Home DokumentumokCKP Vélemények Nem a Civil Közoktatási Platform, hanem a Köznevelési Kerekasztal átláthatatlan – Nyílt levél Rétvári Bence államtitkárhoz

Nem a Civil Közoktatási Platform, hanem a Köznevelési Kerekasztal átláthatatlan – Nyílt levél Rétvári Bence államtitkárhoz

2017-02-02

Tisztelt Államtitkár Úr!

Ön a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy „a CKP nem bejegyzett szervezet, és így nem látható a képviselő-választási és döntéshozatali mechanizmusa, vagyis az, milyen kört képvisel, milyen felhatalmazással.”

Szíves figyelmébe ajánljuk a ckpinfo.hu honlapot, amelynek Magunkról menüpontjában megtalálja a CKP működési módját a képviselő-választási mechanizmussal, valamint a CKP munkájában résztvevő szervezetek felsorolását.

A CKP valóban nem bejegyzett szervezet, hanem – mint azt minden megszólalásunkban és az Ön minisztériumához írt, válasz nélkül hagyott számtalan levelünkben hangsúlyoztuk – 59 oktatáshoz kötődő szerveződés, köztük 44 bejegyzett civil szervezet és 4 bejegyzett szakszervezet együttműködési fóruma. Legitimációját az oktatásban érintettek – tanárok, szülők, diákok, oktatási szakértők stb. – rendkívül széles körét képviselő szervezetek részvétele adja.

Ön azt is kifogásolta, hogy nem veszünk részt a Köznevelési Kerekasztal munkájában.

Hadd használjuk távolmaradásunk indoklására az Ön szavait:

A Köznevelési Kerekasztal nem bejegyzett szervezet, és így nem látható a képviselő-választási és döntéshozatali mechanizmusa, vagyis az, milyen kört képvisel, milyen felhatalmazással.

Mint az Palkovics László úrnak november 21-én küldött levelünkben kifejtettük, a CKP által képviselt szervezetek örülnének annak, ha létrejönne egy – akár kerekasztalnak nevezett – valódi egyeztetést lehetővé tevő döntés-előkésztő fórum. Levelünk, és a benne szerepelő javaslataink, kérdéseink azonban azóta is megválaszolatlanok maradtak.

Levelünkhöz csatoljuk az EMMI-vel történt megválaszolatlan kapcsolatfelvételi kísérleteink felsorolását.

 

Budapest, 2017. február 2.

A Civil Közoktatási Platform

átlátható és megismerhető módon megválasztott Ügyvivő Testülete

Csordás Anett, Ercse Kriszta, Juhász Ágnes, Mendrey László, Nahalka István, Pilz Olivér