Home HírekHírek Pártok és oktatásügyi elképzeléseik – rendezvénysorozat

Pártok és oktatásügyi elképzeléseik – rendezvénysorozat

2017-11-08

Választási év közeledik! A Civil Közoktatási Platform fontosnak tartja, hogy a közvélemény megismerhesse a választáson induló pártok oktatáspolitikai elképzeléseit. Éppen ezért meghirdettünk egy négy alkalomból álló rendezvénysorozatot, ahová meghívtuk a parlamenti választásokon indulni kívánó pártok képviselőit. A Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Lehet Más a Politika, a Liberálisok, a Momentum, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért és az Új Kezdet már elfogadta a meghívásunkat.

Minden alkalommal két, előre jelzett témában várjuk egy-egy párt álláspontjának rövid kifejtését, amelyre felkért szakértőink, illetve a közönség reagálnak majd. Fontosnak tartjuk, hogy világosan artikulálódjanak a – remélhetőleg meglévő –  közös pontok, mint ahogy azt is, hogy a köztük lévő nézetkülönbségek, hangsúlybeli eltérések egyértelművé váljanak. (A rendezvénynek nem célja úgynevezett "közös minimum" létrehozása.)

Mind a négy alkalom a sajtó nyilvánossága előtt zajlik majd.

Az első beszélgetésre november 11-én szombaton 10-14 óráig kerül sor, a MUOSZ székházban (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A).

Az eseményen bárki részt vehet. Regisztráció: https://ckpinfo.hu/event/partok-es-oktatasi-elkepzeleseik-1-resz/

Témák:

  1. Azonnali intézkedések. Melyek a legfontosabb, hétköznapokat érintő, gyakorlati lépések, amelyeket a választásokat követően haladéktalanul meg szeretnének tenni az iskolák működőképességének, a gyerekek és a pedagógusok tanulási – tanítási feltételrendszerének, illetve környezetének javítása érdekében?
  2. Fenntartás és autonómia. Hogyan gondolkodnak az egyes pártok az oktatásban érintettek közti felelősség-megosztásról, a legfontosabb szereplők szakmai autonómiájáról – mekkora szakterületi önállóságot kívánnak adni a jövőben az oktatási kormányzatnak, a helyi önkormányzatoknak és az oktatási intézményeknek? Hogyan képzelik el ennek tükrében az iskolarendszer fenntartói szerkezetét, irányítási rendszerét, tartalmi szabályozását? 

További témák (később meghatározandó időpontokban):

  1. Esélyegyenlőség
  2. Szakképzés, iskolaszerkezet
  3. Finanszírozás. Mennyit, milyen ütemezésben és mire fordítanának az egyes pártok? A „sok pénzt az oktatásba!” szlogent meghaladó, részletes elképzeléseket várunk az egyes pártoktól.
  4. Felsőoktatás: költségvetés, strukturális elképzelések)
  5. Pedagóguspolitika: értékelés, fejlesztés, életpályamodell
  6. Társadalmi egyeztetés

A fent megnevezett pártokon kívül meghívtuk még a FIDESZ, a Jobbik, a KDNP, a Kétfarkú Kutya Párt, a Modern Magyarország és a Polgári Világ képviselőit. 

Várunk mindenkit, akit érdekel, milyen alternatívákat tudnak felmutatni a választásokra készülő pártok oktatáspolitikusai a közoktatás szereplői, illetve a társadalom számára!

Civil Közoktatási Platform