Home Hírlevelek CKP HÍRLEVÉL – 2017. február 3.

CKP HÍRLEVÉL – 2017. február 3.

2017-02-03

Tartalom: A Tanítanék Mozgalom tüntetése; a CKP Klub előtt az OFOE kérdőíves felmérésének első eredményei; Tanárok a Gödörben – A Civil Közoktatási Platform rendezvénye február 19-én; A CKP következő Plenáris Gyűlése; Pölöskei Gáborné váltja Odrobina Lászlót az NGM szakképzésért felelős helyettes államtitkári posztján; Közeledik az érettségi és felsőoktatási jelentkezés határideje, de a diákok kérésére nem érkezett válasz; Sorjáznak az ötletek, de egyeztetésről szó sincs; Az a hír, hogy nincs hír – A CKP válasz nélkül maradt javaslatai, kapcsolatfelvételi próbálkozásai; Félrecsúszott az oknyomozás, hazudik az Origo; Sajtótájékoztató és nyílt levél a Rétvári-nyilatkozat kapcsán;ÜT-ülés; Sajtófigyelő


AKTUÁLIS

A Tanítanék Mozgalom tüntetése

16463473_1642415569388419_7133925641651910062_oA tüntetés új időpontja: Február 5. 16 óra. Helyszín: Kossuth tér. 30+ civilszervezet mellett Móra Vera, a civilek elleni hadjáratban megtámadott Ökotárs igazgatója és Szentesi Kálmán, valódi adófizető is ott lesz február 5-én a Kossuth téren: Most mirajtunk a sor! – Tüntetés a civilek napján!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

CKP Klub – Mit árulnak el az online közvéleménykutatás eredményei, és mihez kezdhetünk az adatokkal?

graph2A CKP Klub következő rendezvényén az OFOE szervezésében Lannert Judit vezetésével végrehajtott kérdőíves felmérés első eredményeiről hangzik el beszámoló.

Az OFOE elmúlt év novemberében küldte szét kérdőíveit, amelyekből viszonylag sok érkezett vissza feldolgozható kitöltöttséggel. A minta, ha nem is reprezentatív, de azért elég  nagy (több, mint 5000 fő küldte vissza a kérdőívet), komolyan kell és lehet tehát venni az adatokból kirajzolódó állapotrajzot, problématérképet. Mindenképpen érdemes lesz a későbbiekben a képet tovább árnyalni, néhány témával kapcsolatban mélyebbre ásni.

A kutatás elsődleges szándéka az volt, hogy muníciót adjon a CKP és hangsúlyosan a Tanítanék mozgalom számára. Ezért is nagyon fontos, hogy közösen megtervezzük: milyen módon tudjuk hasznosítani a vizsgálati eredményeket. Ennek a tervezésnek is helyt ad ezúttal a CKP Klub. Az előzetes eredmények a képre kattintva letölthetők.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Tanárok Gödörben

gödör_nagyInformációk, véleménycsere, gondolkodtató, színes, élménydús forgatag a Civil Közoktatási Platform  és a Tanítanék Mozgalom szíveslátásával február 19-én, vasárnap 15-18 óráig a Gödörben (VI., Király utca 8-10, Central Passage). Bemutatkoznak a Civil Közoktatási Platformban együttműködő szakmai, szülői, diákszervezetek, mozgalmak, a CKP munkacsoportjai, aktivistái. Véleménycsere, tájékoztatás a CKP tevékenységéről, a Kockás könyvről.

Kérjük a szervezeteket, részvételi szándékukat és az általuk kínált programot február 8-ig jelezzék az operatív munkacsoportnak (omcsckp@gmail.com). A részleteket folyamatosan egyeztetjük a jelentkezőkkel.

Fontos, hogy minél több szervezet terjessze a hírt levelezőlistáján, honlapján. A rendezvényről szóló bejegyzés itt olvasható, a szórólap közvetlenül  itt tölthető le.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Plenáris gyűlés

A CKP következő plenáris gyűlését március 3-án tartjuk. A részletekről hamarosan tájékoztatjuk a CKP tagságát.


A KÖZOKTATÁS HÍREI

Pölöskei Gáborné váltja Odrobina Lászlót az NGM szakképzésért felelős helyettes államtitkári posztján

kádercsereSzeretnénk remélni, hogy ez a személyi változás a szakképzés elfogadhatatlan irányvonalának valamelyes korrekciójával, a Szakképző Centrumok kritikus vagy kritikus tantestületüket nem eléggé kordában tartó intézményvezetőivel szembeni retorzióknak a megszűnésével, a MKIK befolyásának csökkenésével jár.

A CKP a korábban Odrobina Lászlónak küldött – válasz nélkül maradt – szakképzéssel kapcsolatos állásfoglalásait levélben juttatja el Pölöskei Gábornénak, akit a Tanárok a Gödörben rendezvényünkre szakmai beszélgetésre is meghívtunk.

A Klebelsberg Központ új elnöke Solti Péter.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Közeledik az érettségi és felsőoktatási jelentkezés határideje, de a diákok kérésére nem érkezett válasz

Honlapunkon összefoglaltunk minden témába vágó információt,  és elérhetővé tettük a tényeket, akciókat.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Sorjáznak az ötletek, de egyeztetésről szó sincs

Az év végi jogszabály-alkotási dömping után januárban nem jelent meg új jogszabály, és tervezet sem érkezett véleményezésre.

Balog Zoltán és Palkovics László azonban több tervet megszellőztetett a sajtónak adott nyilatkozataiban, és a PISA-kudarcról szóló hivatalos PISA jelentés is felvet ötleteket. Ezekről (a korai iskolaelhagyás csökkentését szolgáló ösztöndíj, az iskolai kirándulások szabályozása, a köznevelési kerekasztal működésnek jogszabályba foglalása, a NAT tartalma, bentlakásos intézmények) a Sajtófigyelőben olvashatunk. A felvetett ötletek egyikéről sem kérdezték meg egyetlen általunk ismert szakmai, szülői vagy diákszervezet véleményét sem.


A CKP HÍREI

Az a hír, hogy nincs hír – A CKP válasz nélkül maradt javaslatai, kapcsolatfelvételi próbálkozásai

dömötörÖsszeírtuk, hányszor kerestük meg javaslatainkkal, kérdéseinkkel, követeléseinkkel hivatalos formában az EMMI és az NGM vezetőit úgy, hogy ezek az intézmények még elutasító válaszra sem méltattak minket.

A lista itt olvasható.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Félrecsúszott az oknyomozás, hazudik az Origo

Soros-pénzből szervezik a Tanítanék-tüntetést címmel jelentetett meg „leleplező” cikket az Origó. Állításukat arra alapozzák, hogy a Tanítanék – amely mozgalomként nem rendelkezhet bankszámlával – a támogatásokat az Alapítvány a Tanszabadságért bankszámlaszámára kéri, és ez az alapítvány korábbi beszámolói szerint korábban kapott Soros-támogatást.

Ha folytatták volna az oknyomozást, kideríthették volna, hogy a  támogatási időszak már lejárt, amikor a Tanítanék Mozgalom létrejött. Az Alapítvány nem költött a Tanítanékra – nem is volt erre szükség, mivel a tüntetéseken gyűjtött és a számlára beérkező összegek mindig elegendőek voltak a költségek fedezésére.

A CKP nyilatkozata itt olvasható.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Sajtótájékoztató és nyílt levél a Rétvári-nyilatkozat kapcsán

mükmod„Átláthatatlan a kockás inges szervezet” címmel jelent meg számos valótlan állítást tartalmazó cikk a Magyar Hírlapban.

A cikk miatt a CKP nyílt levelet írt Rétvári Bencének Nem a Civil Közoktatási Platform, hanem a Köznevelési Kerekasztal átláthatatlan címmel.

Rétvári Bence és Palkovics László nyilatkozatainak kapcsán a PDSZ január 31-én a Civil Közoktatási Platformmal közös sajtótájékoztatót hívott össze.

A sajtótájékoztatón a CKP részéről elhangzottak összefoglalója itt olvasható.

Rétvéri Bencétől az eddigiektől eltérően gyors választ kaptunk az eddigieknek teljesen megfelelő tartalommal. A válasz és a CKP arra adható reakciója itt tekinthető meg.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ÜT-ülés

A január 26-i ÜT-ülés témái:

  • A február 19-i rendezvénnyel kapcsolatos teendők
  • CKP klub ideje és témája
  • Plenáris gyűlés kitűzése
  • Kockás könyv terjesztése, megküldése a döntéshozóknak
  • Válasz nélkül hagyott levelek dokumentálható módon való újraküldése, a téma kommunikálása, Odrobina és Csépe Valéria helyébe lépők megkeresése
  • Hogyan tehetnénk hatékonyabbá a munkát – tevékenységekhez protokoll szükséges
  • Az IPR program leállása – mit tehetünk? – Nahalka István tájékoztatója – szakmai állásfoglalás és közérdekű adatigénylés szükséges

SAJTÓFIGYELŐ

ofoe-e1478117755471A sajtófigyelő heti rendszerességgel jelenik meg a Tanítanék honlapján. A legutóbbi, január 19-i sajtófigyelő itt érhető el.