Home DokumentumokCKP Vélemények Támogatjuk a diákok követeléseit – állásfoglalás a diáktüntetés előtt

Támogatjuk a diákok követeléseit – állásfoglalás a diáktüntetés előtt

2018-02-22

A Civil Közoktatási Platform – hatvan tanári, szülői, diák- és különféle oktatási szakterületeket képviselő szervezet együttműködési fóruma – egyetért a diákok által kinyilvánított, szakmailag megalapozott követelésekkel, és ezúton is biztosítja őket szolidaritásáról. Minden diáknak joga van a minőségi oktatáshoz, a szabad véleménynyilvánításhoz, a pihenéshez – a sikeres tanulói életpályához!

Választások előtt áll az ország: ha máskor nem, ilyenkor mindenképpen ideje van a társadalommal való párbeszédnek. Az oktatási kormányzat sem hagyhatja figyelmen kívül a diákok 12+1 pontban megfogalmazott, reális követeléseit, sőt, tárgyalási alapként kell kezelnie azokat.

A követelések egy része – a 8 óra előtti tanítás tilalma, a felsőoktatási keretszámok visszaállítása, a diákolimpiáért járó többletpont, a szakmai érettségi választhatóvá tétele, a diákönkormányzatot segítő tanár választásába történő beleszólás – azonnal, érdeksérelem nélkül és igazán egyszerűen teljesíthető. Más követeléseik – az érettségivel kapcsolatos változások felmenő rendszerben való bevezetése, a szabad véleménynyilvánítás korlátozásának tiltása, a világnézetileg semleges oktatás elérhetővé tétele – már most is szerepelnek a jogszabályokban. A diákok joggal tartanak igényt ezeknek a szabályoknak a betartására, a jogsértések helyrehozatalára.

De megalapozottak a kevésbé egyszerűen végrehajtható követelések is. Amennyiben az oktatási kormányzat felhagy elutasító hozzáállásával, sor kerülhet a követelések pontosítására, a megvalósításukhoz szükséges feltételek meghatározására, az oktatásban érintett egyéb szereplőkkel való egyeztetésre.

A Civil Közoktatási Platform szakmai szervezetei készek segítséget nyújtani ehhez a folyamathoz.

Budapest, 2018. február 22.

Civil Közoktatási Platform

Ügyvivő Testület

——————————————-

A Diáktüntetés facebook oldala