Home Kiemelt témákUkrajnai menekültek Szakpolitikai javaslatok az ukrán gyermekek oktatási ellátásáról

Szakpolitikai javaslatok az ukrán gyermekek oktatási ellátásáról

2023-03-30

Mint korábban írtunk róla, a Civil Közoktatási Platform a Civil Kollégiumi Alapítvánnyal közösen,
az United Way Magyarország #EgyüttUkrajnáért programjának támogatásával júniusban elindította az EDUA projektet, amelynek célja a a menekült gyermekek magyarországi oktatási hozzáférésének növelése és az információs esélyegyenlőtlenségek csökkentése.  A projekt létrehozta az uainfo.hu portált, mely a menekült családok, az oktatási rendszerben dolgozók, és a menekülteket támogató civil szervezetek számára igyekszik nélkülözhetetlen, hasznos, tematikus információkat biztosítani egy helyen. Emellett részeseivé váltunk az ukrán háború miatt Magyarországra menekült gyermekek oktatásában érintett különböző szereplők hálózatainak, velük folyamatos kapcsolatban vagyunk.

A támogatott szakasz zárásaként készült el szakpolitikai javaslatcsomagunk, amelynek szerzője Ercse Kriszta. Ebben nemzetközi kontextusban, az általános menekültügyi és a konkrét krízishelyzet során kikristályosodott, az oktatási ellátásra fókuszáló nemzetközi ajánlási keretben azonosítottuk, értelmeztük és rendszereztük a magyarországi szükségleteket. A javaslatcsomagot eljuttatjuk a döntéshozókhoz.

A szakpolitikai ajánlás itt olvasható: https://uainfo.hu/wp-content/uploads/2023/03/edua_szakpolitika_2023-03-03-1.pdf

Munkánkat a támogatott szakasz lezárta után is folytatjuk. Reméljük, hogy további támogatások bevonásával sikerül elképzeléseinket megvalósítani.