Home DokumentumokELEGY Újabb oktatáspolitikai témák az ELEGY előtt

Újabb oktatáspolitikai témák az ELEGY előtt

2021-02-18

Korábban beszámoltunk róla, hogy a CKP részt vesz az ELEGY  – az ellenzéki együttműködés – oktatáspolitikai munkacsoportjának munkájában. Múlt héten a negyedik téma, az oktatáspolitika-alkotás vitájára, valamint az előző, technológia és munkapiac téma vita után módosított anyagának megbeszélésére került sor. Mindkét anyagot előzetesen megvitattuk a CKP szervezeti levelezőlistáján, illetve az érdeklődők részvételével tartott zoom-eseményen. Az ennek alapján született javaslatainkat eljuttattuk a pártok képviselőihez és az előterjesztő szakértőkhöz, és a vitában is képviseltük. Az anyagok átdolgozása a vita alapján jelenleg folyik.

Az oktatáspolitika-alkotás előterjesztője Nahalka István, meghívott szakértője Váradi Balázs (Budapest Intézet) volt.  Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy ma már – a korábbi oktatáspolitikai anyagokkal ellentétben – nem indulhatunk ki abból, hogy a megoldás a 2010 előtti állapotokhoz való visszatérés.

Az eddig elfogadott anyagok – az oktatáspolitikai alapelvek,  a bizottság munkarendje és az ülések tematikája, az „Esélyegyenlőtlenség és szelekció a magyar oktatásban” és  „A magyar közoktatással szembeni társadalmi kihívások”  – a megadott linkeken olvashatók.

A következő téma  a Globalizáció és klímaváltozás, amelynek vitájára március 4-én kerül sor. Ezt a felsőoktatás, majd a felnőttképzés követi. Március közepére – a pártok közös programalkotási menetrendjéhez igazodóan – Nahalka István és Radó Péter készít egy összefoglalót az addig elkészült anyagok alapján. Az eddigiekhez hasonlóan a CKP ezt az anyagot is véleményezni fogja.