Home DokumentumokCKP Vélemények A működőképesség feltétele az oltás – A CKP állásfoglalása

A működőképesség feltétele az oltás – A CKP állásfoglalása

2021-03-05

A CKP a mai napon az alábbi állásfoglalást adta ki és küldte el Orbán Viktor miniszterelnöknek, Müller Cecília  tisztifőorvosnak, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak és Pölöskei Gáborné szakképzési helyettes államtitkárnak, valamint a sajtónak. A tárcák felelőseit arra kértük, hogy képviseljék a kormány és az Operatív törzs előtt a területük működőképességét és munkavállalóik érdekeit szolgáló prioritást.

A CKP állásfoglalása a köznevelésben és szakképzésben dolgozók oltási prioritásának kérdésében

Az oktatási területhez kötődő 62 civil szervezetet képviselő Civil Közoktatási Platform a köznevelési rendszer zavartalan működésének biztosítása és a munkavállalók védelme érdekében  elengedhetetlennek tartja az oltást igénylő köznevelési és szakképzési dolgozók mihamarabbi beoltását.

A köznevelésben és szakképzésben dolgozók COVID-fertőzés-mentessége nagyban hozzájárul az oktatási rendszer zavartalan működéséhez. A pedagógusok körében rohamosan terjedő COVID-fertőzések az utóbbi időben is számos intézmény működését lehetetlenítették el vagy kockáztatták. A nagyszámú megbetegedés a normál napi működést éppúgy ellehetetleníti, mint a digitális oktatást vagy az éppen aktuális és kiemelt fontosságú érettségi felkészítést.

Az intézményrendszer zavartalan működése hozzájárul a nemzetgazdaság működőképességének fenntartásához is.

A fentiek alapján a Civil Közoktatási Platform kéri a kormányt és az Operatív Törzset, hogy  – hasonlóan a bírósági és ügyészségi alkalmazottak esetében alkalmazott eljáráshoz – az oktatásban dolgozók oltását is hozzák előre, és az óvodák és iskolák tavaszi zárása alatt intézkedjen a dolgozók COVID elleni oltásának soron kívüli beadatásáról.