Home HírekHírek Másfél hónap – 3 áldozat! ELÉG! – PSZ és PDSZ felhívása, nyílt levele és felmérési eredmények

Másfél hónap – 3 áldozat! ELÉG! – PSZ és PDSZ felhívása, nyílt levele és felmérési eredmények

2020-10-15

A PSZ arról tudósít, hogy legalább három krónikus beteg tanár hunyt el koronavírusban – miközben a szakszervezetek nyár óta követelik a veszélyeztetett tanárok otthoni munkájának lehetővé tételét. „Csendben megvárod, míg rád kerül a sor, vagy azt mondod, hogy ELÉG?” szlogennel és videóval hívnak fel a véleménynyilvánításra.  Müller Cecília azt üzente a veszélyeztetett tanároknak, hogy védekezésképp tartsák karban krónikus betegségeiket. Az adatokhoz nem fér hozzá a szakszervezet, a kormányzati szervek titkolóznak, a tanárokkal titoktartási nyilatkozatot íratnak alá.

A PDSZ levélben kérdezte Pintér Sándort, Maruzsa Zoltánt és Kásler Miklóst a járványügyi védekezés problémáival kapcsolatban.A megszólítottak helyett Kisfaludy László, az EMMI helyettes államtitkára reagált, de levele érdemi információk helyett csak szlogeneket tartalmazott. Válaszul a PDSZ nyílt levélben kérdezi, milyen elképzeléseik vannak az élet védelme érdekében:

  • tervezik-e megadni az intézményeknek azt a jogot, hogy maguk döntsenek a digitális átállásról?
  • hogyan tervezik bevezetni az oktatási rendszer egységes, jól kidolgozott eljárásrendjeit? Az élet védelme kiterjed-e a köznevelési intézményben dolgozókra is?
  • milyen lépéseket tesz a kormány a járvány alatt gyermekével otthon maradó szülő támogatása érdekében?
  • tervezik-e a rendszeres és tömeges tesztelési rend kialakítását és megvalósítását?
  • hogyan tervezik megvalósítani a szakszerű fertőtlenítést?
  • miért nem gondolkodnak  az alsósok szellősebb elhelyezésének biztosítására a felsősök digitális oktatásán?

A szakszervezeti felmérésekről már korábban beszámoltunk, elérhetővé tettük a PDSZ-hez érkezett több száz megdöbbentő történetet is. Mostanra a PSZ mellett a PDSZ is összesítette felmérését. A PDSZ felmérésben a tanárok a 7 fokozatú skálán kettesre értékelték az EMMI járványkezelését – az EMMI szerint viszont minden rendben van, a helyzet nem olyan, ami azonnali beavatkozást igényelne. Pedig a sikerpropaganda ellenére a fertőzöttség nagy: már a tanárok harmada találkozott az iskolában fertőzött tanulóval, negyedük fertőzött kollégával (a felmérés ideje alatt az arány egyre nőtt) – 40 % pedig nem tudja megmondani, hogy volt-e az iskolában fertőzés, mert a beteg kollégákat sem tesztelték. Érthető, hogy a PSZ felméréséhez hasonlóan most is az az eredmény, hogy a dolgozók mintegy kétharmada fél a fertőzéstől. A felmérés szerint a pedagógusok közel 80%-ának nem fizetik ki a bekövetkező helyettesítéseket, az ígért 100 %-os táppénzt sem kapta meg az érintettek 60 %-a.