Home HírekHírek Tüntetés után miniszterelnök-jelölti vita és újabb tüntetés – Hajrá, diákok!

Tüntetés után miniszterelnök-jelölti vita és újabb tüntetés – Hajrá, diákok!

2018-02-25

Február 23-án sikeres tüntetést tartott a Független Diákparlament, mivel követeléseikre nem kaptak semmilyen választ sem az oktatási kormányzattól, sem a megszólított miniszterelnöktől. Bejelentették, hogy március 12-én a parlamenti frakcióval rendelkező pártok miniszterelnök-jelöltjeinek részvételével vitát rendeznek az oktatásról, és március 15-ére újabb tüntetést hirdettek meg az Operaházhoz. Bejelentették azt is, hogy hamarosan megkezdik az egyeztetést az  Országos Diák Tanáccsal.

A Civil Közoktatási Platform állásfoglalásában támogatásáról biztosította, szakmailag megalapozottnak nyilvánította a diákok követeléseit. Egy valamirevaló kormányzatnak ezekre a követelésekre érdemben kellene reagálnia.

Nevetséges a kampányba való beavatkozásnak minősíteni, ha a diákok azt kérik, hogy ne legyen 0. órájuk. Nevetséges azzal érvelni, hogy az FDP nem képviseli a diákok többségét, mivel a diákok 99 %-a nem vett részt a tüntetésen. Életidegen és valóságtól elrugaszkodott gondolkodásra vall „illegimnek” nevezni egy olyan szerveződést, amelynek nincs formális tagsága, de ötezer diák vesz részt képviselőinek megválasztásában, akik hónapokon át tartó munkával határozzák meg, egyeztetik követeléseiket. Nem vall túl nagy fantáziára minden javaslatra azt válaszolni, hogy a tárgyalásokra ott a Közoktatás-stratégiai Kerekasztal – amelybe ráadásul a lehetetlen feltételek és a nyári delegálási folyamat miatt be sem kerülhettek a diákok képviselői. (A Kerekasztallal kapcsolatos CKP-vélemény itt olvasható)

Ha a kormányzat évek óta ennyire semmibe veszi a javaslatokat a diákokét, a pedagógusokét, a szülőkét, a szakértőkét -, és nem hajlandó az érdemi változtatásokra az oktatásban, ugyanakkor az ellenzéki pártok egységesen a diákkövetelések szellemének megfelelő változások mellett teszik le a voksot, nem kell ahhoz Soros-bérencnek lenni, hogy egy diáktüntetésen elhangozzon a felhívás a választáson való részvételre és a felelős szavazásra.

A diákok akciói átgondoltak, felelősek. Reméljük, lendületükkel hozzásegítenek mindannyiunkat a tényleges változáshoz!

Választás van. Van választás!

Köszönjük, fiatalok! Továbbra is számíthattok a támogatásunkra!

 

                                                                                      Civil Közoktatási Platform

Ügyvivő Testülete