Home Faliújság Faliújság / 3. Nyári hírek

Faliújság / 3. Nyári hírek

2024-09-02

A Civil Közoktatási Platform nyilvános hírlevele
3. szám | 2024. július 2. – szeptember 2.

A Faliújság számainak archívuma ide kattintva elérhető.

🛎️ Becsöngetés

Laikus ember azt is gondolhatná, hogy nyáron úgysincs oktatás, így semmi érdekes nem történik. A valóság ezzel szemben, hogy a legfontosabb változások mindig épp ebben az időszakban történnek. Hírlevelünk megkísérli a lehetetlent, összefoglalni 2024 forró nyarát – oktatási szempontból.

A hírlevélre feliratkozni az alábbi űrlapon lehetséges. Reméljük, egyre többen csatlakoztok a hírlevélolvasók népes táborához.

Vigyétek a CKP és a Faliújság hírét azon ismerőseiteknek, akiket érdekel az oktatás ügye Örülünk, ha visszajelzéseitekkel segítitek munkánkat. Visszajelzési lehetőség az email-címünkön lehetséges.

👓 Tantestület​

a Civil Közoktatási Platform szervezeti hírei

Elküldtük véleményünket a Belügyminisztériumnak az alábbi jogszabálytervezetek társadalmi vitájához: tiltott és használatban korlátozott tárgyak köznevelési intézményekben; közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló kormányrendelet; pedagógusok mobilhasználatának szabályozása.

Hosszas szakmai vitát folytattunk a saját tulajdonú informatikai és telekommunikációs eszközök iskolai használatának korlátozásáról.

A CKP szakmai partnerként részt vett a Pedagógusok Szakszervezete NAT-ról szóló kérdőívének összeállításában, melyet szeptember 30-ig volt lehetőség kitölteni.

Sajnos, végül nem nyertünk a MagNet Bank Közösségi Adományozási Program pályázatán – bár az általunk kínált tevékenység alapján a legjobb 17 közé kerültünk.

Felhívást küldtünk az iskoláknak az Önfejlesztő programban való részvételre (folyamatban); elkészültek a felhívások az önkormányzatoknak és a kulturális intézményeknek, könyvtáraknak.

Elhunyt Krémer Balázs, a Szociális Szakmai Szövetség korábbi elnöke, a szervezet képviselője a CKP-ban.

Dömsödy Andrea, a Könyvtárostanárok Egyesületének alelnöke, a CKP Ügyvivő Testületének tagja a könyvtárostanárok társadalmi szerepének megerősítése érdekében végzett munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott.

📰 Tankönyv

nyári cikkek a CKP honlapján

📆 Eseménynaptár

a közeljövő eseményei és rendezvényei

2024. szeptember 7. és 8. 18:00-20:30

Stereo Akt: Miután felmondtam / Miután maradtam
rendhagyó évnyitó
Dokumentarista színházi előadás a státusztörvény miatt felmondott, illetve a dilemmázó, de végül pályán maradó tanárokkal. Az előadás leírása itt olvasható.

2024. szeptember 26. 17:30 – 19:00

Rugalmassági Együttható – pályakezdő tanárok támogató csoportja.
Helyszín: Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium
Kéthetente megvalósuló támogató csoport, az első esemény leírása, részletei itt elérhetőek.

📆 Korábbi programok

a közelmúlt eseményei és rendezvényei

2024. augusztus 23-án, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a PedagógusFesztivált (röviden: PedFeszt) a Hunyadi téren. Az esemény főszervezője a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete volt.

2024. augusztus 28-án spontán tüntetést szerveztek egykori Madáchos diákok a gimnáziumuk igazgatójának menesztése ellen.

2024. szeptember 2-án tüntetést szerveztek a Belügyminisztérium épülete elé. A demonstráció apropója Mészáros Csaba, a Madách Gimnázium igazgatójának azonnali hatályú kirúgása az intézmény éléről.

📓 Szorgalmi

🔖 Utolsó óra

egyéb fontos megjelenések, amik nem fértek bele a korábbi kategóriák egyikébe sem

Orbán Viktor kijevi látogatásán annyi ukrán iskolát ígért Volodimir Zelenszkijnek, „amennyi kell”. Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform (CKP) civil szakembere szerint az ukrán iskolák létrehozása reális cél, de az nem, hogy minden ukrán menekült külön ukrán iskolába járjon. Millei Ilona beszélgetése Juhász Ágnessel, a CKP szakemberével a Hírklikken.

Eddig legalább kilenc intézmény esetében döntött úgy a minisztérium, hogy nem fogadja el az addigi iskolaigazgatók pályázatait. A kinevezések megtagadása mögött teljesen egyértelműnek tűnik a politikai szándék: jórészt azokat az intézményeket büntetik most, ahol a tantestületek, diákok, szülők a legaktívabbak voltak az oktatás reformjáért folytatott küzdelemben. Kincse Szabolcs cikke a SzaVon – Szabad Vonalzó oldalán.

Kitiltja a kormány a mobilokat az intézményekből. Csakhogy azzal, ahogy ezt a kérdést kezeli, jó eséllyel nem tesz mást, mint hogy szőnyeg alá söpör egy valóban fontos problémát. Kincse Szabolcs cikke a SzaVon – Szabad Vonalzó oldalán.

Korábban a PDSZ közleményben tiltakozott a tanulók mobiltelefonhasználatát korlátozó rendelet ellen. Az azonban – ahogyan erre számítani lehetett – mégis kihirdetésre került. 2024. augusztus 28-án – tehát a rendelet hatálybalépése előtt – ennek egy igazgató már áldozatul esett . A Belügyminisztérium rendőrállami reakciója nemcsak azt bizonyítja, hogy miként tekintenek „odafenn” az iskolákra és az igazgatókra, de azt is, hogy jottányit sem értenek azokhoz a jogszabályokhoz sem, amelyeket ők maguk alkotnak. A PDSZ cikke a Madách Gimnázium igazgatójának kirúgásáról.

Tanári szoba

Impresszum

A hírlevelet összeállította: Csernai Mihály | Felelős szerkesztő: Juhász Ágnes
Kiadja a CKP Alapítvány a Tanszabadságért.
Amennyiben lehetőségében áll támogatni a működésünket, az alábbi számlaszámon megteheti: 16200010 – 10134339.

Honlap: http://www.ckpinfo.hu | E-mail: ckp.faliujsag@gmail.com

Feliratkozás

2024. július 2. – szeptember 2.