Home HírekHírek „Semmit rólunk nélkülünk” – az oktatás társadalmasítása

„Semmit rólunk nélkülünk” – az oktatás társadalmasítása

2024-09-19

Az Oktatói Hálózat által kezdeményezett  programsorozat a 2024. szeptember 24-én, kedden délután 17 órakor kezdődő on-line panelbeszélgetéssel elindul.

Részvételi lehetőségek az oktatáskormányzásban – meghívó afterpartyra (az OHA összefoglalója és véleményezésre való felhívása az első alkalmat követően)

A CKP és a Tanítanék által támogatott  „Az oktatáskormányzás társadalmasítása” című projekt célja, hogy az érdekelt társadalmi szervezetek körében egységre jussuk arról, hogy milyen intézményrendszert és szabályozást javaslunk a pártoknak ahhoz, hogy az esetleges rendszerváltás esetén hatékonyan tudjunk részt venni az oktatáspolitika formálásában. Az oktatás terén is tartósan érvényesülő diktatórikus kormányzási gyakorlat különösen aktuálissá teszi ezt a kérdést.

Az első beszélgetés témája az, hogy merre halad a világ az oktatáskormányzás terén. Vannak-e általános trendek, a mérvadónak tekinthető országokban milyen szerepe van a döntési folyamatokban a kormányzati szakértőknek, az érdekvédelmi, a szakmai és civil szervezeteknek, a közvetlenül érintetteknek, valamint a gazdasági és politikai szereplőknek? A részvételt milyen intézményrendszer segíti? A világban hol, és hogyan működnek példamutató egyeztetési rendszerek, és melyek az elkerülendő, rossz gyakorlatok.

Meghívott szakértők:
Halász Gábor, oktatáskutató, professzor emeritus ELTE PPK,  
Radó Péter oktatáspolitikai elemző, CEU Demokrácia Intézet,  
Udvarhelyi Tessza, Közélet Iskolája

Moderátorok:  
Bajomi Iván, oktatásszociológus, OHA
Pásztor Erzsébet, ökológus, OHA 

A projekt részletes leírása megtalálható ezen a Facebook eseményen, illetve az OHA honlapján.

Az esemény zoom-linkje: https://us06web.zoom.us/j/89913734216.