Home Egyéb Nyílt levél az Országos Köznevelési Tanács választott civil tagjainak

Nyílt levél az Országos Köznevelési Tanács választott civil tagjainak

2022-12-21

A kormányzat mellett működő, részben delegált, részben választott tagokból álló szakmai testület, az Országos Köznevelési Tanács mandátuma lejárt, de a pedagógus civil szervezeteket képviselők OKNT-ben végzett munkájáról megválasztásuk óta információt nem kaptunk. Ezért a Civil Közoktatási Platform levélben kereste meg a képviseletünkre hivatott, közreműködésünkkel megválasztott az OKNT tagokat. Levelünkben tájékoztatást kérünk arról, hogyan képviselték az elmúlt öt évben a civil szervezeteket.

Az Országos Köznevelési Tanács (korábban Országos Közoktatási Tanács) a kormányzati munkát szakmailag támogató döntés-előkészítő, véleményező és javaslattevő országos szakértői testület. Figyelemmel kíséri a közoktatás helyzetét, javaslatot készít, állást foglal a közoktatással összefüggő oktatáspolitikai, kutatási és fejlesztési kérdésekben. Az OKNT-be hat rendes tagot és két póttagot az országos pedagógiai szakmai szervezetek választanak.

Az OKNT működését 2017-ben újraszabályozták (1382/2017. (VI. 16.) Korm. határozat). A CKP  a jogszabály alapján úgy ítélte meg, hogy megfelelő összetétel esetén van esély a Tanács demokratikus működésére, ezért tagjait a választási procedúrában való közreműködésre biztatta.

Sajnálatos módon – részben a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt – jelöltjeink közül senkit nem választottak meg rendes tagnak; a 7. legtöbb szavazatot kapó Nahalka István póttag lett, azonban ez semmiféle bevonást nem jelentett az 5 év folyamán.

Míg a korábbi gyakorlat szerint a pedagógus civil szervezetek által választott Országos Köznevelési Tanács (OKNT) tagok viszonylag rendszeresen tájékoztatták a pedagógus civil szervezeteket, milyen munkát végeztek, milyen témákat tárgyalt a Tanács, a civil szervezetek küldöttei miképp képviselték a szakmai szempontokat, hogyan konzultáltak választóikkal, vagyis hogyan érték el, hogy valóban a választóikat képviseljék, ilyen tájékoztatást a jelenlegi tagoktól megválasztásuk óta egyszer sem kaptunk.

Az Országos Köznevelési Tanács mandátuma lejárt. Ezért levélben szólítottuk fel a részvételünkkel megválasztott OKNT tagokat írásban és személyesen tájékoztassák választóikat az OKNT-ben végzett munkájukról.

A Civil Közoktatási Platform (amelyben az OKNT tagjainak megválasztásában érintett szervezetek közül elég sok tagként szerepel) szeretne egy ilyen találkozó számára kereteket biztosítani. A levelet a CKP mellett az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, a Könyvtárostanárok Egyesülete, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, a Magyar Pedagógiai Társaság, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete és aTörténelemtanárok Egylete írta alá.

A Civil Közoktatási Platform korábbi elemzése az OKNT-vel kapcsolatban itt olvasható.