Home Kiemelt témák Jogsértés a státusztörvény társadalmi egyeztetése során!

Jogsértés a státusztörvény társadalmi egyeztetése során!

2023-06-22

 Utolsó aktualizálás: 2023. június 24.

Frissítés:

2023. június 22-én a CKP sajtóközleményt adott ki, arról, hogy a Belügyminisztérium a törvényi határidőig, június 21-éig nem tette fel a a kormányzati honlapra a státusztörvény véleményezésének összefoglalóját.

A Belügyminisztérium a 2023. június 22-i délután-este folyamán – a témáról szóló rádióinterjú és cikkek megjelenése után – feltette az összefoglalót (amely a fájlnév alapján már pár nappal azelőtt elkészülhetett).
Az összefoglaló itt olvasható:
 
Az elutasítás szakmai indokaként mindenhol az szerepel, hogy „A tervezet a Kormány
döntését hajtja végre”, jogi indokul pedig az, hogy „A javaslat ellentétes
a jogszabály céljával” vagy „Túlmutat a szabályozás keretein”.
Ahol nem szerepel elutasítási indok, azokat a kifogásokat elvileg figyelembe vették – azonban, mivel sok véleményt összevontak, a figyelembevétel is kérdéses. (A változtatások értékelésével Civilek a benyújtott státusztörvényről – a kritikák összefoglalása c. cikkünkben foglalkozunk.)
 
Örülünk, hogy – ha késve is – de nyilvánosságra került az összefoglaló, és láthatóvá vált a tervezet elutasítottsága. Az egyes kritikák mellett sokszor 15-20 komoly szervezet neve is szerepel – az Evangélikus Egyháztól az iskolapszichológusokon, a CKP-n át a szakszervezetekig. Az általános elutasítást jelzők száma pedig elképesztő nagyságú.
 

Március 2.-a és 10.-e között lehetett véleményezni a státusztörvény tervezetét. Rengeteg vélemény érkezett be: több tízezer, a státusztörvényt elutasító levél mellett számos szervezet – köztük a Civil Közoktatási Platform – részletesen indokolta kifogásait.

A jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény és annak végrehajtási utasítása előírja, hogy a beérkezett véleményekről, valamint az elutasított vélemények esetében az elutasítás indokairól tipizált összefoglalót kell készíteni, amelyet a honlapon a véleményezők listájával együtt közzé kell tenni. A közzétételnek a törvény Országgyűléshez történő benyújtását követően tizenöt napon belül meg kell történnie.

A státusztörvényt június 6.-án nyújtották be – a 15 nap 21.-én, azaz tegnap lejárt!

Pintér Sándor pedagógusoknak írt levelében büszkélkedik, hogy 1500 javaslatot átnéztek – de a jogszabályi kötelezettség ellenére nem tudhatjuk, hogy ezek a javaslatok mit tartalmaztak, mit vettek közülük figyelembe, és amit nem, azt miért utasították el!

Az Európai Bizottság megdicsérte a kormányt a törvényjavaslat kapcsán történt egyeztetésekért – pedig az nem egyeztetés, ha bekérik a véleményeket, és nemcsak figyelembe nem veszik, hanem titokban is tartják őket! A kormányzati szereplők még a saját maguk által alkotott törvények megkövetelte minimumot sem tartják be!