részvételt ajánlja a szervezetek számára, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal szabályozását azonban elfogadhatatlannak tartja.

.

 

 

tovább…

 

NAT-munkálatok: várjuk a hivatalos információkat és a nyílt vitát!

Csépe Valéria július közepén interjút adott a 24.hu-nak az új NAT előkészítéséről. Az interjúból kiderült, hogy a NAT kidolgozása száz szakember bevonásával elindult. A CKP-hoz tartozó szakmai szervezetek egyike sem kapott sem felkérést a részvételre, sem információt a munkálatokról.

.

 

 

tovább…

 

Elutasított intézményvezetői pályázatok, támogatás nélküli kinevezések – indoklás nélkül

Indoklás nélkül nyilvánítottak érvénytelennek támogatást kapott intézményvezetői pályázatokat, neveztek ki a nevelőtestület által nem támogatott vezetőket az iskolák élére.

.

 

 

tovább…

 

Változik a létszámszámítás?

Bár sok tankerületben tényként kezelik, a Klebelsberg Központ vezetőinek nyilatkozatai szerint csak terv, hogy a pedagóguslétszám meghatározásánál a maximálisnál kisebb létszámú osztályok esetén a jelenleginél alacsonyab finanszírozott óraszámmal számolnak.

.

 

 

tovább…

 

Kormányhatározat írja elő a hazafias testnevelést

Kormányhatározat kötelezi az EMMI-t, hogy a testnevelés kerettantervbe építse be a hazafias és honvédelmi nevelést. 

.

 

 

tovább…

 

Súlyos mulasztást állapított meg az ombudsman a fogyatékos tanulókkal kapcsolatban

A magyar állam jelenleg nem tesz eleget a kiszolgáltatott, súlyosan és halmozottan fogyatékos tanulók megfelelő színvonalú és hozzáférhető oktatásával kapcsolatos alkotmányos feladatainak, nemzetközi jogi kötelezettségeinek – állapította meg az alapvető jogok biztosa.

.

 

 

tovább…

 

Tankerületi tanácsok – a kormányzati kalap újabb nyuszija

A  CKP is véleményezte a tankerületek mellett felállítandó tankerületi tanácsokról intézkedő rendelettervezetet. A tanácsok – amelyeknek eredetileg a Klebelsberg Központ felállásával egyidejűleg, januárban kellett volna megalakulniuk – elvileg a helyi érdekek megjelenítését szolgálnák, gyakorlatilag azonban a tervezet még a demokratikus képviselet látszatára sem ügyel.

.

 

 

tovább…

Lesújtó jegyek a szakmai érettségin – tovább romlik a szakgimnazisták továbbtanulási esélye

Több szakgimnáziumi ágazaton katasztrofális lett a szakmai érettségi tárgyak eredménye. Ez tovább rontja a szakgimnazisták arányát a felsőoktatásban. A felvételi ponthatár leszállítására tett javaslatunkat nem fogadták el.

.

 

 

tovább…

 

Lemondott a tételkészítő – de ez nem segít a diákokon

A botrányos gépész ágazati szakmai érettségi hatására lemondott a tételkészítő bizottság vezetője.

.

 

 

tovább…

 


Facebook