Home Kiemelt témákÉrettségi Ombudsmanhoz fordult a CKP a szakgimnáziumi érettségi miatt

Ombudsmanhoz fordult a CKP a szakgimnáziumi érettségi miatt

2017-01-20

A Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete beadvánnyal fordult Székely Lászlóhoz, az alapvető jogok biztosához az érettségi követelmények módosításával kapcsolatban.

Beadványunkban jogi érvekkel támasztjuk alá azt, amit a diákok az EMMI és az NGM vezetőihez írt levelükben panaszoltak: a 2017-es érettségire vonatkozó szabályozás, illetve annak bevezetési módja sérti a diákok alapvető jogait:

  • a jogbiztonság elvét, valamint
  • a tanuláshoz, ezen belül a szakma megszerzéséhez és a felsőfokú továbbtanuláshoz való jogot.

Egy tavalyi hasonló, későn bevezetett módosítással kapcsolatban az ombudsman megállapította az alapjogsértést, és felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy „a tárca jogalkotással összefüggő szakmai tevékenysége és az előzetes tervezés során a jövőben hangsúlyosabban legyen figyelemmel a garanciális elvek, így a kellő felkészülési idő biztosítására, valamint a felmenő rendszer követelményének érvényesítésére”.

A CKP már februári 12 pontjában kérte az érettségire vonatkozó változtatások leállítását. A szakképzés átalakítását mind a tanulók, mind a gazdaság szempontjából rossz irányba tett lépésnek tartjuk. Külön felháborító a változások bevezetésének módja:

  • az idén májusi érettségin a szakgimnazistáknak olyan új szakmai érettségi tárgyból kell érettségizniük, amelynek követelményeit egy nem egészen öt hónappal korábban, december 28-án megjelent rendelet szabályozza;
  • az idegennyelvi érettségi szintjét és követelményrendszerét úgy változtatták meg, hogy nem biztosították a megváltozott követelményekre való felkészülés feltételeit;
  • a szakgimnáziumokban megszüntették az ötödik érettségi tárgy szabadon választhatóságát, mindenkinek kötelező az újonnan bevezetett szakmai tárgyból érettségizni;
  • a kötelező szakmai tárgy esetén szabályozatlan a tanulási nehézséggel küzdők számára megítélt könnyítések igénybevételének lehetősége.

Az ombudsman álláspontjához csatlakozva felszólítjuk az EMMI-t a kellő felkészülési idő biztosítására és a felmenő rendszer követelményeinek érvényesítésére!

Támogatjuk a diákok követelését: szakgimnáziumban is legyen szabadon választható az ötödik érettségi tárgy, és ne nehezítsék előkészítetlenül a nyelvi érettségit!