Home TávmegoldásokHírek, közlemények, beszámolók Tények, tapasztalatok a járványról az iskolákban – beszámolók, felmérés és kiáltvány

Tények, tapasztalatok a járványról az iskolákban – beszámolók, felmérés és kiáltvány

2020-10-05

Az elmúlt hónapban rengeteg információ jelent meg a sajtóban és a közösségi oldalakon a járvány eltérő – esetenként felelőtlen – kezeléséről az iskolákban.  A pedagógusok és szülők egy része úgy érzi, magukra maradtak, nincs egységes, betartható szabályozás, nem kapnak segítséget,   nem kapnak és nem adhatnak információt, hiányosnak látják a járványügyi lépéseket.  A PDSZ  kérdőívet bocsátott ki, hogy felmérje, milyen körülmények között dolgoznak a tanárok. A felmérésre érkezett  több száz megdöbbentő  történet itt olvasható. A PSZ kérdőívét 3500 tanár töltötte ki:  eredmények alapján  a pedagógusok nagy többsége elégtelennek tartja a védekezést.

A PSZ és a PDSZ is többször szót emelt az anomáliák ellen. Jelentős túlmunkát okoz a hiányzó kollégák helyettesítése, az esetleg karanténban lévő diákok/osztályok benti tanítás melletti digitális oktatása, amit nem fizetnek ki. Maszkot nem adnak sem tanárnak, sem rászoruló gyermeknek. Az eljárásrendek nem egyértelműek, nem átláthatók, betarthatatlanok. Sok esetben titoktartásra kötelezik a pedagógusokat. Sokáig problémás volt, kinek jár a 100%-os táppénz, ha az iskolában, munkavégzés közben fertőződött meg a kolléga. A tanárok döntő többsége fél a megfertőződéstől, a megbetegedés szövődményeitől, nem érzi biztonságban magát az iskolában, hiszen nagyon sokan az eleve veszélyeztetettek körébe tartoznak (akár a koruk, akár krónikus betegségük miatt). A PDSZ  tanácsokat is adott, hogyan védekezhetnek a kollégák, a diákok, milyen a biztonságos munkavégzés, milyen jogok illetik meg a munkavállalót. A kötelezően elrendelt hőmérőzés újabb aggályokat és felelősségi kérdéseket vetett fel. A PDSZ Kiáltványt fogalmazott meg a kormánynak, amelyben felsorolják az elvárásokat. Amennyiben nem teremtik meg a biztonságos munkavégzés feltételeit – mely az egész társadalom érdeke -, akkor élnek a Munka törvénykönyvében biztosított jogukkal, és megtagadják a munkavégzést.