Home HírekHírek Sajtótájékoztató a Rétvári-nyilatkozat kapcsán

Sajtótájékoztató a Rétvári-nyilatkozat kapcsán

2017-02-02

„Átláthatatlan a kockás inges szervezet” címmel jelent meg számos valótlan állítást tartalmazó cikk a Magyar Hírlapban.

Ennek, valamint Palkovics László nyilatkozatainak kapcsán a PDSZ január 31-én a Civil Közoktatási Platformmal közös sajtótájékoztatót hívott össze.

A sajtótájékoztatón Ercse Kriszta beszélt a CKP-ről, annak követeléseiről, a Kockás könyvről, az egyeztetés szükségességéről, Palkovics László PISA-nyilatkozatáról.

Bejelentette, hogy február 19-i Tanások a Gödörben rendezvényre meghívtuk Palkovics László EMMI államtitkárt és Pölöskei Gáborné NGM helyettes államtitkárt, és átadta az újságíróknak a CKP válasz nélkül maradt kapcsolatfelvételi kezdeményezéseit felsoroló  dokumentumot.

A CKP nyílt levelet intézett Rétvári Bencéhez.

A sajtótájékoztatón a CKP részéről elhangzottak összefoglalója az alábbiakban olvasható.

 

  1. Egy meghívásról adtunk hírt: kedden délelőtt eljuttattuk Palkovics László oktatási államtitkárnak és Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkárasszonynak meghívónkat a február 19-i Tanárok a Gödörben – Van kiút! című rendezvényünkre. Itt az oktatás aktuális kérdéseiről beszélgetünk majd szakértők, érintettek és a közönség segítségével, jókedv, zene, interaktív foglalkozások mellett.

Mivel Orbán Viktor miniszterelnök csak a minap Szegeden állította a miniszterelnöki vita     kapcsán, hogy nyusziság kitérni, reméljük, egy kötetlen beszélgetés nem riasztja el az államtitkárokat.

  1. Rétvári Bencének már egyéb alkalmakkor is javasoltuk, hogy igyekezzen jobban tájékozódni, legalábbis kínos rendszeresen valótlan, téves állításokat hangoztatni. A CKP legitimációjáról és követeléseiről:
    Oktatásszakmaterületi szervezetek koordinált együttműködése vagyunk, a működési szabályzatunk és tagszervezeteink felsorolása hozzáférhető az oldalunkon. A mi követelésünket 3 pontban december 19-én fogalmaztuk meg, miután az Orbán rezsim oktatáspolitikájának tanulási eredményekre gyakorolt hatását Egyértelmű a következtetés: megbuktak, kudarcot vallottak. Éppen ezért követeljük ennek belátását, és gyökeres oktatáspolitikai fordulatot.
    Követeléseink itt.
  1. A Kockás Könyv egy nagyon komoly és minőségi szakmai anyag, első fejezete egy drasztikus módszertani váltásról szól: szakpolitikai döntéseket többet nem szabad kabinet-jelleggel meghozni, egy jól szervezett, széles társadalmi egyeztetés során mindenkinek lehetőséget kell adni arra, hogy adott területen megfelelően informálttá tudjon válni, képes legyen saját álláspontot kialakítani, és azt ki is fejezze – ezzel hozzájárulva a sikeres és működőképes megoldások kialakításához.
    Éppen ezért A CKP a Kockás Könyv tartalmát az egyeztetések alapanyagaként kínálja fel, és hangsúlyozottan nem kizárólagos jó megoldásként tünteti fel. A jó megoldásokat együtt kell megtalálnunk.
  1. Az egyeztetés üzenetének van talán a legnagyobb aktualitása: ennek a kormánynak a legszembetűnőbb sajátossága, hogy soha nem egyeztet senkivel – ezzel azonnal fel kell hagynia. Éppen elég kárt okozott eddig, romokat és áldozatokat hagyva maga mögött.
    A CKP folyamatosan kommunikálta és kommunikálja konstruktív kritikáit, javaslatait az oktatásirányítóknak, akik sok esetben válaszra sem méltatnak Tovább ámokfutnak, majd a katasztrófák bekövetkeztekor elkezdenek kapkodni, újabb ad hoc beavatkozásokkal operálnak, amelyeknek ugyancsak lavinaszerűen káros következményei vannak. Ebből elég volt. Egyeztetés nélkül ugyanazokat a szakmaiatlan, más-érdekek vezérelte hibákat követik el – a mi, a gyerekeink rovására.
    Azt várjuk, hogy kialakítsák a konzultációs fórumok demokratikus és átlátható kereteit, és végre hajlandóak legyenek a nyilvános szakmai vitákat lefolytatni.

 

  1. Palkovics László legújabb nyilatkozatai egyértelműen bűnbakképző ás áldozathibáztató tartalmúak, ezt felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk. A társadalmi hátrányokkal rendelkező gyermekek és családjaik hibáztatása az alacsony tanulási eredményeikért nettó felelősség-áthárítás. A kormánynak lehetőségében áll mindent elkövetni, hogy a társadalmi hátrányok ne válhassanak tanulási hátrányokká – de nem teszi. A kormány nem tesz semmit a rászorulók szociális körülményeinek javításáért (mint otthoni tanulási környezet), nem tesz semmit azért, hogy az oktatási rendszer és szereplői akarjanak és képesek legyenek az eltérő hátterű gyermekeket ugyanolyan minőségi oktatásban részesíteni.

A kormány folyamatosan felelősként mutogat a tanárokra, a gyerekekre, a családokra, ugyanakkor a rendszerszinten elkövetett hatalmas baklövésekért, a drámai eredményekért ő maga semmilyen felelősséget nem hajlandó elismerni.
Mi, a Civil Közoktatási Platform pedig pontosan ezt várjuk tőlük.