Home Faliújság Faliújság / 4.

Faliújság / 4.

2024-09-30

A Civil Közoktatási Platform nyilvános hírlevele
4. szám | 2024. szeptember 3. – szeptember 30.

A Faliújság számainak archívuma ide kattintva elérhető.

🛎️ Becsöngetés

A Faliújság egy folyamatos kísérletezés eredménye.  A próbálkozásaink lényege, hogy rendszeresen összefoglaljuk az oktatásügy legfontosabb eseményeit, valamint az általunk adott reakciókat, mindezt kereshető és jól átlátható formában tegyük. Olvasóink ennek a kísérletnek részesei, mikor ezt a hírlevelet olvassák, és nagyon örülünk annak, ha megteszik!

Feliratkozni az alábbi űrlapon lehetséges. Reméljük, egyre többen csatlakoztok a hírlevélolvasók népes táborához.

Vigyétek a CKP és a Faliújság hírét azon ismerőseiteknek, akiket érdekel az oktatás ügye Örülünk, ha visszajelzéseitekkel segítitek munkánkat. Visszajelzési lehetőség az email-címünkön lehetséges.

📰 Fakultáció

kiemelt témák

Megjelent az OECD idei jelentése, melynek kapcsán a BM kétrészes közleményt adott ki Az OECD elismeri a magyar köznevelés eredményeit címmel (1. rész, 2. rész). A CKP részéről Nahalka István oktatáskutató Hogy is állunk a világban? címmel adott ki részletes elemzést.

A PDSZ fontos elemzést közölt a pedagógusok mobilhasználatára vonatkozó rendeletről. Az írás felhívja a figyelmet arra, hogy az igazgató nem jogosult belenézni a tanárok mobiljába.

Egy új jogszabálytervezet az igazgatókat teszi felelőssé azért, hogy a pedagógusok az Alaptörvényben, valamint a Nemzeti Alaptantervben szereplő  értékeknek megfelelő tankönyvet és tansegédletet használjanak. A pontatlan megfogalmazás sokféle értelmezésre ad lehetőséget, növelve a félelmet és a bizonytalanságot.

„A dolgozók 1,4 százaléka hagyta ott a gyermekvédelmet kifejezetten azért, mert nem akarta alávetni magát a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálatának. Aki nem írta alá az adatlapot, annak van takargatni valója. El akar rejteni valami olyat, amiből kiderülhet, alkalmatlan arra, hogy nevelje az állami gondozásban lévő gyermekeket. Másképpen, sarkosabban: veszélyes a gyerekekre. Jobb, hogy önként távozott” – írta Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Népszavának arra a kérdésére, hogy hányan mondtak fel a bicskei botrány hatására. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete közleményt adott ki a témában.

📆 Eseménynaptár

a közeljövő eseményei és rendezvényei

Folytatódik az Önfejlesztő Közösségek Projekt, mely különböző témákban, online workshopokon keresztül jár körbe nemcsak az oktatás szempontjából releváns témákat. A műhelyfoglalkozásokat a Tanítanék társszervezésében tanítjuk meg. Az idei évad első műhelyalkalma az óvoda-iskola átmenetről szóló foglalkozás volt szeptember 26-án. A félév során még három témában lesz workshop, mindhárom teljesen új fejlesztés az ÖKP keretein belül:

A foglalkozások egységesen 17:00-kor kezdődnek, regisztrálni a Tanítanék honlapján lehetséges.

A Civil Kollégium Alapítvány oktatási munkacsoportja, a Társaság a Szabadságjogokért, az AutiSpektrum Egyesület, a Mozaik – Egyesület az autizmussal élő emberekért és a Szülői referensi hálózat közös szervezésében valósul meg az EgyszerGyerek! programsorozat következő állomása, a Mit tehetünk az SNI-s tanulók oktatási hozzáférésének javításáért? című esemény 2024. október 6-án 10:00-tól 15:00-ig Budapesten, a Rákóczi út 14. alatt.

📆 Korábbi programok

a közelmúlt eseményei és rendezvényei

A Tanítanék tanéves programsorozatot indít a Finn minta nevű csoporttal. A szervezésben és lebonyolításban magyar és finn szakemberek közösen vesznek részt. Ennek első részeként egy online fórumot tartottak szeptember 19-én, ahol bemutatták a havonta ismétlődő fórumok témáit, valamint el is kezdték a legfontosabb szakmai kérdések megvitatását.

Szeptember 24-én lezajlott az Oktatási Hálózat Az oktatás társadalmasítása című online konferenciasorozatának első alkalma Semmit rólunk nélkülünk címmel. A projektet a CKP és a Tanítanék támogatja, célja, hogy az érdekelt társadalmi szervezetek körében egységre jussanak arról, hogy milyen intézményrendszert és szabályozást javasolnak a pártoknak ahhoz, hogy az esetleges rendszerváltás esetén hatékonyan tudjanak részt venni az oktatáspolitika formálásában.

📓 Szorgalmi

👓 Tantestület

a Civil Közoktatási Platform szervezeti hírei

A CKP csatlakozott a Civilizáció Koalícióhoz.

Közérdekű adatkérést nyújtottunk be az Oktatási Hivatalhoz, amelyben a felvételi pontszámítás miatti panaszokról érdeklődtünk, illetve az ukrán menekültek szállástámogatása korlátozásának gyermekekre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Mindkét esetben későbbre várható válasz.

🔖 Utolsó óra

egyéb fontos megjelenések, amik nem fértek bele a korábbi kategóriák egyikébe sem

Megjelent az Önkéntes Szemle 2024. évi 3. száma, melynek tanulmányai a szülők iskolai bevonódásával és önkéntességével foglalkozik.

Tanári szoba

Impresszum

A hírlevelet összeállította: Csernai Mihály | Felelős szerkesztő: Juhász Ágnes
Kiadja a CKP Alapítvány a Tanszabadságért.
Amennyiben lehetőségében áll támogatni a működésünket, az alábbi számlaszámon megteheti: 16200010 – 10134339.

Honlap: http://www.ckpinfo.hu | E-mail: ckp.faliujsag@gmail.com

Feliratkozás

2024. szeptember 3 – 30.