Home Kiemelt témákÉrettségi Állásfoglalás az érettségiről hozott kormánydöntésről és rendeletről

Állásfoglalás az érettségiről hozott kormánydöntésről és rendeletről

2020-04-17

 Mottó:      „Arra kell számítani, hogy a következő napokban a megbetegedések   száma jobban fog emelkedni, mint korábban. Beléptünk a tömeges megbetegedések szakaszába… Óvatosnak kell lennünk a lazítással, mert még mindig keveset tudunk a vírusról. A veszély még nem múlt el…”

Orbán Viktor, 2020. április 16.

A Civil Közoktatási Platform megdöbbenéssel és felháborodással fogadta az érettségivel kapcsolatos kormánydöntést, amely az érettségi írásbelik időpontját az aktuális járványügyi helyzettől függetlenül május 4-től kezdődően jelölte meg. Mindez a nyolc nappal korábbi bejelentés után azonos tartalommal,  a részletek végiggondolása nélkül történt. Tette ezt a kormány akkor, amikor hatalmas áldozatok árán a kórházi ágyak 60%-át szabadíttatja fel a koronavírus miatt arra hivatkozva, hogy a következő hetekben várható a fertőzések csúcsidőszaka.

Az érettségi időpontja jelen vészhelyzetben a járvány aktuális állapotának függvénye kell, hogy legyen.  Nincs semmilyen indok, amely felülírhatná a veszélyeztetettség elkerülésének szempontját.

Az érettségit semmiképpen sem lehet a megszokott időben, módon, körülmények között lebonyolítani. Bármilyen módon is oldják meg az érettségi, a továbbtanulás kérdését, a szükséges vizsgák megjelölt időpontja csak egy feltételes időpont lehet. Az eljárásra vonatkozóan ebből két dolog következik:

  1. Nem létezik olyan megoldás, amely mindenkinek egyaránt megfelel. A kormány joga dönteni a számos lehetséges konstrukció közül, de a döntésnél három elv érvényesülését köteles szem előtt tartani. Ezek a biztonság, az igazságosság és a méltányosság elve. 
  2. Tudomásul kell venni, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat tesz szükségessé. Ilyen lehet például a felsőoktatási év kezdetének eltolása, a későbbi időpontban évvesztés nélküli továbbtanulást lehetővé tevő vizsga, vagy a jegymegajánlás, a középiskolai bizonyítvány elfogadása érettségi helyett akár általánosan, akár a szakmatanulásnál, a munkába állásnál vagy azokon a szakokon, intézményekben, ahol nincs túljelentkezés. (Utóbbit az is indokolná, hogy az idei évben a felvételizők száma 20 %-kal, ezen belül egyes szakokon a felére, más szakokon, sőt, akár egész intézményekben a harmadára csökkent.)

A kormánydöntés, illetve a ma megjelent kormányrendelet semmilyen mértékben nem felel meg a biztonságosság követelményének, és meg sem próbál kreatív módszereket alkalmazni a rendkívüli helyzetben megszervezendő érettségik ügyében.

A rendelet alapján még nyilvánvalóbb, hogy május 4-éig nem lehet megteremteni az elvárható feltételeket.

Mindezek alapján

  • Követeljük, hogy az írásbelik ne kezdődjenek el május 4-én!
  • Követeljük, hogy ha a kormányzat döntött egy adott alternatíva mellett, a részletek kidolgozásába vonják be az érettségiztetésben tapasztalattal rendelkező szakembereket, szakmai szervezeteket, ezzel biztosítva a biztonság, igazságosság és méltányosság szempontjainak lehető legjobb érvényesülését.
  • Amennyiben a kiválasztott konstrukció kellően előkészített, az érettségi lebonyolítható abban az időpontban, amikor a járványügyi helyzet megengedi.

A kormány felelőtlen döntésével teret nyithat a járvány robbanásszerű szétterjedésének, veszélyezteti a diákok, a tanárok és a környezetükben élők egészséges élethez, a diákok tanulásban való részvételéhez való jogát. Ennek erkölcsi felelősségét, jogi és politikai következményeit a döntéshozóknak viselniük kell!

Budapest, 2020. április 17.

Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete