Home Vélemény Fekete pedagógia – Gyarmathy Éva írása

Fekete pedagógia – Gyarmathy Éva írása

2023-05-05

A 2023. május 4-én zajlott diáktüntetésre reagált, Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus.

 
A diákok és pedagógusok tüntetésén a rendőrök erőszakkal lerángatták azt a fiút, aki egy oszlopba kapaszkodott, mert a közelről ráfújt könnygáztól rosszul lett. Véletlenszerűen csaptak le néhány gyerekre/fiatalra és rabosították őket.
 
Ilyen az, amikor a nevelést rendőrökre bízzák, akiknek a neveléstudományból csak az a fejezet van meg, amit már jó egy ideje csak „fekete pedagógiának” hívnak. Ennek a fajta pedagógiának az egyik bevett és bevált módszere, hogy súlyos büntetéssel példát statuál és félelmet kelt. Lényege, hogy a büntetés nem arányos az elkövetett tettel, és véletlenszerűen csap le bárkire. Ezzel az erőszak és bizonytalanság keltés kettősével lehet a leggyorsabban erős meghunyászkodásra bírni a „neveletleneket”. Erről a félelem érzésről számolt be több diák egy videóösszeállításban.
 
Hasonló félelemkeltés történt a pedagógusok ellenállása esetében is, amikor az engedetlenséget csak néhány pedagóguson torolta meg a hatalom, vagyis néhányak számára jelentett azonnali elbocsájtást. „A többi ezek után meggondolja, majd, hogy mit tesz”. Nem az igazságos vagy törvényes eljárás, hanem retorzió, megtorlás, megfélelmlítés a cél.
 
A módszer tehát jól ismert, „a neveletlenek saját érdekükben történő megregulázására” szolgál, és egyéb bántalmazó eljárások mellett ez is a „fekete pedagógia” tárházába tartozik. Azt reméltük, hogy már a múltté.
 
 
 
Prof. Dr. Gyarmathy Éva
 
 
(Felhasznált fotó Telex.hu)