Home Egyéb CKP HÍRLEVÉL – 2017. január 21.

CKP HÍRLEVÉL – 2017. január 21.

2017-01-21

Tartalom: A Civil Közoktatási Platform rendezvénye február 19-én; Nyílt levél, ombudsmani beadvány és ombudsmani állásfoglalás az érettségi változások miatt; lépések a civilek elleni támadások kapcsán; oktatási felmérés; kormányzati értékelések

Tanárok a Gödörben – Van kiút!

vankiutInformációk, véleménycsere, gondolkodtató, színes, élménydús forgatag a Civil Közoktatási Platform  és a Tanítanék Mozgalom szíveslátásával február 19-én, vasárnap 15-18 óráig a Gödörben (VI., Király utca 8-10, Central Passage). Bemutatkoznak a Civil Közoktatási Platformban együttműködő szakmai, szülői, diákszervezetek, mozgalmak, a Platform munkacsoportjai, aktivistái. Véleménycsere, tájékoztatás a Platform tevékenységéről, a Kockás könyvről.

Kérjük a szervezeteket, részvételi szándékukat jelezzék az operatív munkacsoportnak (omcsckp@gmail.com). Hamarosan sor kerül a részletek megbeszélésére.


Szakgimnazisták nyílt levele az oktatási döntéshozókhoz

fifth-elementÉrettségi előtt álló szakgimnazista diákok levélben fordultak a döntéshozókhoz: azt kérik, hogy tegyék lehetővé, hogy szabadon megválaszthassák ötödik érettségi tárgyukat, és hogy idén lehessen még a régi követelmények szerint vizsgázni idegen nyelvből. A levél itt olvasható és támogatható.

Fontos, sokak életét meghatározó kérdésről van szó! A diákoknak az az utolsó reményük, hogy ha sokan támogatják őket aláírásukkal, talán enyhítenek a méltánytalan feltételeken. Kérünk mindenkit, írja alá, terjessze a nyílt levelet!


Az alapvető jogok biztosához fordult a Platform Ügyvivő Testülete az érettségi változtatások miatt

Kérjük annak megállapítását, hogy alapjogokat sért, hogy az új, már a május-júniusi érettségin kötelező szakgimnáziumi érettségi tárgy követelményeit csupán 2016. december 28-án hozták nyilvánosságra, a nyelvi érettségi szintjét és követelményrendszerét is előkészítés nélkül változtatták meg, és hogy nem tisztázott, megkaphatják-e tanulási nehézséggel küzdők az érettségin az őket megillető könnyítéseket

A beadvány és annak összefoglalója elolvasható a honlapon.


Az ombudsman állásfoglalása a kétnyelvű érettségi feltételeinek megváltoztatásáról

A Civil Közoktatási Platform 2016-os 12 pontjából az első az érettségi változtatások azonnali visszavonását követelte. A pont részletes kifejtése kitért a kétnyelvű érettségi lehetőségét érintő változtatásra, amellyel kapcsolatban az érintettek és a TASZ beadvánnyal fordult az alapjogi biztoshoz.

Az ombudsman megállapította az alapjog-sértést, és felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy „a tárca jogalkotással összefüggő szakmai tevékenysége és az előzetes tervezés során a jövőben hangsúlyosabban legyen figyelemmel a garanciális elvek, így a kellő felkészülési idő biztosítására, valamint a felmenő rendszer követelményének érvényesítésére„.


A Civil Közoktatási Platform levele Balog Zoltánhoz: mire számíthatnak az oktatási civil szervezetek?

A CKP Ügyvivő testülete a civilek elleni támadás kapcsán 2017. január 12-én levélben kérdezte meg Balog Zoltánt: Milyen jellegű kapcsolatot kíván az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezen új politika keretei között kiépíteni az oktatáspolitikai döntésekkel számos területen egyet nem értő, kritikus oktatási civil szervezetekkel? Milyen feladatok hárulnak a Minisztériumra az „új civil politika” megvalósítása során? Vagyis mire számítsunk? A teljes levél – amelyre eddig nem kaptunk választ – itt olvasható.


Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Civil Közoktatási Platform a civilek elleni támadás kapcsán

VágólapA 2017. január 11-én a budapesti Mozsár Kávézóban tartott sajtóértekezleten a Platform számos tagszervezete képviseltette magát.  Ercse Kriszta szóvivő mellett a kormánypárti papagájkommandó által nevesítve is megtámadott Történelemtanárok Egyesülete és Tanítanék Mozgalom nevében Miklósi László és Törley Kata szólt a sajtó megjelent képviselőihez, a külképviseletek jelenlévő munkatársaihoz, a szolidaritásukat jelenlétükkel megerősítő CKP szervezetek képviselőihez, érdeklődőkhöz. A sajtótájékoztatóról honlapunkon részletesen beszámoltunk.


Kérdőív a közoktatás megújulásáért – Eredmények

2016. október 20. és november 15. között az OFOE szakmai csoportjának vezetésével, a Platform, a Tanítanék és a Független Diákparlament támogatásával egy online felmérést végeztünk pedagógusok, szülők, diákok és más érdeklődők körében. A kérdőív fő témái a közoktatás olyan égető kérdéseit érintették, mint az oktatás színvonala, elégedettség, tartalmi irányítás, méltányosság, finanszírozás, irányítás, pedagógusfoglalkoztatás, kommunikáció.

A kérdőív egy, vagy több blokkját 5041-en töltötték ki, köztük 3356-an valamennyi blokkra választ adtak.

Az eredményekből információt nyerhetünk a Civil Közoktatási Platform céljaival szimpatizálók véleményéről, amit a mozgalmi és szemléletformálási célok megfogalmazása és a követett kommunikáció során szándékozunk figyelembe venni.

A kutatási gyorsjelentést hamarosan közzétesszük a ckpinfo.hu honlapon.


Kormányoldali anyagok a köznevelési rendszer értékeléséről

  • A januári kerekasztalon mutatták be az Összefoglaló a Köznevelési Kerekasztal számára a magyar köznevelési rendszer teljesítményéről a 2015. évi nagy tanulói teljesítményvizsgálatok, különös tekintettel a PISA-vizsgálat eredményei alapján c. anyagot.
  • Palkovics László tavaly novemberben bemutatott, de csak a közelmúltban nyilvánosságra került  évértékelése számos fontos információt, adatot tartalmaz, amelyek sok esetben leleplezik a hivatalos oktatásirányítás által folytatott propagandát.
  • A Professzorok Batthyány Körének helyzetértékelését sokan a már kormányoldalon is megnyilvánuló kritika megjelenéseként értékelték. Véleményünk szerint azonban a korábban Solymosi Frigyes által megfogalmazott és a Professzorok Batthyány Köréből mára kiszorított lényegi kritikákkal szemben ez a „kritikának látszó” dokumentum nem érinti a lényeget, szervezési hibaként, sőt szégyenletes módon a társadalom, a polgárok viselkedésének hibájaként aposztrofálja a rendszer lényegéből következő anomáliákat.

SAJTÓFIGYELŐ

ofoe-e1478117755471A sajtófigyelő heti rendszerességgel jelenik meg a Tanítanék honlapján. A legutóbbi, január 19-i sajtófigyelő itt érhető el.