Home HírekHírek Levél Maruzsa Zoltánnak: legyen alternatív NAT-koncepció, legyen vita!

Levél Maruzsa Zoltánnak: legyen alternatív NAT-koncepció, legyen vita!

2017-09-05

A CKP levélben kéri Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárt, hogy  a Csépe Valéria által vezetett szakmai csoport mellett bízzon meg az EMMI egy másik szakmai csoportot is NAT-koncepció kidolgozásával.

Több, mint egy éve, hogy az oktatásirányítás belátta, a tartalomszabályozás 2011-től érvényes rendszere (is) elhibázott, minőségellenes, változtatni kell rajta. Sajnos már a kezdetek sem biztattak sok jóval: a munkálatokkal megbízott, szigorúan szelektált tagokból álló munkacsoportnak sem tagjai, sem tevékenysége nem volt megismerhető, nyilvános.

A CKP számos alkalommal jelezte igényét és szándékát, hogy az oktatási rendszer egyik meghatározó területén esedékes munkálatokban tagjai, a terület legnívósabb szakértői részt vegyenek. Sokszori próbálkozásra sem sikerült sem a platformnak, sem a hozzá csatlakozott szakmai szervezeteknek bármilyen szakmai kapcsolatba kerülni a NAT kidolgozásáért felelős Csépe Valéria asszonnyal: alternatív koncepciónk, vitaanyagaink, vitára történő felhívásunk, 20 szakmai szervezetünk levele visszhangtalan maradt.


A CKP most levélben kéri Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárt, hogy  a Csépe Valéria által vezetett szakmai csoport mellett bízzon meg az EMMI egy másik szakmai csoportot is a feladattal, amelynek  összetételére a CKP-ben tömörült szervezetek tehessenek javaslatot..

Így 2017. december 31-re létrejönne két, várhatóan egymástól markánsan különböző szakmai javaslat a tartalmi szabályozásra, illetve az azzal összefüggő oktatásszervezési kérdésekre vonatkozó döntések előkészítő dokumentumaiként. Ezután egy országos társadalmi egyeztetési folyamat vegye kezdetét.

A nagyjából egy hónapig tartó egyeztetési folyamatot követően a két szakmai csoport rendelkezésére kellene bocsátani a beérkezett véleményeket, és ezeket elemezve a két szakmai csoportnak véglegesítenie kellene az álláspontját. 
A két javaslat kerüljön az addig már újjáalakuló Országos Köznevelési Tanács elé, hogy kialakítsa saját álláspontját. 
Ezután hozza meg a miniszter a döntését a tartalmi szabályozás korszerűsítésének irányelveiről (koncepciójáról), és a kapcsolódó oktatásszervezési kérdések jogi szabályozásáról.

A Civil Közoktatási Platformnak meggyőződése, hogy ez – szakmai alternatívák diskurzusával, széles társadalmi egyeztetéssel, mindezek figyelembevételével – a hatékony és jó oktatáspolitika alkotás módja.

Nem tudjuk elfogadni, hogy a közoktatást meghatározó stratégiai kérdései – amelyekről deklaráltan társadalmi egyeztetést kellene folytatni – a szakma meghatározó részét képviselő szakmai szervezetek szakértő hozzájárulása nélkül dőljenek el, a jelenleg megismert, általunk részletesen bírált, sem szemléletében, sem színvonalában nem elfogadható koncepció alapján.