Home HírekHírek Hogyan készül, és milyen lesz az új Nemzeti alaptanterv?

Hogyan készül, és milyen lesz az új Nemzeti alaptanterv?

2017-09-25

Van szülő, aki ezt még megvárja, addig nem mennek el az országból – ezzel a címmel írt a 24.hu a készülő új NAT-ról azt sugallva, hogy az új Nemzeti alaptantervvel új korszak indul a magyar közoktatásban. Várta a CKP is a híreket, a megkeresést a témával a kapcsolatban, és mivel a médiahíreken kívül nem érkezett más, augusztus 21-én 20 tagszervezet levelet küldött Csépe Valériának, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztosnak, amelyben információt kért az új Nemzeti alaptanterv munkálatairól.

A levélre Csépe Valéria nem reagált, nevében munkatársa, Pupek Emese válaszolt.

Így értesültünk arról, hogy a koncepciótervezet a Köznevelési Kerekasztal mellett működő munkacsoport tapasztalatait felhasználva készült el, és ezt a miniszteri biztos több tekintélyes szakmai fórumon ismertette. A bővített koncepció elkészítésének projektben vállalt határideje 2017. december 31. Július 1-én indult egy EU-s projekt (az EFOP-3.2.15-VEKOP-2017 azonosító számú konstrukció keretében) amelyre 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap a szintén Csépe Valéria által vezetett munkacsoport. A projekt konzorciumban valósul meg az Oktatási Hivatal vezetésével. A kapcsolódó munkálatok 2017. július 1-jén indultak és 2020. október 31-én zárulnak

A munkacsoport várható összetételéről annyit sikerült megtudnunk, hogy „a projektben kutatók és fejlesztők, egyetemi professzorok, tanügyigazgatási szakértők, sikeres oktatási tevékenységet folytató gyakorló pedagógusok és a tanulástudományok más területein dolgozó szakemberek fognak részt venni. ”

A munkálatok ütemezése elég sajátos, hiszen a tartalomfejlesztés koncepcióját célzó kutatás-fejlesztés 2020 októberében zárul, az új Nemzeti alaptantervet azonban már 2019 szeptemberében be akarják vezetni. Kiderült továbbá az is, hogy a 2012-ben bevezetett NAT – törvényben előírt –  felülvizsgálata nem történt meg, az új dokumentum kidolgozása tehát anélkül indul el, hogy a jelenleg érvényben lévő tantervhez kapcsolódó tapasztalatokat elemezték volna.

A szakmai nyilvánosság egészét – a jelek szerint – továbbra sem kívánják bevonni, a szakmai civil szervezeteket pedig végképp nem tekintik tárgyalópartnernek. Eddig nem találtunk olyan szakmai civil szervezetet, amellyel a NAT ügyében érdemben megkerestek volna.

Mivel a CKP úgy véli, hogy a jelenlegi munkálatok rendkívül veszélyes irányba haladnak, szeptember 4-én levélben fordultunk Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkárhoz. A Nahalka István által megfogalmazott levélben azt kértük, hogy az EMMI – a Csépe Valéria által vezetett munkacsoporttal párhuzamosan – bízzon meg egy másik szakmai csoportot is a feladattal, és 2017 december 31-ig jöjjön létre két, egymástól markánsan eltérő szakmai javaslat a tartalmi szabályozásra. Röviddel ezután induljon el egy országos társadalmi egyeztetési folyamat, amelynek eredményeként szakmai szempontból megalapozott és korunk szükségleteinek megfelelő oktatáspolitikai döntés születhet. Ezt a javaslatot annak kidolgozója, Nahalka István egy televíziós interjúban is ismertette.

A CKP helyettes államtitkárhoz intézett levelére eddig nem érkezett válasz. A televízión keresztül Maruzsa Zoltán az üzente, hogy ebben az ügyben meg kell keresnünk Csépe Valériát. Ott vagyunk tehát, ahonnan elindultunk.

FRISS HÍR: Kiderült, kik dolgoznak az új Nemzeti Alaptanterven